Unii dintre cei mai mari susținători ai președintelui rus Vladimir Putin de la televiziunea de stat a Rusiei s-au confruntat deja cu sancțiuni, inclusiv Vladimir Solovyov, care prezintă un talk-show pe cel mai mare canal rusesc, Rossiya-1, și Margarita Simonyan.
Dar, la câteva ore după protestul de pe ecran al Marinei Ovsyannikova, au ieșit la iveală trei demisii. Colega de la Channel One, Zhanna Agalakova, și-a părăsit slujba de corespondent pentru Europa, în timp ce doi jurnaliști au părăsit rivalul NTV. Lilia Gildeyeva a lucrat pentru canal ca prezentatoare din 2006, iar Vadim Glusker a fost la NTV aproape 30 de ani, relatează BBC.
Jurnalistul Roman Super a spus că oamenii părăsesc în masă stabilul de știri Vesti, deși acest lucru nu a fost confirmat. Maria Baronova este cea mai cunoscută demisie de la RT, cunoscută anterior ca Russia Today. Fost redactor-șef, ea i-a spus lui Steve Rosenberg, de la BBC, că Putin a distrus reputația Rusiei și că și economia țării moartă. În același timp, jurnalistul Ivan Urgant a „luat o pauză” de la realizarea emisiunii lui, Evening Urgant, în orele de maximă audiență, pe al doilea canal ca mărime din Rusia. El a reacționat la război postând un pătrat negru, pe contul său de Instagram, cu mesajul simplu: „Frică și durere. Fără război”.
O serie de alți jurnaliști RT non-ruși, care lucrau pentru serviciile sale lingvistice, și-au părăsit posturile. Fostul corespondent londonez Shadia Edwards-Dashti și-a anunțat demisia în ziua în care Rusia a invadat Ucraina, fără să dea un motiv. Jurnalistul din Moscova Jonny Tickle a demisionat în aceeași zi „în lumina evenimentelor recente”.
Prezentatorul RT francez Frédéric Taddeï a spus că își părăsește emisiunea pentru că Franța era „în conflict deschis” cu Rusia și că nu poate continua să găzduiască programul său, Forbidden to Forbid, „din loialitate față de țara mea”.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024