◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024

UNICEF: 400 milioane de copii, victime ale disciplinei violente

Aproape 400 de milioane de copii sub 5 ani suferă în mod regulat abuzuri psihologice sau pedepse fizice acasă, potrivit noilor estimări ale Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) (https://news.un.org/fr/story/2024/06/1146326, postat pe 11 iunie 2024): astfel, 6 din 10 copii din întreaga lume sunt în mod regulat victime ale sancțiunilor disciplinare violente acasă. Din cei aproape 400 de milioane de copii care sunt victime ale acestor metode violente de disciplină, aproximativ 330 de milioane suferă pedepse fizice.

La nivel global, persistă normele sociale dăunătoare care stau la baza metodelor parentale violente, care arată că cel puțin una din patru mame sau îngrijitori consideră că pedepsele fizice sunt necesare pentru a crește copiii în mod corespunzător. UNICEF înțelege prin „agresiune psihologică” strigătul adresat unui copil sau numirea lui ca „prost” sau „leneș”. Pedepsele fizice includ scuturarea copilului, palme și, în general, lovituri care vizează provocarea durerii fără a provoca răni.

 

Protecție juridică inadecvată

„Când copiii se confruntă cu abuz fizic sau verbal acasă sau când sunt privați de îngrijirea socială și emoțională a celor dragi, stima de sine și dezvoltarea lor pot fi afectate”, explică Catherine Russell, director executiv al UNICEF. Estimările UNICEF acoperă aproximativ o sută de țări cu acest tip de date între 2010 și 2023, care includ „atacuri psihologice” și „pedepse corporale” aplicate pentru 52% dintre copiii sub 5 ani din întreaga lume. Un număr tot mai mare de țări interzic pedepsele fizice asupra copiilor în familie, iar mai mult de jumătate din cele 66 de țări care au interzis această practică au adoptat o legislație în acest sens în ultimii 15 ani. Cu toate acestea, aproximativ 400 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani încă nu beneficiază de o protecție legală adecvată.

UNICEF a propus serbarea pe 11 iunie, în fiecare an, a Zilei Internaționale a Jocului, prilej cu care a publicat în premieră estimări privind accesul copiilor la oportunitatea de a se juca: potrivit datelor care acoperă 85 de țări, unul din cinci copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani nu se joacă cu persoana care îi îngrijește acasă, iar aproximativ unul din opt copii sub 5 ani nu are jucării.

 

Lărgirea accesului la spațiile de învățare și joacă

Aproximativ 40% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani nu sunt suficient de stimulați sau nu au interacțiune între ei, iar unul din zece copii nu are acces la activități acasă care sunt „critice pentru dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională, cum ar fi cititul, povestirea, cântatul sau desenul. Un părinte atent, axat pe joacă aduce bucurie și le permite copiilor să se simtă în siguranță, să învețe, să dezvolte abilități și să înțeleagă mai bine lumea din jurul lor”, a adăugat Russell.

Pentru ca fiecare copil să se simtă iubit și în siguranță, UNICEF face apel la guvernele statelor lumii să-și consolideze eforturile și să-și sporească investițiile în protecția copiilor. Aceasta implică consolidarea cadrelor juridice și politice care interzic toate formele de violență împotriva copiilor în sfera familiei.

Pentru UNICEF, este, de asemenea, important să extindă accesul la spațiile de învățare și joacă pentru copii, inclusiv grădinițe, școli și locuri de joacă.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *