O ediție jubiliară ce marchează 70 de ani
de la trecerea în eternitate a lui George Enescu
Ediția a XXVII-a a Festivalului Internațional George Enescu va avea loc la București între 24 august și 21 septembrie 2025, marcând 70 de ani de la trecerea în eternitate a marelui compozitor și muzician George Enescu.
Pe 20 ianuarie 2025, începând cu orele 14:00, la Salon Le Diplomate din Hotelul InterContinental Athénée Palace București, a avut loc prima conferință de presă a acestei ediții. În cadrul evenimentului, maestrul Cristian Măcelaru – directorul artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, alături de doamna Cristina Uruc – manager interimar ARTEXIM, au prezentat programul festivalului precum și informații despre vânzarea biletelor și abonamentelor. Alături de ei au fost prezenți și doamna Natalia Elena Intotero – Ministrul Culturii, domnul Nicușor Dan – Primarul General al Municipiului București (Primăria, prin ARCUB, este co-producător al acestui festival), domnul Răzvan Ioan Dincă – președinte și director al Societății Române de Radiodifuziune (co-producător al Festivalului Internațional George Enescu), doamna Carla Tompea – director Direcția TV a Societății Române de Televiziune (co-producător al Festivalului Internațional George Enescu) și violonistul Mădălin Voicu – secretar de stat în Ministerul Culturii, aceștia oferind detalii prețioase cu referire la derularea ediției din acest an și răspunzând întrebărilor de clarificare venite din public. Această conferință de presă a fost moderată de doamna Gilda Lazăr – director de comunicare ARTEXIM.
Ediția aniversară din anul 2025 a Festivalului Internațional George Enescu va reuni la București aproximativ 4.000 de artiști recunoscuți pe plan internațional, din România și din întreaga lume, și va aduce în prim-plan atât moștenirea artistică a lui Enescu, cât și impactul său profund asupra muzicii clasice universale. Programul va fi unul inedit, menit să atragă atât publicul meloman tradițional de festival cât și publicul tânăr.
În cuvântul său, maestrul Cristian Măcelaru a prezentat viziunea personală asupra ediției curente a Festivalului precum și marile noutăți: „Pentru mine, acest moment este întotdeauna plin de emoții deoarece fac ceea ce iubesc cel mai mult – să împărtășesc cu dumneavoastră o idee despre muzică, o idee despre un lucru atât de frumos pe care putem să-l facem noi, aici, în România – nu numai la București ci chiar în toată România. Pentru că Festivalul Internațional George Enescu cu numărul XXVII pune un accent important pe evenimentele culturale și concertele pe care le susținem, să fie cât mai multe în toată România, pentru toți românii. E un lucru foarte important. Desigur, continuăm cele 95 de concerte care sunt în cele patru săptămâni ale festivalului, aici la București, dar vor fi multe și în restul țării. În acest an comemorăm șaptezeci de ani de la trecerea în eternitate a marelui compozitor George Enescu. […] Vor fi și lucrări inedite din compozițiile lui Enescu care vor fi prezentate în Festival.”
S-a precizat că ediția acestui an marchează, prin concerte, mai multe evenimente, nu doar împlinirea a șaptezeci de ani de la trecerea în eternitate a lui Enescu. S-au menționat, printre altele, 50 de ani de la moartea lui Șostakovici, 100 de ani de la nașterea lui Pierre Boulez, 150 de ani de la nașterea lui Maurice Ravel, 100 de ani de la nașterea dirijorului Marin Constantin, 70 de ani de la întemeierea Orchestrei Filarmonice Transilvania din Cluj-Napoca.
Dintre cele 95 de concerte, 27 vor putea fi urmărite la Sala Palatului iar 28 la Ateneul Român. Seria de concerte dedicată lui Enescu va fi la Sala Auditorium. La Sala Radio se vor desfășura o serie de concerte care pun accent pe compozitorii enumerați mai sus. Vor fi și șapte opere prezentate în concert, dintre care două opere vor fi puse în scenă la Opera Națională.
Doamna Natalia Elena Intotero – Ministrul Culturii, a afirmat că realizarea unui astfel de festival, pentru care România câștigă aprecieri atât la nivel național cât și internațional, se datorează în primul rând dăruirii și determinării maestrului Cristian Măcelaru, implicării și prestanței artiștilor, a tuturor oamenilor de bine, a colegilor din Ministerul Culturii și a parteneriatelor existente, a reprezentanților mass-media. „Ceea ce este frumos se duce mai departe cu ajutorul dumneavoastră. Sunt aici pentru a vă asigura de toată dăruirea noastră. Așteptăm cu interes partea de final pentru buget […]” a spus doamna Ministru.
La rândul ei, doamna Cristina Uruc – manager interimar ARTEXIM, organizatorul evenimentului, a apreciat că ediția XXVII se anunță a fi una foarte provocatoare din punct de vedere organizatoric, deoarece „80 de orchestre simfonice, de cameră, coruri, ansambluri instrumentale de la doi la zece muzicieni, din 28 de ţări, vor veni la Bucureşti şi în ţară, printre care 18 sunt din România, 9 din Germania, 6 ansambluri de proiecte europene […], urmate de ansambluri din Franţa, Marea Britanie, Italia, Elveţia, Spania, Polonia, Austria sau ţări nordice precum Danemarca, Estonia, Lituania sau Letonia. La 57 de ani de la prima ediție, Festivalul Enescu propune în continuare serii de concerte, 7 serii ca număr, peste 25 de concerte doar în București.”
Concertele se vor desfășura în sălile deja cunoscute și în plus, ca noutate a acestei ediții,
este introducerea unei serii de concerte imersive și interdisciplinare, realizate în parteneriat cu JTI – Immersive Experience, acestea vor combina arta vizuală și muzica într-un mediu imersiv, oferind o perspectivă modernă asupra lucrărilor lui Enescu și a altor compozitori. În mod concret, se vor folosi proiecții vizuale sau elemente de realitate virtuală pentru a crea o atmosferă multisenzorială.
Primarul Capitalei, domnul Nicuşor Dan, a afirmat, printre altele, că este nevoie ca Bucureştiul să devină un brand pentru tipul acesta de evenimente. „E nevoie de Festivalul Enescu în peisajul cultural românesc pentru că impune un standard și obligă.[…] Trăim o perioadă în care am pierdut din repere și e important să ne reconectăm la cultură.”
Festivalul Internațional George Enescu este unic prin complexitate și concentrare, acesta se desfășoară în mai multe săli, și nu prezintă doar muzica unui compozitor de muzică clasică și contemporană. Ediția de anul acesta a Festivalului anunță și în țară aproximativ 50 de concerte și recitaluri, cu desfășurare la Timișoara, Cluj, Iași, Bacău, Arad, Satu Mare, Brăila.
Pentru informații actualizate despre programul festivalului și achiziționarea biletelor, publicul este invitat să urmărească site-ul oficial al Festivalului Internațional George Enescu (https://festivalenescu.ro) și canalele sale de comunicare. Abonamentele sunt puse în vânzare începând cu marți, 21 ianuarie 2025, pentru ediția din acest an nu se va mai organiza loteria abonamentelor. Biletele individuale se pun în vânzare din 15 februarie a.c.
Acest Festival, promotor al imaginii României pe plan internațional, atrage vizitatori din întreaga lume stimulând nu doar cultura dar și turismul. El este prezent și în mediul online.
Printre partenerii principali ai ediției din acest an se numără Rompetrol, BRD – Groupe Société Générale, Toyota România.
Tanța Tănăsescu / UZPR