◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.11.2024
1.000 de zile de coșmar (de Ileana și Marcel Mateescu)

Pe 19 noiembrie 2024 s-au împlinit 1.000 de zile de la data când Ucraina a fost invadată de armata rusă la comanda președintelui Putin. Este de la sine înțeles că doar cei care au trăit vreodată la propriu un astfel de cumplit experiment pot înțelege la adevărata dimensiune efectele devastatoare ale unui astfel de eveniment.  Orice război provoacă ravagii de neșters oriunde are loc. Escaladarea violenței suferite de o societate este cel mai mare factor de stres pe care îl experimentează în timpul unui conflict armat. O astfel de violență uzează…

Citește mai mult

Egipt. Prezent și istorie (de Emilian M. Dobrescu)

Cooperarea tehnologică cu Rusia Angajamentul tot mai mare al Rusiei față de dezvoltarea energiei nucleare în Egipt se reflectă în special în evoluția proiectului centralei nucleare El Dabaa, realizat de compania publică Rosatom: aproape întregul cost al proiectului este finanțat de statul rus și este poziționat în regiunea Matruh, pe coasta mediteraneană a Egiptului, în zona industrială El Dabaa. La cca 350 km de Cairo, acest sit va adăposti patru reactoare nucleare rusești de tip VVER-1200, unități de generație 3+, care reprezintă cea mai recentă evoluție în ceea ce privește…

Citește mai mult

Eveniment la Academia României la Roma (de Rodica Rodean)

Nu demult, am revenit acasă din cetatea Romei, care se aseamănă, oarecum, cu Iașiul, nu numai prin faptul că amândouă sunt situate pe 7 coline și sunt străbătute de labirinturi subterane, dar și prin faptul că amândouă sunt orașe care poartă pe umerii lor istoria și cultura unui popor. Scopul deplasării mele, la sfârșitul lunii octombrie, a fost unul cultural și turistic, dar am fost mânată și de dorul de a revedea prieteni dragi, români stabiliți de ceva timp la Roma, cu care am colaborat în ultimii ani. Întâmplarea culturală…

Citește mai mult

Hagieni, în Dobrogea de Sud:
de 200 de ani împreună (de Silvana Cojocărașu)

 Copilo, pune-ți mâinile pe genunchii mei. Eu cred că veșnicia s-a născut la sat. Aici orice gând e mai încet, și inima-ți zvâcnește mai rar, ca și cum nu ți-ar bate în piept, ci adânc în pământ undeva. Aici se vindecă setea de mântuire și dacă ți-ai sângerat picioarele te așezi pe un podmol de lut.                         (Lucian Blaga: „Sufletul satului”)     Nimeni nu poate vorbi mai frumos, mai adevărat și mai profund despre un sat românesc ca Lucian Blaga. Iar dacă acest sat a rămas încremenit în timp,…

Citește mai mult

Forța militară a Israelului. Caracteristici și cadru emoțional – I (de George Miloșan)

Structura militară a Israelului, IDF-ul, nu este o armată ca toate celelalte. Este mai mult decât atât. De fapt, este coloana de sprijin a Israelului ca stat, a securității sale și chiar a identității naționale. Ca „armată a poporului” are aceeași vârstă ca Statul Ebraic și un rol crucial într-o țară născută și crescută într-un mediu ostil, într-o continuă antiteză cu întreaga vecinătate geopolitică. Indiferent cum am privi lucrurile, Israelul este un Stat-Garnizoană al democrației iar armata – un laborator al existenței naționale cu cele trei componente esențiale: patriotism, reziliență,…

Citește mai mult

Vis de noiembrie. Lirism poetic
și muzical (de Sibiana Mirela Antoche)

„Casa Alexiu” este un loc în care se scriu povești cu fir de aur, o oază de liniște și binecuvântare, un spațiu generos și primitor! Pășindu-i pragul, ridicându-ți privirea, te lași copleșit de splendoare. Fiecare loc este încărcat cu energia celui care îl păstorește.  Și iată, am ajuns la omul care ne înveșmântează în straie de sărbătoare, dăruind culturii brăilene pagini memorabile. Este vorba de doamna muzeograf, Dr. Brîndușa Ilie, om blând, generos și iubitor, care ne-a primit cu brațele deschise, oferindu-ne ceea ce noi aveam nevoie: o sală, câteva scaune,…

