În 2020, Comisia Europeană și-a publicat strategia de biodiversitate, care includea obiectivul de a planta trei miliarde de copaci până în 2030, pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice. Potrivit executivului UE, plantarea a trei miliarde de copaci suplimentari în UE până în 2030 va crește suprafața pădurilor, va crește rezistența lor și rolul acestora în inversarea pierderii biodiversității, atenuând în același timp schimbările climatice și contribuind la adaptarea la încălzirea globală. Acești copaci ar trebui să fie plantați în păduri, zone agricole, zone urbane și periurbane și de-a lungul coridoarelor de infrastructură, cu condiția să fie speciile potrivite și să fie plantați cu respectarea deplină a principiilor ecologice, potrivit UE. „Sădirea de copaci este deosebit de benefică în orașe, în timp ce în zonele rurale poate funcționa bine cu agrosilvicultura, caracteristicile peisajului și sechestrarea sporită a carbonului”, se arată în strategia UE pentru biodiversitate.
Dar, doi ani mai târziu, UE este departe de acest obiectiv, scrie EURACTIV. Un tracker lansat în decembrie 2021 pentru a monitoriza progresul arată că, începând cu 15 iunie, UE a plantat 2.946.015 copaci – nici măcar 1% din obiectivul de trei miliarde. Asta înseamnă că au mai rămas 2.997.053.985 de plantat în următorii șapte ani și jumătate.
Potrivit Comisiei, se estimează că aproape 300 de milioane de copaci au crescut în fiecare an între 2010 și 2015. Scopul este de a dubla acest ritm, pentru a ajunge la 600 de milioane de arbori pe an. Doar că cifrele anuale de până acum au scăzut cu mult sub obiectivul UE. De exemplu, în aprilie 2022, doar 112.342 de copaci au fost plantați. Există, de asemenea, o disparitate uriașă când vine vorba de țările care se angajează în program. Unele, precum Republica Cehă, Franța și Italia, fac munca grea, în timp ce alții nu au adus nicio contribuție la obiectiv.
Copacii nu ar trebui să fie plantați doar în păduri, ci și în zonele rurale și urbane, potrivit executivului UE. Dar până acum, au fost plantați mult mai mulți arbori în zonele agricole și forestiere.
foto: pixabay.com
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024