◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024
Ziua Limbii Române la Viena

Mureșeni și colaboratori din Dumbrăveni, Târgu Lăpuș, Piatra Neamț, Oradea, Bistrița, Blaj vor marca Ziua Limbii Române la Viena, după ce în edițiile precedente au sărbătorit-o la Roma, Pererîta (satul în care s-a născut Grigore Vieru), Vidin (Bulgaria), Torac (Serbia),…

E cel mai numeros grup mureșean de până acum care, credincios valorilor naționale, va scoate în evidență lucruri deosebite din lada de zestre a sufletelor lor, mânați de gândul lui Nichita Stănescu: „Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numeşte, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine, viaţa se trăieşte.”

Ei sunt călăuziți de gândurile rostite de cei care au vegheat ca să nu se stingă flacăra limbii române:

Limba română e „depozit sacru lăsat de generațiile trecute”, pe care „se întemeiază naționalitatea”, „acea proprietate sfântă a unei națiuni.” (G. Barițiu); „Limba-i forța de coeziune a unui neam”; (Ion Bianu); „Limba este cea mai scumpă ereditate” (Timotei Cipariu); „Cea mai scumpă moștenire a strămoșilor” (Nicolae Iorga); „Noi suntem sub semnul limbii, legii și moșiei” (Ioan Lupaș); „Rămâneți credincioși neamului și limbii noastre!” – (Simion Bărnuțiu)

Citește mai mult

UZPR, partener al unui eveniment internațional de înaltă ținută:
Centenarul congreselor de studii bizantine

Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE) al Academiei Române, împreună cu Societatea Română de Studii Bizantine (SRSB) și Muzeul Național de Artă al României (MNAR), organizează, sub egida Asociației Internaționale de Studii Bizantine (AIEB), colocviul internațional 𝑳𝒆 𝑪𝒆𝒏𝒕𝒆𝒏𝒂𝒊𝒓𝒆 𝒅𝒆𝒔 𝒄𝒐𝒏𝒈𝒓è𝒔 𝒅𝒆𝒔 é𝒕𝒖𝒅𝒆𝒔 𝒃𝒚𝒛𝒂𝒏𝒕𝒊𝒏𝒆𝒔 (1924-2024). 𝑳𝒆 𝒄𝒐𝒏𝒈𝒓è𝒔 𝒅𝒆 𝑩𝒖𝒄𝒂𝒓𝒆𝒔𝒕 (1924) 𝒆𝒕 𝒍’𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒏𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒊𝒔𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 𝒅𝒆𝒔 é𝒕𝒖𝒅𝒆𝒔 𝒃𝒚𝒛𝒂𝒏𝒕𝒊𝒏𝒆𝒔 / 𝑪𝒆𝒏𝒕𝒆𝒏𝒂𝒓𝒖𝒍 𝒄𝒐𝒏𝒈𝒓𝒆𝒔𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒔𝒕𝒖𝒅𝒊𝒊 𝒃𝒊𝒛𝒂𝒏𝒕𝒊𝒏𝒆 (1924-2024). 𝑪𝒐𝒏𝒈𝒓𝒆𝒔𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝒍𝒂 𝑩𝒖𝒄𝒖𝒓𝒆ș𝒕𝒊 (1924) ș𝒊 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒏𝒂ț𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒔𝒕𝒖𝒅𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒃𝒊𝒛𝒂𝒏𝒕𝒊𝒏𝒆, care va avea loc în Sufrageria Regală din spațiile istorice ale MNAR, în perioada 4-5 septembrie 2024.
Deschiderea lucrărilor va fi onorată de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și a prof. Antonio Rigo, președintele Asociației Internaționale de Studii Bizantine, care vor rosti alocuțiunile introductive. Vor lua, de asemenea, cuvântul dr. Călin-Alexiu Stegerean, directorul Muzeului Național de Artă al României, dr. Daniel Cain, directorul Institutul de Studii Sud-Est Europene, și dr. Andrei Timotin, președintele Societății Române de Studii Bizantine.
Colocviul marchează centenarul congresului organizat de N. Iorga la București în 1924, congres care reprezintă punctul de plecare al uneia dintre cele mai prestigioase și longevive reuniuni științifice internaționale. Evenimentul reunește peste 20 de bizantiniști de renume din întreaga lume, care vor…

Citește mai mult

UNICEF: 400 milioane de copii, victime ale disciplinei violente

Aproape 400 de milioane de copii sub 5 ani suferă în mod regulat abuzuri psihologice sau pedepse fizice acasă, potrivit noilor estimări ale Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) (https://news.un.org/fr/story/2024/06/1146326, postat pe 11 iunie 2024): astfel, 6 din 10 copii din întreaga lume sunt în mod regulat victime ale sancțiunilor disciplinare violente acasă. Din cei aproape 400 de milioane de copii care sunt victime ale acestor metode violente de disciplină, aproximativ 330 de milioane suferă pedepse fizice. La nivel global, persistă normele sociale dăunătoare care stau la baza metodelor parentale…

Citește mai mult

Nicolae Dabija

La Nicolae Dabija, poet care a reclădit cuvintelor altar în istoria actuală a Basarabiei pentru a trasa destinul viitoarelor generaţii, nimic nu este mai pregnant decât actualitatea tradiţiei si contemporaneitatea limbajului şi a genezei. Academicianul Dabija s-a născut la 15 iulie 1948, în comuna Codreni, raionul Cimişlia, Republica Moldova. Este nepotul arhimandritului Serafim Dabija, unul din marii duhovnici români, deportat în Gulag în 1947. Ca portavoce a publicaţiei „Literatura şi Arta”, editată de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a susţinut trecerea la alfabetul latin şi decretarea limbii române ca limbă…

