◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.01.2025

Horror Vacui – eveniment teatral maraton în premieră mondială, la București

Horror Vacui, cel mai lung eveniment teatral din lume, va avea loc la Galeria de Artă Galateca din București, în perioada 15 – 22 februarie, fiind organizat de Asociația A.R.T. Fusion, sub umbrela Papercuts, pentru a aduce în discuție abandonul, „un punct de ruptură profund în istoria României”, în condițiile în care peste un milion de copii au fost abandonați în perioada comunismului, informează un comunicat.

Horror Vacui este un act artistic de amploare, o reprezentație de tip teatru durațional susținută de peste 500 de actori, 24 de ore din 24, și va reprezenta o premieră la nivel mondial.

Evenimentul își propune să realizeze o mediere emoțională și să facă un apel pentru recunoașterea unei părți a trecutului traumatic al României, pentru a pune lumină pe tema abandonului copiilor din țara noastră și pe istoria acestui fenomen din perioada comunistă, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Printre actorii care se vor alătura se numără Maia Morgenstern, Ofelia Popii, Ada Galeș, Mihaela Sîrbu, Richard Bovnovski, Nicoleta Lefter, Tudor Cucu Dumitrescu, dar și Kate Pendry, o actriță britanico-norvegiană câștigătoare a Premiului Ibsen, precum și scriitori și jurnaliști de renume internațional. „Horror Vacui este o încercare a artei de a-și întări potențialul său politic și empatic”, a transmis Alexandru Ivănoiu, actor, dramaturg și inițiator al proiectului, citat în comunicat.

Publicul este invitat să contribuie cu testimoniale sau povești personale despre abandon, care pot fi incluse în performance și interpretate de actori, accesând https://bit.ly/formular-papercuts. Tot pe același formular se pot înscrie voluntari pentru a sprijini desfășurarea evenimentului la fața locului, precizează sursa citată.

Reprezentația va avea loc timp de șapte zile non-stop, cu un impresionant efort artistic: 505 actori, câte trei pe oră, 505 texte despre gol și despre antonimul abandonului. Aceste texte, dintre care jumătate sunt bazate pe mărturii și povești arhivate de Muzeul Abandonului, conturează o meditație colectivă despre recunoașterea trecutului și reconstrucția viitorului.

Inițiativa își propune să creeze un spațiu intim și continuu de dialog înspre găsirea unor soluții. Acest spațiu va funcționa ca o punte de mediere între trecut și viitor, păstrând vie prezența și reflecția pe tot parcursul săptămânii. Un element esențial al proiectului este faptul că, indiferent de moment, în acest loc din București va exista mereu cineva disponibil pentru a vorbi despre aceste subiecte, fie că publicul vine să asculte, fie că nu, explică organizatorii.

Participarea este gratuită, iar programul detaliat va fi anunțat în curând pe rețelele de socializare ale proiectului.

Foto: Facebook