Citește mai mult

„Dragoste la kg” – o comedie
care umple inima de râs și sufletul de gânduri (de Marius Herscu)

Un spectacol organizat de Syarela Arts,care te face să râzi și să reflectezi: „Dragoste la kg”. Pe data de 17 noiembrie, ora 19:00, la Theatre Arts Group, Strada Biserica Amzei 21-23, s-a desfășurat spectacolul „Dragoste la kg”, o comedie captivantă organizată de Syarela Arts. Regizat de talentatul Mircea Rotaru, spectacolul a adus în prim-plan o poveste de dragoste atipică, presărată cu umor, emoție și întrebări profunde despre prejudecăți și iubire. O poveste cu mult umor și mesaj profund Intriga se centrează pe Toma, interpretat cu naturalețe de Ștefan Opreanu, un…

Citește mai mult

Steagul de onoare al lui Avram Iancu şi semnificaţia sa istorică (de Augustin Mureșan)

Aniversarea a 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu ne prilejuieşte ocazia de a evidenţia câteva aspecte privind înfăţişarea, rolul şi semnificaţia istorică a steagului de onoare al acestuia. Pânza steagului confecţionată din mătase, alcătuită din trei fâşii colorate are o formă dreptunghiulară, cu dimensiunile  de 1 m x 0,75 m. Culorile flamurii sunt aşezate orizontal, cu albastru în partea superioară, galben la mijloc şi roşu în partea inferioară. Pe o faţă a flamurii pe fâşia galbenă se află inscripţia: «AVRAM IANCU»,  numele şi prenumle conducătorului Revoluţiei române de…

Citește mai mult

Eveniment cultural ieșean
de importanță națională (de Ion Talpoș)

În perioada 14-15 noiembrie 2024, în Sala „Ștefan Procopiu” a Complexului Muzeal Național Moldova, Iași, au fost desfășurate lucrările unui Atelier național cu tema: Istoria comunismului și educație pentru democrație în România. Elemente esențiale pentru formarea profesorilor.  Atelierul a fost organizat de IICCMER, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Iași în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” București, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Arhivele Naționale Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Colegiul Național Iași, Societatea de Științe Istorice…

Citește mai mult

Revista FEED BACK, după primii 21 de ani (Leonard Popa)

A ieşit de sub tipar nr. 11-12 al Revistei de experiment literar FEED BACK, editată şi coordonată de poetul Daniel Corbu. Publicaţia lunară, care apare la Iaşi, de 21 de ani, fără întrerupere, sub egida Uniunii Scriitorilor, reuşeşte să adune în paginile sale nume importante ale culturii româneşti şi mondiale. În calitate de redactori-asociaţi, îi regăsim pe Emilian MARCU, Adrian SUCIU, Ionuț CARAGEA, Olimpia IACOB, Mihai CIMPOI (Rep. Moldova), Salvatore GUCCIARDO (Belgia), Bill WOLAK (S.U.A.), Laureano SILVEIRA (Portugalia). Ca de fiecare dată, cel mai recent număr  propune un sumar variat…

Citește mai mult

Jurnalista Liliana Morariu lansează cartea „Proscrisa”

Sala Apollo din Târgu Mureș va găzdui joi, 21 noiembrie, de la ora 18.00,  lansarea cărții „Proscrisa”, semnată de jurnalista Liliana Delia Morariu. Jurnalist de investigații timp de 25 de ani la Justițiarul Național, cu experiență în presă locală de 20 de ani, autoarea a cunoscut persecuțiile sistemului securistoid totalitar instaurat după lovitura de stat din decembrie 1989 , este membră a UZPR, apolitică, cu o activitate civică pentru drepturile omului și animalelor. Lectura este un roman autobiografic, dens, nemaiîntâlnit ca structură și scriitură până în prezent, afirmă Lili Morariu….

Citește mai mult