Băncile centrale din întreaga lume – din 134 de state – evaluează monedele digitale, arată rezultatele unui nou studiu, realizat de think tank-ul Atlantic Council, din SUA.
Datele citate de Euronews au descoperit că 66 dintre aceste țări se află în „faza avansată de explorare”, în care o monedă digitală centrală este fie în dezvoltare, fie în program-pilot, fie lansată.
O monedă digitală a băncii centrale (CBDC) este o formă digitală a monedei unei țări distribuită de banca națională a statului respectiv, arată o definiție a Consiliului Atlantic.
În loc să imprime bani, băncile centrale ar emite monede electronice sau conturi care sunt „susținute de toată credibilitatea și creditul guvernului”, se arată în raport.
„Pe măsură ce banii și plățile lichide au devenit din ce în ce mai digitale, băncile centrale ale lumii și-au dat seama că trebuie să ofere o opțiune publică”, arată studiul.
Interesul pentru monedele digitale s-a triplat din 2020, când doar 35 de țări le-au explorat, arată cercetarea.
Există trei țări în care a fost lansată o monedă digitală: Bahamas, Jamaica și Nigeria. Toate lucrează la extinderea acoperirii acestor valute în interiorul granițelor lor.
Și Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat proiectul digital euro în iulie 2021, pentru statele din zona euro. Euro digital ar „complementa numerarul”, oferind clienților o opțiune gratuită, universal acceptată, pentru modul în care ar dori să plătească pentru bunuri și servicii. „Euro digital va reduce, de asemenea, dependența UE de marii furnizori de plăți privați non-europeni”, a spus banca centrală în raportul său din vara acestui an. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com