Austria Superioară sau, mai rar, Austria de Sus este unul dintre cele nouă state federale ale Austriei. Capitala sa este orașul Linz. Austria Superioară are graniță cu Germania și Republica Cehă, dar și cu alte landuri austriece: Austria Inferioară, Stiria și Salzburg. Cu o suprafață de 11.980 km² și 1,3 milioane de locuitori, Austria Superioară este al treilea land austriac ca mărime (Viena și Austria Inferioară au mai mulți locuitori, iar Stiria și Austria Inferioară sunt mai mari ca suprafață).
Pentru a îmbunătăți îngrijirea persoanelor în vârstă și pentru a ajuta angajații, consilierul provincial social Wolfgang Hattmansdorfer mizează, printre altele, pe sprijin calificat din străinătate (Pflegekräfte von den Philippinen als ein Stein im Maßnahmen-Mosaik (tips.at): în timpul unei vizite la Haus St. Josef din Gmunden, el a făcut schimb de opinii cu responsabilii de la Fundația Liebenau despre modalitățile de recrutare a personalului medical filipinez pentru a lucra în Austria Superioară.
Provocarea îngrijirii și sprijinului de înaltă calitate pentru generația mai în vârstă este una dintre cele mai importante provocări ale societății austriece: oamenii îmbătrânesc și, în același timp, din ce în ce mai puțini tineri intră pe piața muncii. Din acest motiv, consilierul provincial social Wolfgang Hattmannsdorfer a făcut din provocările în îngrijire și sprijin unul dintre principalele sale puncte focale și, din inițiativa sa, a prezentat un pachet cu 50 de măsuri. Scopul este pe de o parte de a elibera și ușura activitatea angajaților sociali existenți, de a face formarea mai atractivă și mai modernă, dar și de a atrage personal nou.
Proiect pilot cu 50 de asistente filipineze
Specialiștii calificați din străinătate sunt o altă modalitate de a asigura personalului necesar în domeniul îngrijirii vârstnicilor. În cadrul unui proiect pilot, au venit deja în Austria Superioară 50 de asistente filipineze, care urmează programe intensive de învățare a limbii germane: proiectul, realizat în cooperare cu Berufsförderungsinstitut (BFI, Institutul de Avansare Profesională) este desfășurat în condiții foarte bune. Fundația Liebenau urmărește un model similar împreună cu BFI și încearcă, de asemenea, să recruteze personal de îngrijire filipineză pentru casele lor de bătrâni din Austria Superioară. S-a făcut deja schimb de experiență în timpul unei vizite la casa Sf. Josef din Gmunden, un oraș din Salzkammergut, în Austria Superioară, pe malul de nord al lacului Traun.
O bună integrare este importantă
„Împreună ni se cere să abordăm provocările în îngrijire și sprijin și să menținem standardele înalte, abordăm activ această provocare și luăm diferite măsuri. Pe lângă îmbunătățirea condițiilor-cadru pentru personalul asistent medical existent, vedem potențialul colegelor de sex feminin din Filipine. Căutăm intens muncitoare calificate din străinătate, este important să însoțim specialiștii sosiți și să ne asigurăm că aceștia sunt bine integrați. Cheia acestui lucru este însă stăpânirea limbii germane”.
Echipa de asistente medicale
„Prin angajamentul consilierului provincial Hattmannsdorfer și al echipei sale în recrutarea etică a îngrijitoarelor filipineze în Austria Superioară, așteptăm cu nerăbdare un viitor pozitiv împreună. Datorită completărilor profesionale din echipa de asistente, putem continua să garantăm o bună calitate a vieții rezidenților noștri din Haus St. Josef, iar în numele vârstnicilor de la această casă de bătrâni, dorim să mulțumim domnului consilier Landesrat Hattmannsdorfer pentru vizita caldă”, a spus Doris Kollar-Plasser, manager regional al Fundației Liebenau.
„Prin cursurile noastre de germană și pregătirea de specialitate la BFI Austria Superioară, sprijinim imigrarea calificată a personalului medical de asistență filipinez: acest lucru le permite să li se recunoască calificările pentru a lucra în azilurile pentru bătrâni – astfel, sprijinim și statul Austria Superioară, în eforturile sale de a contracara deficitul de muncitori calificați”, a spus Christoph Jungwirth, Managing Director al BFI Austria Superioară.
Emilian M. Dobrescu