Ce repede putem spune astăzi că au trecut 15 ani, nu-i așa?! Noi, prietenii, cititorii, observatorii, admiratorii sau criticii cotidianului Mesagerul de Covasna. Fără să ne întrebăm cât de greu a fost pentru cea care a avut această memorabilă inițiativă, director Maria Crețu-Graur, pentru echipa care a stat în spatele acestui proiect de suflet pornit dintr-o suflare, care a văzut lumina tiparului într-o duminică noaptea, astfel încât în ziua istorică de 2 noiembrie 2009 să poată intra în casele cititorilor, micul mesager de Covasna. Cei șapte temerari care s-au aventurat în lumea deloc ușoară a jurnalismului și care au făcut istorie pe meleagurile covăsnene alături de Maria Crețu-Graur, au fost jurnaliștii: Horia Deliu, Elena Saucă, Bianca Stupu, Adrian Moise, Iosif Mihai Darie și Nelu Caramarin.
În timp echipa s-a schimbat, s-a micșorat, ajungându-se până la situația în care temerara noastră doamnă a cuvântului a fost nevoită să conceapă singură ziarul, dar nici atunci nu s-a dat bătută! Pentru că mai mult decât dorința de a face ceva bun pentru comunitatea românească, și sufletul revărsat cu generozitate în toate, o caracterizează munca, perseverența, ambiția. Oameni ca ea nu se sperie ușor! Sunt hotărâți, independenți, își iau deciziile fără să se teamă de consecințele care ar putea veni după acțiunile lor. Sunt încrezători în propria intuiție, nu merg niciodată împotriva instinctului lor, nu se pleacă după cum bate vântul schimbărilor, nu răspund „comenzilor” din afara cercului la baza căruia stau principii solide și nobile. Fără a subaprecia contribuția oamenilor care au trecut prin redacție, aș vrea să menționez câteva nume care au avut un rol esențial în editarea cotidianului: tânăra și dedicata jurnalistă Ana Alina Ciorici-Costache, venerabilii domni Ioan Lăcătușu și Mihai Trifoi, Florentina Teacă și alții.
De-a lungul celor 12 ani de colaborare (28 august 2013) cu apariții modeste, constante sau sporadice, notabil este faptul că, în afara promovării generoase de care am avut parte și pentru care spun un mare „mulțumesc”, mi s-a născut și mie un „copil”, primul volum de publicistică, „La pas prin Patria Mamă”, apărut la Ed. Eurocarpatica în anul 2020. Volum care cuprinde în cele 360 de pagini 100 din cele mai interesante articole și fotografii de la evenimente ale comunității românești din județ, publicate în cotidianul „Mesagerul de Covasna”, apreciat cu trei premii naționale la edițiile din anul 2021 ale Concursurilor Naționale de Literatură „Vasile Voiculescu” din Pârscov-Buzău, „Alexandru Macedonski” din Craiova și „Cerurile Oltului” din Râmnicu Vâlcea. Nu spre laudă spun, ci pentru a evidenția consecințele și frumusețea generată în urma acestei colaborări. Iată cum cultura generează cultură, așa cum iubirea generează iubire… Sau așa ar trebui!
Maria Crețu-Graur, dincolo de a fi un manager bun și un jurnalist responsabil și dedicat, este și un bun organizator de evenimente, fiind memorabile spectacolele de anvergură organizate cu prilejul Zilei Naționale a României la Sfântu Gheorghe. Mai puțin sunt poate cunoscute mini spectacolele de muzică și poezie organizate cu lansările de carte în diferite localități: Miercurea Ciuc, Toplița, Sfântu Gheorghe, Covasna și, nu în ultimul rând, la Târgu Secuiesc. Oraș în care a stabilit câteva premiere demne de menționat: prima sărbătoare a Zilei Limbii Române, primul spectacol de muzică și poezie, prima lansare de carte în cadrul programului dedicat Zilelor orașului Târgu Secuiesc, ceea ce nu-i puțin, într-o comunitate în care nu se întâmplă aproape nimic din punct de vedere cultural. Norocul celor dornici de astfel de evenimente este că o avem pe Maria Crețu-Graur care și-a extins acțiunile de binefacere, și de doi ani avem un eveniment cultural care să ne reprezinte în cadrul Zilelor orașului. Cinste ei!
