◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024

120 milioane de oameni strămutați forțat…

Potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR ), pe 13 iunie 2024, cca 120 milioane persoane aveau statut de refugiați, fiind strîmutate forțat în întreaga lume. UNCHR avertizează asupra inacțiunii în fața creșterii deplasărilor forțate, aceste mișcări de populație care au atins cote istorice în 2023 și 2024 în întreaga lume. Acest record reflectă atât „nașterea de noi conflicte, mutația anumitor situații existente, cât și incapacitatea de a rezolva crize persistente” (https://news.un.org/fr/story/2024/06/1146366).

Conflictele din Gaza, Sudan, Republica Democrată Congo (RDC) și Myanmar au contribuit în mod semnificativ la creșterea numărului de persoane forțate să-și părăsească locul de reședință 2023 și prima jumătate a anului 2024, a declarat UNHCR în raportul său anual: „Războiul rămâne principalul motor al deplasărilor în masă”, a explicat Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, la o conferință de presă la Geneva. La sfârșitul anului 2023, 117,3 milioane de persoane erau fost strămutate forțat, număr cu aproape 10 milioane mai mare decât la finalul lui 2022, care marchează 12 ani consecutivi de creștere. Războiul civil care a izbucnit în Sudan din aprilie 2023 a dus la strămutarea a peste nouă milioane de persoane suplimentar, lăsând aproape 11 milioane de sudanezi dezrădăcinați la sfârșitul anului 2023, a spus UNHCR. Iar numărul refugiaților continuă să crească în această țară.

În Fâșia Gaza, Agenția ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA) estimează că 1,7 milioane de persoane – 75% din populație – au fost strămutate de la războiul lansat de Israel ca răzbunare pentru atacul terorist al Hamas pe teritoriul său din 7 octombrie 2023.

Dar Siria rămâne cea mai mare criză de strămutare din lume, cu 13,8 milioane de persoane strămutate forțat în interiorul și în afara țării, a detaliat UNHCR: „În spatele acestor cifre se află nenumărate tragedii umane. Fără o mai bună cooperare și eforturi concertate pentru a aborda conflictele, încălcările drepturilor omului și criza climatică, numărul persoanelor dezrădăcinate va continua să crească. Acest lucru va provoca mai multă mizerie și va necesita răspunsuri umanitare costisitoare”, a subliniat Filippo Grandi.

Cea mai mare creștere a numărului de persoane strămutate se referă la persoanele care fug de conflicte și care rămân în propria țară, adică 68,3 milioane de persoane conform Observatorului Deplasărilor Interne, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 50% în perioada 2019-2023. Numărul refugiaților și al altor personae, care au nevoie de protecție internațională a crescut la 43,4 milioane, inclusiv persoanele aflate sub mandatele UNHCR și UNRWA.

UNHCR a respins, de asemenea, percepția – falsă – că toți refugiații și alți migranți se îndreaptă către țările bogate: „Marea majoritate a refugiaților sunt găzduiți în țări învecinate cu propria lor țară, 75% locuind în țări cu venituri mici și medii, care împreună produc mai puțin de 20% din venitul global”, se arată în raport. În plus, peste un milion de refugiați și 5 milioane de persoane strămutate interne s-au întors acasă în 2023. Aceste cifre demonstrează unele progrese în căutarea unor soluții pe termen mai lung.

Numărul refugiaților relocați a crescut la aproape 160.000 în 2023. Cu toate acestea, există o creștere a crizelor, iar schimbările climatice alimentează și mai mult jarul conflictelor din întreaga lume. În 2023, UNHCR a declarat 43 de situații de urgență în aproximativ 30 de țări, de peste patru ori mai mult decât cu doar câțiva ani în urmă, a insistat Filippo Grandi.

 

Emilian M. Dobrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *