În contextul situației actuale la nivel internațional, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv își adaptează activitatea culturală la realitățile prezente și va organiza, pentru următoarea perioadă, ciclul „Cafeneaua Românească” online pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv.
Următorul eveniment din cadrul „Cafenelei Românești” online va avea loc în data de 21 mai 2020, de la ora 17.30, în limba engleză, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv https://www.facebook.com/icr.telaviv/?eid=ARDhFkocD7vYMzl6pSxuUN4joPfHVZVqUPUpX_HrL0dkGQ_it4s_XBwODFmpugqhBZNmrnGLhKauxjFF și pe canalul oficial de YouTube al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv https://www.youtube.com/channel/UCrV8OAoQyKqOA7d1dGrFesQ și îi va avea ca invitați pe prof. Dan Michman, cercetător la Muzeul Yad Vashem, istoricul Raphael Vago (profesor la Universitatea din Tel Aviv) și Peninah Zilberman, fondatoare a Fundației Tarbut Sighet și promotoare a conservării memoriei victimelor Holocaustului din România.
Pentru a comemora 76 de ani de la deportarea evreilor din Maramureș, ICR Tel Aviv va organiza evenimentul intitulat Memory and historical aspects on the Holocaust in Romania, în cadrul căruia profesorul Vago va prezenta cadrul istoric general, făcând o analiză comparativă a regimurilor din România și Ungaria și tratamentul aplicat evreilor în perioada războiului, în timp ce prof. Michman va vorbi despre chestiunea ghetourilor, într-o prezentare intitulată Ghettos, Open Ghettos, Ghettos in Romania, Open Ghettos in Romania: Complexities of History, Memory and Compensation. Totodată, Peninah Zilberman va povesti despre munca de conservare a memoriei celor aproximativ 40.000 de evrei maramureșeni care au trăit în regiune înainte de Holocaust, desfășurată prin intermediul Fundației Tarbut Sighet.
Profesorul Dan Michman este șeful Institutului Internațional de Cercetare a Holocaustului și titular al catedrei pentru Studierea Holocaustului. De asemenea, este profesor emerit de istorie evreiască modernă și președinte al Institutului de cercetare a Holocaustului „Arnold și Leona Finkler”. Și-a obținut doctoratul cu o disertație despre Refugiați evrei din Germania în Olanda, 1933–1940. A publicat numeroase cărți și articole într-o varietate de limbi despre istoria evreimii olandeze și belgiene, a societății israeliene și, mai ales, despre diferitelor aspecte ale Holocaustului – istoriografie, ghetouri, elemente de viață comunitară și religioasă evreiască și multe altele.
Născut în România, Raphael Vago este fondatorul Centrului de Studii Ruse Est Europene din cadrul Universității Tel Aviv, pe care l-a condus în perioada 1982-1986. Cu un doctorat despre relațiile româno-maghiare în perioada 1944-1977, domeniile sale de cercetare includ Holocaustul și forme moderne de antisemitism, minorități în Europa, sisteme post-comuniste, integrare europeană și minorități în Europa. Totodată, este autorul a numeroase studii și articole de specialitate.
Născută în Haifa din părinți români supraviețuitori ai Holocaustului, Peninah Zilberman, fostă directoare a Muzeului Holocaustului din Toronto, duce o activitate intensă de educare a publicului larg cu privire la Holocaustul din zona Maramureșului, prin intermediul conferințelor cu tematică specifică, a reuniunilor ce aduc laolaltă urmași ai supraviețuitorilor Holocaustului din România, precum și a tururilor istorice ghidate în Sighetul Marmației, care oferă celor interesați ocazia de a descoperi urme ale importantei moșteniri lăsate de comunitate evreiască în zonă, toate acestea organizate sub umbrela Fundației Tarbut Sighet, pe care a fondat-o în 2014.