◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Presa din SUA, despre meciul Simona Halep – Serena Williams

Presa americana prefateaza mult asteptata intalnire dintre Simona Halep si Serena Williams, din optimile de finala de la Australian Open 2019. Jurnalistii de peste Ocean surprind si sunt de parere ca Simona Halep pleaca cu prima sansa gratie meciurilor mai dificile disputate pana acum la Melbourne. In plus, chiar daca Serena n-a pierdut niciun set la Antipozi, adversarele ei nu sunt de nivelul Simonei Halep, iar tenismena americana in varsta de 37 de ani a avut dificultati in meciurile cu jucatoarele din Top 10 WTA de la revenirea in circuit…

Citește mai mult

Prima femeie primită în Academia Română: Elena Văcărescu

Pe 21 septembrie 2018 s-au împlinit 154 de ani de la nașterea Elenei Văcărescu, o scriitoare cu o bogată activitate politică şi literară desfășurată la Paris. Ea a fost descendentă a familiei Văcăreştilor, dar a fost înrudită și cu familiile Cantacuzino şi Rosetti. În 1920, la Conferința de Pace de la Paris, când s-a consfințit unirea Basarabiei cu România, Elena Văcărescu a fost unul din membrii delegației române ce a reprezentat diplomatic interesele țării noastre. Totodată, ea este prima femeie devenită membru de onoare al Academiei Române, dar a rămas…

Citește mai mult

O PERSONALITATE MARCANTĂ ÎN COMUNITATEA ROMÂNILOR AMERICANI

– A/nca/S/îrghie/: Stimate domnule profesor Theodor Damian, noi ne-am întâlnit la Sibiu în anii tinereții, pe când eu predam spre publicare niște articole la Telegraful Român, unde îmi amintesc că Dumneavoastră erați secretar de redacție. Știam că sunteți un fiu al Botoșanilor, care ați avut un destin aparte ca slujitor al Bisericii ortodoxe. Cum ați ajuns la Sibiu și ce impresie v-au lăsat ardelenii? – T/heodor/D/amian/: Sibiul a reprezentat una dintre marile înfloriri ale vieții mele. Mie ca moldovean născut și crescut în Botoșani, educat seminarial la Mănăstirea Neamț, paroh…

Citește mai mult

Primul Parlament din lume și impozitele

„Un impozit este mai bine primit dacă este cerută părerea celor care trebuie să-l plătească.”. (Regele Simon Montfort, 1208-1265, care a convocat primul Parlament din lume, în cadrul căruia a enunţat această frază, devenită o maximă, un adevăr axiomatic.). Se consideră că „primul Parlament din lume”, apropiat de conceptul existent în zilele noastre, a fost organizat la 20 ianuarie 1265, în Anglia, de regele Simon Montfort (1208-1265). Această adunare era alcătuită din câte doi cavaleri din fiecare regiune şi din câte doi reprezentanţi ai fiecărui oraş sau târg, aleşi în principal…

Citește mai mult

Jurnaliști iluștri, scriitorii celebri de mai târziu – epoca interbelică –

Într-un secol de existență și activitate neîntreruptă, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a demonstrat utilitatea sa publică, mereu în slujba societății românești. La începutul fiecărui an ne reamintim chemarea aparte pe care a avut-o Eminescu în epoca sa, de forța sa jurnalistică. Să nu uităm, că și atunci, când era inspector școlar, inspectând 159 de școli de două ori pe an, publica la revistele vremii problemele ivite în zona școlară, încercând să îndrepte unele nereguli. Atâtea condeie care luau atitudine au fost recunoscute în epoca sa. Să nu uităm și…

Citește mai mult

Fapte despre corpul uman, cea mai perfectă creaţie de pe pământ.

 ● O persoană poate supravieţui fără stomac, splină, 75% din ficat, 80% din intestine, un rinichi, un plămân. ● De-a lungul vieţii, o persoană produce suficientă salivă pentru a umple două bazine de înot. ● Limba este cel mai puternic organ din corpul uman. ● Piciorul are 52 de oase, reprezentând un sfert din totalitatea oaselor corpului uman. ● Strănutul are o viteză de 160 kilometri pe oră. ● Corpul uman degajă suficientă căldură pentru a putea aduce la nivelul de fierbere 3,5 litri de apă în 30 de minute….

Citește mai mult

Deschide urechea bine!

În copilărie, uneori chiar în clasă, la ora de dirigenţie sau ce-or mai fi fost ele, jucam cu toţii – fete şi băieţi – un joculeţ care, of course (sic!), astăzi va fi considerat cel puţin tembel, depăşit, pueril s.a.m.d. În timp ce unul dintre noi stătea cu spatele la grup/clasa, cineva îl striga (de obicei, schimbându-şi vocea), după ce corul din bănci intona „imnul” jocului: „Deschide urechea bine, /Să vedem: ghiceşti ori ba/Cine te-a strigat pe nume. /Hai, ghiceşte, nu mai sta!” Împricinatul se întorcea atunci cu faţa, zâmbea…

Citește mai mult

Elogiul crimei prin prisma imanenţei Tragicului din literatura populară – o eroare morală şi estetică

Mitul Meşterului Manole, din balada cu acelaşi nume văzut ca elogiu adus jertfei de sine, al „Mioriţei” ca act al acceptării tragicului, adică asumarea conştientă a limitei; al baladei „TomaAlimoş”, unde crima este justificată prin obţinerea dreptăţii în afara legii, inclusiv al celor creştineşti; la fel şi în „Cântecul lui Vălean”, unde pe un fecior chipeş dar şi muieratic şi fără scrupule, o nevastă îl ademeneşte cu bucate otrăvite, în urma cărora moare, în timp ce ascultă mustrările materne, sunt reprezentări ale unei erori permanetizate de-a lungul istoriei literaturii române….

Citește mai mult

Manifestare culturală din 15 ianuarie dedicată zilei culturii naţionale și lui Mihai Eminescu, in Toronto

Din program: – Valori ale culturii româneşti in lume, prezentare de Maria Cecilia Nicu – 160 de ani de la Unirea din 24 Ianurie 1859 , prezentare de Mariana Ene – poezia lui Mihai Eminescu ( versuri in română, engleză franceză, în interpretarea celor prezenţi ) – Mihai Eminescu poezii – în grafica Alinei Romanescu – – expoziţie de pictură a elevei Mara Chintea – autori şi ultimele lor cărţi – valori ale comunităţii româneşti – aprecieri în memoria unor foşti colaboratori si prieteni ai grupului de la Observatorul (…

Citește mai mult

OZN-Ul În Formă De Aripă Care A Speriat California

În anul 1980, Federația Oamenilor de Știință Americani a publicat o informație cu privire la apariția unui misterios obiect zburător care a putut fi observat cu ochiul liber în mai multe zone din California. Obiectul avea forma unei aripi, culoarea neagră și o lungime de 800 de picioare. OZN-ul în formă de aripă Se deplasa lent și executa manevre spectaculoase în plan vertical înainte de a staționa zeci de secunde. Zeci de șoferi care se aflau pe o autostradă au fost martori la misterioasa apariție. Scriitorul Micah Hanks a făcut…

Citește mai mult

MIHAI EMINESCU este sinteza profund spirituală a românilor

Ziua de naștere a genialului poet al României, 15 ianuarie 1850, a devenit sistemul de referință al culturii române. Astăzi se împlinesc 169 de ani de când poezia pură, divină, s-a întrupat în ființa profund analitică poetică a celui care a purtat 39 de ani haina sclipitoare a creației literare încoronată cu o gândire fără de seamăn, care a deschis o nouă eră în istoria literaturii române. Toate acestea poartă numele de Mihai Eminescu, care înmagazinează în el trăirile profunde, greu de înțeles de străini, ale neamului românesc. În poeziile…

Citește mai mult

După Centenarul Marii Uniri / Acad.Gheorghe PĂUN

E prematur să tragem linie, dar deja se pot desprinde destule concluzii… Cum-necum, toată românimea a trăit evenimentul – fiecare în felul lui, cu mai multă sau mai puțină implicare și pricepere. Steaguri, cocarde, insigne, portrete ale marilor bărbați de stat de acum un secol, fojgăiala micilor politicieni de azi, cauți cu lumânarea printre ei o urmă de bărbat de stat, monumente refăcute și monumente uitate, monumente noi – de la cel de la Bascov, lângă Pitești, la cel de la Alba Iulia (normal să trăncănească împotrivă cei cărora le…

Citește mai mult