Pe 25 septembrie 2024, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică a avertizat autoritățile despre „creșterea alarmantă a alergiilor provocate de ambrozie, o plantă extrem de agresivă”. Conform estimărilor, 40% din populația Europei va fi alergică la polenul de ambrozie în următorii ani. Ambrozia este una dintre cele mai invazive și agresive plante alergene, iar polenul ei poate declanșa simptome grave, mai spun specialiștii.
Alergia la polenul de ambrozie poate să nu dea simptome vizibile în primii ani, însă expunerea repetată crește riscul de sensibilizare. Astfel, aproape oricine poate dezvolta alergie prin expunere repetată, avertizează experții.
Alcoolul crește riscul pentru șapte tipuri de cancer
Studiul făcut de Cancer Research UK și National Cancer Institute din Statele Unite evidențiază legătura clară între consumul excesiv de alcool și creșterea riscului de cancer, oferind totodată indicații despre cantitatea de alcool considerată periculoasă. În Marea Britanie, anual, aproximativ 12.000 de persoane sunt diagnosticate cu un cancer asociat consumului de alcool, acesta provocând în jur de 4.200 de decese.
Persoanele considerate „băutoare înrăite” sunt bărbații care consumă 15 sau mai multe pahare pe săptămână și femeile care beau cel puțin opt pahare săptămânal. În aceste cazuri, riscul de a face cancer al corzilor vocale este de 2,6 ori mai mare. Riscul de cancer al gurii și al gâtului crește de 5 ori, de cancer al esofagului de 5 ori, iar pentru cancerul hepatic – riscul se dublează. Riscul de cancer intestinal și rectal crește de 1,5 ori, iar cancerul de sân de 1,6 ori mai marela consumatorii de alcool în diferite forme.
Demența – factori inhibitori
Consumul mai multor alimente şi băuturi bogate în flavonoide, cum ar fi fructele de pădure, ceaiul şi vinul roşu, ar putea reduce riscul de demență cu 28%, sugerează un studio realizat de cercetători de la Universitatea Queen din Belfast (Irlanda de Nord).
Numărul persoanelor care trăiesc cu această boală la nivel mondial aproape se va tripla, ajungând la 153 de milioane până în 2050, ceea ce reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare la adresa sistemelor globale de sănătate şi asistenţă socială. Vârsta şi factorii genetici rămân cei mai importanţi factori de risc, însă experţii afirmă că aproape jumătate din cazuri ar putea fi prevenite sau întârziate şi există tot mai multe dovezi că dieta ar putea juca un rol în riscul de a dezvolta boala.
Flavonoidele, care se găsesc în principal în alimentele pe bază de plante, au o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii şi anticancerigene. Acestea au fost, de asemenea, legate de un risc redus de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, precum şi de îmbunătăţirea funcţiei cognitive (Demența, boala care amenință omenirea: cazurile s-ar putea tripla în următorii ani! Ce alimente și băuturi ne recomandă experții (stiripesurse.ro)): „Prevalenţa la nivel mondial a demenţei continuă să crească rapid. Într-un studiu de cohortă, bazat pe populaţie, am analizat datele privind dieta alimentară a peste 120.000 de adulţi, cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani din UK Biobank”, a declarat cercetătorul principal al studiului, prof. Aedin Cassidy, care a mai spus: „Consumarea a şase porţii suplimentare de alimente bogate în flavonoide pe zi, în special fructe de pădure, ceai şi vin roşu, a generat un risc cu 28% mai mic de demenţă; rezultatele au fost mai notabile la persoanele cu un risc genetic ridicat, precum şi la cele cu simptome de depresie”.
O altă autoare a studiului, dr. Amy Jennings, a declarat că rezultatele sugerează că luarea unei măsuri simple, cum ar fi creşterea consumului zilnic de alimente bogate în flavonoide, poate reduce riscul de demenţă, în special la persoanele cu risc ridicat: „În prezent, nu există nici un tratament eficient pentru această boală, astfel încât intervenţiile preventive pentru îmbunătăţirea sănătăţii şi a calităţii vieţii, precum şi reducerea costurilor sociale şi economice – ar trebui să continue să fie o prioritate majoră în domeniul sănătăţii publice”.
În august 2024, un raport al Comisiei Lancet privind demenţa a concluzionat că abordarea a 14 factori de risc modificabili, începând din copilărie şi continuând pe tot parcursul vieţii, ar putea preveni sau întârzia 45% din cazurile de demenţă…
Microbi vii de două miliarde de ani
O comunitate de microbi a supraviețuit izolată timp de două miliarde de ani în formațiunea Bushveld din Africa de Sud, un nou record absolut de longevitate (Record absolut de longevitate! Microbi vii, de acum 2 miliarde de ani, descoperiți în Africa (stiripesurse.ro)).
O echipă de cercetători în frunte cu geomicrobiologul Yohey Suzuki de la Universitatea din Tokyo a descoperit o comunitate de microbi care trăiește aici, în izolare, de două miliarde de ani, în roci subterane din formațiunea Bushveld, Africa de Sud. Descoperirea este un nou record, depășind cu mult pe cel anterior, de 100 de milioane de ani!
Foto: pixabay.com