Cea de-a treia ediție a „Eufonia Festival Timișoara” – cel mai important eveniment de muzică clasică de cameră din vestul României – are loc în perioada 13-27 septembrie 2020.
Festivalul se adresează adulților și copiilor deopotrivă, cei mici având bucuria de a asculta virtuozi ai instrumentelor de coarde (vioară și violă), duminică, 19 septembrie, la Mănăstirea Partoș din Arhiepiscopia Timișoarei, unde s-a desfășurat secțiunea „Universul copiilor”.
După Sfânta Liturghie săvârșită în biserica Mănăstirii, locul unde și-a dormit somnul de veci, înainte de a fi mutat la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Sfântul Iosif cel Nou, cei prezenți s-au îndreptat către Centrul de zi „Dar din Dar”, un modern spațiu cultural de nivel european, recent inaugurat.
Reprezentația demnă de scenele renumite ale lumii a fost animată de prezența a numeroși copii însoțiți de părinți, păstrându-se regulile impuse de starea sanitară în care ne aflăm.
Directorul festivalului, muzicianul Vlad Popescu a intrat într-un dialog amuzant și educativ cu copiii care au fost impresionați să afle că una din interprete (Rosanne Philippens din Olanda) a cântat la o vioară veche de 300 de ani, ce valorează câteva milioane de euro: una din celebrele viori Stradivarius.
La eveniment au participat de asemenea oameni de cultură din zonă, care vin cu drag la Mănăstire atât pentru slujbele religioase oficiate de Starețul mănăstirii, Varlaam Partoșanul, cât și pentru nenumăratele bucurii spiritual-artistice la care sunt invitați de gazde iubitorii de frumos.
„Eufonia Festival” s-a născut din dorința organizatorilor de a contribui la dezvoltarea unei dimensiuni cultural-educative a regiunii Banat, dorind includerea muzicii de cameră în circuitul regional și susținerea spațiilor defavorizate cultural.
Artiștii care ne-au încântat cu performanța lor interpretativă la Partoș au fost Rossane Philippens, Beatrice Muthelet și Vlad Popescu.
Cea dintâi e din Amsterdam, cântă pe una din cele 266 viori Stradivarius active în lume, ca solist și muzician de cameră, deținând o „muzicalitate nativă”. A susținut concerte alături de orchestre din Rotterdam, Haga, Amsterdam, Barcelona, din Germania, Finlanda, dar și din Vancouver. Toate înregistrările sale au primit elogii, câștigând locul I în 2014 la Concursul de Vioară din Freiburg. Cel mai recent CD lansat de ea, „Insight”, cuprinde compoziții de Bach, Enescu și Biber.
Beatrice Muthelet provine din Paris, este violista solo a ansamblului „Mahler Chamber Orchestra”, cu două CD-uri apărute la EMI, fiind socotită „un muzician excepțional, combinând noblețea și grația, întotdeauna atentă la ceea ce se întâmplă în jurul ei, o comoară pentru orice grup de muzicieni care o acompaniază”
Vlad Popescu, violonist, locuiește în Berlin, dar e originar din Timișoara pe care nu o uită, inițiind aici festivalul al cărui director artistic este. Cu strălucite studii de specialitate, el a concertat alături de orchestrele Kärnten Symphonie Orchester, Filarmonica „Banatul”, iar ca muzician de orchestră a apărut constant ca șef de partidă în ansambluri din Germania.
Organizatori lăudabili au fost Asociația „Tribul Artistic” și Primăria Timișoara, proiectul fiind co-finanțat de Consiliul Județean Timiș.
Irina Arieșan