Citește mai mult

Ziua ENESCU la MINA –
Museum of Immersive New Art

Cu ocazia aniversării a 143 de ani de la nașterea celui mai important muzician român, George Enescu (19 aug.1881 – 4 mai 1955), în data de 19 august 2024 la MINA (Museum of Immersive New Art) din București, strada George Constantinescu nr.2-4, a avut loc avanpremiera proiectului video imersiv „George Enescu – Poema Română: Immersive Experience”. La acest eveniment au fost prezente doamna Raluca Turcan, Ministrul Culturii, doamna Cristina Uruc, manager interimar ARTEXIM și doamna Gilda Lazăr, Head of  Corporate Affairs&Communications JTI România, alături de un numeros public. „Poema Română”…

Citește mai mult

Cea de-a patra ediție
a Școlii de Mediu

Între 30 octombrie și 3 noiembrie, în Costești, Vâlcea, are loc cea de-a patra ediție a Școlii de Mediu, pentru cei care își doresc o carieră în jurnalismul de mediu. Programul școlii conține trei zile întregi de lucru: una cu prezentări și discuții cu specialiști pe temele selectate, o zi în teren și o zi de muncă jurnalistică, în care transformăm în pitch-uri pentru redacții și prime drafturi părți din ce-am trăit, văzut și auzit. Pe lângă specialiști din domenii legate de mediu, vor fi alături pentru îndrumări și mentorat:…

Citește mai mult

Este utilizată inflația
pentru a ține sub control, cât se poate, deficitul bugetar?

Deficitul bugetar al României va depăși în 2024 procentul de 7% din PIB, ceea ce pune presiune pe dobânzile la care ne împrumutăm, care, oricum, au atins niște praguri foarte mari deja. Dacă ne uităm pe indicatorii macroeconomici pe perioada 2020-2023, vedem că ponderea cheltuielilor, dar și a veniturilor, se menține aproximativ aceiași în această perioadă, deși PIB-ul a crescut cu 50,5% în 2023 comparativ cu 2020. Ca atare și deficitul bugetar se menține, oarecum, constant în 2022 și 2023, respectiv 6,3% în 2022 și 6,6% în 2023 (vezi zf.ro)….

Citește mai mult

OMS recomandă planuri
de vaccinare în țările afectate de mpox

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat recent epidemia de mpox urgenţă sanitară de cel mai înalt nivel și recomandă un plan de vaccinare pentru zonele afectate din țările în care a apărut varianta mai periculoasă a mpox. Potrivit radioromania.ro, în Republica Democratică Congo – ţara de origine a noii tulpini detectate anul trecut – Ministerul Sănătăţii a declarat că speră să primească primele doze de vaccin din SUA şi Japonia. Și în Congo s-au înregistrat 27.000 de cazuri și peste 1.1000 de decese, în special în rândul copiilor. Virusul…

Citește mai mult

Şi băcăuanii au ales „Moto Rock”!

În perioada 16-17 august a avut loc în comuna Horia din apropierea Municipiului Roman, a IV-a ediție a festivalului „Alege Moto Rock!”, organizat de Clubul Moto Mușatinii RC Roman, cu susținerea clubului Moldavia Bikers din Bacău, a Horseman RC Războieni și a câtorva sponsori entuziaști. În cele două zile de festival și-au dat întâlnire aici iubitorii de muzică bună și de libertate din regiune, numeroși băcăuani alegând să participe la eveniment ca fani ai fenomenului motociclistic, dar și ai muzicii rock… În prima zi au urcat pe scenă: Trupa The…

Citește mai mult

Întoarcerea în orașul marilor iubiri – Iași

25 mai 2024. Sfârșit de primăvară, începutul unei zile culturale plină de bucurii și emoții. La Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, din Parcul Copou, acolo unde stă mărturie peste veacuri „Teiul lui Eminescu”, s-au lansat cărți din seria „Regăsiri publicistice”: „Tablouri în miniatură” și „La porțile neuitării”, autor prof. dr. MIHAI MAXIM, scriitor, traducător, publicist, jurnalist;  membru USR și UZPR. A venit tocmai de la București pentru a lansa cele două volume, în capitala culturii românești, Iași. A pășit cu emoție, încântare și aducere aminte despre anii…

Citește mai mult

Eroziunea permafrostului arctic expune la „o bombă uriașă cu mercur”

Un nou studiu publicat de cercetătorii de la Colegiul de Litere, Arte și Științe „Dornsife” al Universității din California de Sud (USC) analizează modalități precise de măsurare a sferei de aplicare a problemei mercurului din Arctica, relatează Euronews. Mercurul, metal foarte toxic, este eliberat atunci când solul înghețat de milenii se „topește” în dezghețurile permafrostului – ceva ce schimbările climatice fac din ce în ce mai frecvent. Pe măsură ce planeta se încălzește, acest permafrost se erodează mai repede și eliberează în mediu mercur. Deși acesta nu reprezintă o amenințare…

Citește mai mult

Dealul Coșna, cota 789.  Militari francezi ai misiunii AIGLE și camarazii lor români au adus un omagiu eroilor căzuți aici în 1917

Între 1916 și 1919, în timpul Marelui Război, Franța a ajutat armata română să se organizeze, să se modernizeze și, în cele din urmă, să oprească înaintarea oștilor Puterilor Centrale. Misiunea militară franceză a luat numele liderului său, generalul Henri Mathias Berthelot. În august 1917, în ciuda dezertării aliaților noștri ruși, forțele franco-române, au opus rezistență, în special, unui anume Erwin Rommel, atunci căpitan în armata germană – mai târziu, supranumit „Vulpea deșertului”. Români și francezi deopotrivă au învins inamicul pe dealurile Coșnei, ce domină Oituzul, Onești și Târgu Ocna;…

Citește mai mult