Dar… „Mesagerul de Covasna” nu este doar despre Maria, echipa de redacție și colaboratori. Este despre noi toți. Este o importantă filă de istorie contemporană a noastră, a românilor. Pentru că, în timp, prin ceea ce a promovat – evenimente, activități culturale, sportive, sociale, etc. – „Mesagerul de Covasna” a devenit cartea de vizită a comunității românești din tot județul. Chiar dacă lupta ei nu a fost întotdeauna și lupta noastră, împreună am simțit că suntem mai puternici, un tot unitar tricolor care a zâmbit și a lăcrimat pentru fiecare împlinire, pentru fiecare eșec. Maria nu este doar un simbol al perseverenței și altruismului! Este un simbol al românismului militant, nu prin vorbe, ci prin fapte demne de apreciat și de urmat! Este cel mai bun exemplu că oricât ar fi de greu, orice se poate înfăptui cu dorință, ambiție și tenacitate, dar și cu multe sacrificii doar de ea știute. Este un model pentru cei care adesea renunțăm prea ușor fără a încerca să ne depășim limitele, cu răbdare, încredere și muncă, multă muncă!
În cei 12 ani de colaborare, am auzit-o de câteva ori că ar intenționa să renunță la ziar, pentru că nu este ușor de unul singur, mai ales când stresul își pune amprenta și pe starea de sănătate. Și tot de atâtea ori a tras aer în piept, a spus „Doamne ajută!” și-a luat crucea de mână și a avut înțelepciunea să meargă mai departe! Și iată-ne ajunși la cifra magică 15! În numerologie, cifra 15 este „un amestec al energiilor între 1, 5 și 6, şi înseamnă conducere, înțelepciune, finanțe și afaceri, precum și relații, dragoste. Dar 15 simbolizează și familia, pacea, armonia, curiozitatea, explorarea, îngrijirea și idealismul.” (evz.ro) Cei care o cunoașteți pe Maria, știți că ea reprezintă toate acestea la un loc.
O idealistă, „frumos de nebună” a zilelor noastre, care a crezut în visul ei și a luptat cu toate forțele să și-l îndeplinească, făcându-ne părtași și pe noi. Sunt convinsă că dacă timp de 15 ani a dus lupta de a susține și promova jurnalismul românesc, nu va renunța ușor la ziar și vom sărbători și la 20 și la 25, și poate și la 30 de ani, dacă unii dintre noi mai apucăm, pentru că de copilul tău, cum frumos îl numește Maria „cel de al patrulea copil al meu”, oricâte greutăți ți-ar aduce, nu ai cum să te debarasezi.
E copilul familiei, copilul marii familii românești din județul Covasna care ne-a UNIT chiar din primele lui zile, în momente de fericire, împlinire, dezamăgire, tristețe, de luptă pentru unitatea noastră națională, luptă pentru dreptate, credință și adevăr, iar asta nu se uită, nu are voie să se uite! Noi toți facem parte din filele acestui cotidian care a făcut istorie înălțându-se ca un porumbel al păcii deasupra prăpastiei unde un foc flămând și viu e gata să-l înghită. Și noi ne-am înălțat odată cu el, ținând cu demnitate și determinare flamura românismului la loc de cinste. Și vom continua la fel mulți și binecuvântați ani, punând fiecare câte ceva: o vorbă bună, un cuvânt de înțelepciune, umăr lângă umăr, suflet lângă suflet, pentru dăinuirea Limbii Române și a Neamului Românesc. Avem această grea și sfântă misiune! S-o îmbrățișăm cum se cuvine. Așa să ne ajute Dumnezeu!
La mulți ani cu sănătate și putere de muncă, doamna director MARIA CREȚU-GRAUR! La mulți și venerabili ani, „MESAGERUL DE COVASNA!”.