◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Inechitățile salariale bazate pe gen persistă în Europa

Chiar dacă femeile sunt în medie mai bine educate decât bărbații în UE, ele câștigă cu 14,1% mai puțin, cu variații mari între sectoare, poziții și statele membre, potrivit „European Jobs Monitor” al Comisiei UE și Eurofound.

În timp ce diferența de remunerare între femei și bărbați a fost de 15,8% în 2010, a scăzut doar marginal, la 14,1% în 2019. În acest ritm, ar dura mai mult de 70 de ani pentru ca diferența de remunerare între femei și bărbați să dispară. Diferența de pensii între femei și bărbați este și mai mare, situându-se la nivelul de 29,5%.

Cifrele sunt în contrast puternic cu nivelul mediu de educație, care este mai mare pentru angajații de sex feminin decât pentru cei de sex masculin în aproape toate statele membre ale UE.

Raportul publicat de Comisia Europeană și Eurofound a constatat variații substanțiale ale diferențelor de remunerare între femei și bărbați între statele membre – cea mai mică se înregistrează în Luxemburg, România și Italia, unde rămâne sub 5%. Estonia, Letonia, Austria și Germania se află la celălalt capăt al spectrului, cu diferențe de remunerare între femei și bărbați de aproximativ 20%.

Dintre sectoarele economice, serviciile financiare prezintă de departe cea mai mare diferență de remunerare între femei și bărbați, ajungând la aproape 30%. În general, problema este mai pronunțată în sectoarele cu salarii mari. De asemenea, diferența de remunerare între femei și bărbați se mărește cu cât se ajunge mai sus în scara ierarhică. La nivel de conducere, femeile câștigă cu aproximativ 23% mai puțin decât bărbații, în timp ce funcționarii femei cu 9% mai puțin decât funcționarii bărbați.

Aceste cifre nu au luat în calcul efectul pandemiei. În urma închiderii școlilor, părinții și-au asumat mult mai multă îngrijire neremunerată, femeile asumând mult mai mult din această activitate decât bărbații.

La nivel global, un raport al Forumului Economic Mondial estimează că egalitatea de gen a fost anulată cu o întreagă generație din cauza pandemiei.

Pe de altă parte, la nivel de declarații, mai multă egalitate de gen la locul de muncă este unul dintre obiectivele președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „O muncă egală merită salariu egal”, a spus oficialul când a prezentat propunerea de directivă a UE care ar trebui să promoveze transparența salariilor. Dacă va fi adoptată, directiva ar obliga angajatorii să raporteze public despre diferența de remunerare între femei și bărbați în cadrul companiei. Mai mult, aceștia ar trebui să furnizeze informații despre nivelul inițial de remunerare în anunțul de post vacant.

Recent, și Parlamentul European a adoptat cu o mare majoritate un raport nelegislativ prin care se solicită mai multe măsuri în acest sens. Raportul salută măsurile de transparență planificate, dar subliniază că „transparența salarială singură nu va aborda inegalitățile de gen adânc înrădăcinate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *