◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.01.2025
Sondaj Reuters Institute
în 51 de țări: jurnalismul, marcat de atacurile din partea politicienilor ostili, vânturile economice potrivnice și
luptele pentru protejarea proprietății intelectuale

Organizațiile de știri se pregătesc pentru multiple provocări în 2025, care vor include, potrivit estimărilor, alte atacuri din partea politicienilor ostili, vânturi economice potrivnice și lupte pentru protejarea proprietății intelectuale în fața platformelor bazate pe inteligența artificială (AI). Schimbările de căutare, în special, vor deveni o problemă majoră pentru o industrie de știri care a pierdut deja traficul social și se confruntă cu o scădere suplimentară a vizibilității, în timp ce ce interfețele AI încep să genereze răspunsuri „asemănătoare unei povești” la întrebările legate de știri. Alegerile din SUA au evidențiat, de asemenea, puterea tot mai mare a unui ecosistem de știri alternativ, care include personalități partizane și creatori care operează adesea în afara normelor jurnalistice, potrivit unui sondaj realizat pe un eșantion strategic de 326 de lideri din industrie din 51 de țări și teritorii, citat de reutersinstitute.politics.ox.ac.uk.
În ciuda acestor dificultăți, multe organizații tradiționale de știri rămân optimiste cu privire la anul care urmează. Vremurile incerte ar putea duce la o creștere a traficului web și chiar a abonamentelor, deși acest lucru nu este în niciun caz garantat. O provocare cheie va fi reangajarea audiențelor care și-au pierdut constant obiceiul de a consuma știri în ultimii ani și…

Citește mai mult

Marile branduri media folosesc parteneriate cu furnizorii de inteligență artificială pentru a consolida ecosistemul de știri

Editori de top, care reprezintă sute de redacții și mărci de conținut folosesc parteneriate OpenAI și programe de granturi pentru a adopta instrumente de inteligență artificială (AI) și pentru a consolida ecosistemul de știri, iar utilizatorii ChatGPT au acces la informații din publicații de top.
În ultimul an, potrivit openai.com, s-au anunțat: un nou parteneriat de conținut cu Axios și finanțare pentru a ajuta la extinderea acoperirii știrilor locale prin construirea de redacții activate de tehnologie în patru orașe noi din SUA – Pittsburgh, Kansas City, Boulder și Huntsville; parteneriatele cu editori precum News Corp, The Atlantic, Vox Media, Prisa Media, Condé Nast, Hearst și Dotdash Meredith (permit căutării ChatGPT⁠ să prezinte rezumate și fragmente selectate de la instituții media de încredere, cu citate clare și link-uri directe către surse originale, adresându-se unui număr de peste 300 milioane de utilizatori activi săptămânal din peste 150 de țări; Associated Press folosește tehnologia OpenAI pentru a eficientiza producția de știri și a crește capacitățile, jurnaliștii AP jucând un rol cheie pe tot parcursul procesului; Atlantic⁠ experimentează cu tehnologia OpenAI pentru Atlantic Labs, un site de cercetare și dezvoltare – independent de jurnalismul practicat; Financial Times⁠ folosește ChatGPT Enterprise în aproape două treimi…

Citește mai mult

La Novaci – Gorj a fost sărbătorită Ziua Culturii Naționale 2025 și 175 ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu – de Gigi Bușe

Sub titlul „Timpul trece … valorile rămân. Eminescu – sufletul unui neam”, miercuri, 15 ianuarie 2025, la Novaci, județul Gorj, în amfiteatrul Liceului Teoretic, s-a desfășurat evenimentul dedicat sărbătoririi Zilei Culturii Naționale și a 175 ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Novaci, prin Casa de Cultură și Biblioteca Orășenească Novaci, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, prin Liceul Teoretic Novaci și Școala Gimnazială Nr. 1 Novaci, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Asociația Națională Cultul…

Citește mai mult

Eveniment cultural artistic
în Toronto, dedicat Zilei Culturii Naționale și lui Mihai Eminescu

Sâmbătă, 18 ianuarie 2025, ora 17.30 (ora Canadei), la Fairview Theatre din Toronto a avut loc evenimentul cultural-artistic dedicat Zilei Culturii Naționale și lui Mihai Eminescu, organizat de Consulatul General al României la Toronto și grupul de la „Observatorul”. Au participat: Corul „Dorul” – inițiativă ce aparține membrilor componenți ai mai multor grupuri artistice și coruri care au ființat de-a lungul timpului la Toronto, Școala Românească Milne Valley – organizată și finanțată de către Guvernul Canadei în colaborare cu Toronto District School Board, în cadrul programului de limbi internaționale, Corina…

Citește mai mult

Realitatea virtuală, în ajutorul studenților care învață relatarea despre infracțiuni grave

Universitatea din Leeds a derulat cu succes un program de formare în jurnalism VR, în care studenții din primul an experimentează scenarii de relatare a infracțiunilor. Actuala simulare VR îi duce pe studenți printr-o poveste de raid de droguri, în care învață să verifice rețelele sociale, să organizeze conferințe de presă, să interacționeze cu surse interpretate și să producă articole și știri, totul în timp ce exersează protocoalele jurnalistice adecvate și considerentele de siguranță. Lectorul Carl Hartley plănuiește să extindă programul pentru a include scenarii de relatare bazate pe traume,…

Citește mai mult

În Țara Dornelor, sub egida Filialei Iași
a UZPR. Mihai Eminescu, simbol
al culturii românești – de Paraschiva Abutnăriței

„Cultura cuprinde ansamblul manifestărilor spirituale ale unui popor, ilustrate prin creații și realizate adesea în cadrul unor instituții” afirmă Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, făcând și precizarea că este„ universul care ne înconjoară și care, în același timp, se află înăuntrul nostru”, validând astfel adevărul că fără cultură, omul nu este realizat pe deplin, cultura ne individualizează ca individ, colectivitate și popor, este ceea ce rămâne în timp. „Este imposibil să se facă abstracție de Eminescu, atunci când se vorbește despre cultură”, mai sublinia distinsul academician. Astfel, nu întâmplător,…

Citește mai mult

Erdogan și proiecția de putere a Turciei în Mediterana (II) – de George Miloșan

Extensia de putere a Ankarei în nord-estul Mediteranei şi obţinerea primordialităţii în Siria – voi reveni mai jos asupra acestei chestiuni – ar putea determina o relaxare a relaţiilor dintre cele două entităţi statale cipriote urmată de o reducere a embargoului care apasă de decenii asupra părții de nord a insulei. Desigur, trebuie luată în calcul poziția Greciei și a aliaților săi din vest. Aici însă intervine o nouă variabilă. Interesul Occidentului față de Cipru a crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia, inclusiv pe componenta militară și de intelligence…

Citește mai mult

15 Ianuarie, Ziua Culturii Naționale a României și 175 de ani de la nașterea poetului Mihail Eminescu – de Vasilica Mitrea

O zi plină de încărcătură emoțională, de spiritualitate. Așa a fost percepută de participanții la evenimentul cultural, organizat de Liga Scriitorilor Dobrogeni, Cenaclul literar-artistic Olga Duțu – președinte, Vasilica Mitrea, membră a U.Z.P.R., în colaborare cu U.Z.P.R., filiala Dobrogea – președinte, Ion Damaschin și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, reprezentată prin prof. consilier școlar, Mirela Căpățână. Evenimentul a început cu Imnul Ligii Scriitorilor Dobrogeni, cântat de mezozoprana Gabriela Dobre de la Teatrul Național de Stat de Operă și Balet „Oleg Danovschi”. Gabriela Dobre este poetă și vicepreședinte…

Citește mai mult

FAO. Dietele nesănătoase și costurile lor – de Emilian M. Dobrescu

Obiceiurile alimentare proaste au un cost ascuns pentru sănătate pe întregul glob, peste 8.000 de miliarde de dolari, a declarat pe 8 noiembrie 2024, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), într-un raport, care se referă la cele 156 țări membre și confirmă costurile ascunse ale sistemelor agroalimentare globale, care se ridică la cca 12.000 de miliarde de dolari pe an. Dintre acestea, aproximativ 70% (8,1 trilioane de dolari) provin din diete nesănătoase și sunt legate de bolile netransmisibile (BNT) alarmante, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular…

Citește mai mult

„Mesagerul de Covasna”- 15 ani de jurnalism – de Mihaela Aionesei

Ce repede putem spune astăzi că au trecut 15 ani, nu-i așa?! Noi, prietenii, cititorii, observatorii, admiratorii sau criticii cotidianului Mesagerul de Covasna. Fără să ne întrebăm cât de greu a fost pentru cea care a avut această memorabilă inițiativă, director Maria Crețu-Graur, pentru echipa care a stat în spatele acestui proiect de suflet pornit dintr-o suflare, care a văzut lumina tiparului într-o duminică noaptea, astfel încât în ziua istorică de 2 noiembrie 2009 să poată intra în casele cititorilor, micul mesager de Covasna. Cei șapte temerari care s-au aventurat…

Citește mai mult

Eminescu. Geneza poemului „Luceafărul” – de Cristian Ovidiu Dinică

A doua jumătate a secolului al-XIX-lea pentru România este caracterizată de schimbările sociale și economice, care influenţează si evoluţia literaturii. Practic în această perioadă s-au pus bazele literaturii române. În 1852 se publică volumul Poezii poporale. Balade (Cântice bătrâneşti). Adunate şi îndreptate de V. Alecsandri. În 1854 apărea sub conducerea lui Alecsandri, România literară, revistă la care au colaborat moldovenii C. Negruzzi, M. Kogălniceanu, Al. Russo, dar şi muntenii Gr. Alexandrescu, D. Bolintineanu, Al. Odobescu. În 1863 se înfiinţează societatea Junimea, unde Titu Maiorescu este criticul care stabilea pe baza…

Citește mai mult

„Cultura românească, moștenire vie”, spectacol artistic de Ziua Culturii Naționale, la Biblioteca Județeană Gorj „Christian Tell” – de Victor Troacă

De Ziua Culturii Naționale și cu prilejul împlinii a 175 de ani de la nașterea marelui nostru poet național Mihai Eminescu, în după-amiaza zilei de 15 ianuarie a.c., Biblioteca Județeană Gorj „Christian Tell”, a organizat, în sala MansArta, un veritabil spectacol artistic intitulat „Cultura românească, moștenire vie”. În prezența unui numeros public și o sală arhiplină, evenimentul a fost deschis de către doamna Sandu Maria-Luiza – managerul instituției. Despre semnificația zilei de 15 ianuarie și evenimentele organizate pe parcursul întregii zile, în municipiul Târgu Jiu, de către instituțiile de cultură…

Citește mai mult