◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.01.2025

Volumul trei al antologiei „Stelaris” aduce un plus de autenticitate istoriei
literaturii române – de Al. Florin Țene

Am primit din Montreal volumul trei al antologiei „Stelaris”, care completează seria de antologii cu creații ale scriitorilor români de pe mapamond, realizată de cunoscuta Editură Globart Universum, condusă cu profesionalism de criticul literar Johnny Ciatloș Deak.

Autointitulată „Stele ale literaturii române contemporane”, colecția celor trei volume se deschide cu anunțul că aceasta a fost premiată în anul 2022 de Liga Scriitorilor, semn de prețuire și apreciere din partea acestei organizații profesionale, pentru efortul, profesionalismul și talentul editorului.

Volumul trei se deschide cu motto-ul semnat de Ion Minulescu: „Intrați în Templul Literaturii pe poarta cea mare, nu pe porțile lăturalnice”, după care urmează „Cuvântul editorului”, semnat de Johnny Ciatloș Deak, în care, încă din primele rânduri, ne informează despre rolul editurii pe care o conduce: „Am fost întrebat de nenumărate ori de unde provine numele editurii Globart Universum, pe care în urmă cu câțiva ani am înființat-o la Montreal. Ideea numelui GLOBART UNIVERSUM își are sămânța în tot ce înseamnă artă pe pământ: adunând împreună cuvintele glob și artă a rezultat Globart, iar Universum face referire la universalitatea artei, a culturii și a literaturii în lume”.

Iar după trei pagini de carte în care dezbate problema rolului  literaturii române în lume, autorul concluzionează: „Acum, mai mult decât niciodată, avem nevoie de strălucirea și lumina pe care o răspândesc stelele literaturii române contemporane”.

Fiind denumite de editor, personalitățile din aceste trei volume, „Stele”, mă obligă să apreciez această inițiativă editorială, deoarece există o mare necesitate de sinteză a literaturii române în lume în perioada aceasta. Autorii cuprinși în volumul 3 sunt din mai multe generații, a căror poziție în literatura română sunt mai mult sau mai puțin  consolidate.

Interesant este de observat că în această colecție, pe care o denumesc „borna” graniței literaturii române contemporane, cuprinde autori ce nu provin din trecutul sistem comunist. Poeziile din acest volum sunt policolore, probă a diversității de stiluri și poeme înbogățite cu valori care în fond caracterizează literatura noastră de astăzi. Majoritatea acestor poeți și prozatori, inclusiv cronicarii literari, exemplifică o tendință insolită a literaturii române contemporane și anume aceea complementaristă. Raportul lor cu tradiția este unul activ și înnoitor. Aceste surse în continuă ebuliție, care așteaptă să capete forme noi, sunt o pozitivă materie originală care poate fi inovatoare, dar în condițiile tradiției.

În cele 337 de pagini al volumului descoperim nume cunoscute de poeți, prozatori și critici literari, precum: George Ioniță, Kessy Ellys Nycollas, Aurelia Oancă, Lilian Curevici, Titina Nica Țene, Ceorgiana Laura Gheorghe, Aurelia Rînjea, Nicolae Dumitru, Alexandrina Iurcu Bălan, Cristina Florea, Al. Florin Țene, Agela Dumbravă, Corina Vlad, Luminița Trăistaru, Avram Gheorghe, Gabriela raucă, Ioan Bot, Ionuț Țene, Claudia Hogman, Lucian Dumbravă,  Ioan Romeo Roșiianu, Trandafir Sînpetru, Pica Maria Boștină, Coca Coralia Drăgan, Sanja Cristea Tiberian, Raveca Vlașin, Victor Manole, Marcela Constantinescu, Silvia Mihalachi,  Aurelia Codescu și Mihaela CD.

În acest evantai de nume descoperim câteva personalități cunoscute, dar multe  din acestea fac parte din România profundă și tainică, care acolo unde se găsesc creează, lucrează și pun cărămidă peste cărămidă la construcția edificiului culturii române.

Universul acestor antologii este un fond universul literaturii române majore, emblema diversității ei și nu mai puțin unicitatea acesteia în literatura universală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *