◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.01.2025

RSF: guvernele lumii sunt responsabile pentru 45% dintre jurnaliştii dispăruţi

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) solicită națiunilor lumii să acorde prioritate ratificării universale a Convenției internaționale pentru protecția împotriva disparițiilor forțate. Potrivit cifrelor RSF, guvernele sunt responsabile pentru 45% dintre jurnaliştii dispăruţi din lume. 

La scară globală, libertatea presei este amenințată chiar de cei care ar trebui să o protejeze: autoritățile politice. Această observație, evidențiată în Indexul mondial al Libertății Presei din 2024 al RSF, este ilustrată de realitatea dură că aproape jumătate dintre jurnaliștii dispăruți au fost răpiți de către forțe guvernamentale. Din cei 95 de jurnalişti dispăruţi până în prezent, 43 au fost victime ale dispariţiei forţate. Dreptul internațional definește acest tip de dispariție ca fiind privarea de libertate a unei persoane de către o autoritate oficială care refuză fie să recunoască această privare, fie să dezvăluie soarta și locul în care se află persoana în cauză, potrivit rsf.org.  „Este greu de imaginat că națiunile care sunt menite să protejeze libertatea presei sunt, de fapt, însăși forțele care orchestrează disparițiile jurnaliștilor – sau închid ochii. Și totuși, cel puțin 43 de jurnalişti din lume astăzi sunt victime ale dispariţiei forţate. RSF este mândră să se angajeze pentru ratificarea universală a Convenției Națiunilor Unite împotriva Disparițiilor Forțate, pentru a se investiga și raporta aceste cazuri și pentru a colabora cu sistemele de justiție naționale și internaționale pentru a pedepsi autorii și a despăgubi victimele!”, afirmă Antoine Bernard, director de advocacy și asistență al RSF.

De la adoptarea sa în 2006 și intrarea în vigoare în anul următor, Convenția internațională a fost ratificată de 77 de țări. 9Redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *