◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.11.2024
„România are nevoie de jurnaliști”

La ora când am primit invitația dlui. prof. Sorin Stanciu pentru a participa la gala de excelență a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, nu știam încă ce favor mi se făcuse. Mă decisesem pe loc să particip la eveniment ca o formă de respect pentru eforturile profesionale ale acestui om care, acum 30 de ani, cu generozitate și cu precauție, îmi schimbase complet viața. Într’o după-amiază liniștită de mai, m’a luat de mână și mi’a arătat lumea cea mare. Aveam să intru intr’un univers pe care nu îl cunoscusem niciodată și care mă va fura pentru totdeauna: Bucureștiul orbitor și ispita din ochiul furtunii. Azi, la aproape 30 de ani distanță, băiatul pe care l-a importat la București – cu o geantă plină de vise și cu un sacou – direct în vâltoarea campaniilor electorale care mișcau România, speră că nu l’a dezamăgit.
Cu aceste gânduri în suflet am pășit aseară, la Gala UZPR.
În realitate, am avut întâlnire cu toată tinerețea mea. I-am revăzut pe Dan Constantin, mereu guvernat de seriozitate, pe Ștefan Mitroi, învăluit de același aer moromețian, pe Sorin Ovidiu Bălan, fostul meu profesor, la fel de jovial…

Citește mai mult

Gala Premiilor UZPR 2024.
Jurnalismul de excelență, la scenă deschisă

Continuând o frumoasă tradiție a celei mai mari organizații de breaslă din România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a organizat, în sediul elegant al Teatrului „Ion Creangă” din București, unul dintre cele mai așteptate și mai relevante evenimente pentru mass-media: Gala Premiilor UZPR 2024.

Derulată sub deviza „Excelența în jurnalism”, festivitatea a fost deschisă de Sorin Stanciu, președinte al UZPR, și de Ruxandra Săraru, membru al Consiliului Director al UZPR, președintele juriului de acordare a Premiilor. „În această seară fac o reverență, cu sufletul deschis, către toți membrii noștri – și vreau să vă spun cu mândrie că celor 4.500 de membri pe care îi avea Uniunea noastră li s-au mai adăugat 500, ceea ce este un îndemn către colegii noștri de breaslă care nu ne sunt încă alături: veniți cu noi!”, a spus Sorin Stanciu. Președintele UZPR a dat citire mesajului transmis Galei UZPR de către prim-ministrul Guvernului României, Marcel Ciolacu: „Salut evenimentul de astăzi al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Gala Premiilor acordate celor mai talentate condeie jurnalistice intrate în competiția din 2024, ediție consacrată anul acesta excelenței în jurnalism. De asemenea, mă bucură foarte mult că există interes al jurnaliștilor de carieră de a atrage tineri spre această nobilă profesie, devotată adevărului și închinată binelui public prin informare. Misiunea jurnalistului profesionist nu a fost niciodată ușoară și a presupus spirit de sacrificiu în numele adevărului, dar provocările au fost mereu altele, de la o epocă la alta. Cele mai mari provocări ale prezentului sunt legate de volumul imens de informație, de viteza cu care circulă aceasta și, mai ales, de varietatea pe care o îmbracă dezinformarea, utilizată ca armă în conflictele fierbinți la care asistăm și în jocurile de interese subterane. De aceea, ca societate democratică, ne bazăm mai mult ca oricând pe calitatea, rigoarea și integritatea dumneavoastră jurnalistică, pentru consolidarea democrației și protejarea valorilor noastre fundamentale”.

La rândul său, Ruxandra Săraru a spus că „sarcina juriului nu a fost deloc una ușoară – anul 2024 a fost unul special din multe puncte de vedere, mai ales prin faptul că se împlinesc 35 de ani de la Revoluția din 1989. Ne-am străduit să-i celebrăm pe cei mai buni dintre cei buni”.

Jurnaliști din toate segmentele mass-media, tineri și seniori s-au reîntâlnit pentru a-i celebra pe cei distinși cu premii și a reafirma valorile unei profesii de excepție. În fiecare dintre cuvintele de introducere a laureaților Premiilor UZPR, colegii au relevat vocația și dedicarea pe care le implică jurnalismul făcut cu bună credință, care deservește publicul și adevărul și în care excelează fiecare dintre cei care au fost distinși cu cele mai prestigioase premii ale breslei.

Ca într-un cerc fast, festivitatea a început premierea unor tineri viitori jurnaliști din Oradea și s-a încheiat cu emoția acordării distincțiilor Omagiu (Opera omnia) unor publiciști de excepție, care și-au dedicat întreaga viață unui „monument simbolic al jurnalismului, pe care îl merităm cu toții”, după cum a spus Sorin Stanciu.

Juriul UZPR a decis acordarea următoarelor Premii de Excelență:

Jurnalism școlar – LOGOPAPER, Oradea

Presa scrisă, Cuget liber, Constanța

Presa de investigație –  Ziarul de Gardă – Măriuța Nistor, Natalia Zaharescu, Rep. Moldova

Mangement de presă – Dan Preda

Carte despre profesia de jurnalist – Liviu Tofan

Fotojurnalism – Contantin Duma

Jurnalism radio – Ioana Brușten

Jurnalism TV – emisiunea Vorbește corect – Cristina și Radu Dănilă

Presa din diaspora – John Florescu

Jurnalism de război – Adelin Petrișor

Proiecte editoriale – revista Longevity

Campanii de presă – Alex Dima (ProTV)

Omagiu (Opera omnia) – Florea Firan, Coman Șova

Gala Premiilor UZPR a reflectat și în 2024 valoarea și importanța presei profesioniste, cea care contează, care are impact și care contribuie la bunul mers al societății și la informarea adecvată a publicului.

 

Roxana Istudor

https://www.youtube.com/watch?v=TI9QDQHAFcI

Citește mai mult

Victor Teișanu: „Poezia poate fi un bun și eficient seismograf al stărilor noastre  interioare” (de Ioan Vasiu)

IOAN VASIU: Prietene Victor Teișanu, am debutat amândoi în aceeași perioadă, numele  noastre intersectându-se pentru prima dată în suplimentul literar-artistic PRELUDIU al Scânteii Tineretului, prin anii 1960/1975. Ce amintiri mai păstrezi de atunci? VICTOR TEIȘANU: Îmi amintesc că exista o efervescență printre condeiele tinere, mult diferită de ce se întâmplă azi. Atmosfera părea animată de un fel de romantism, unul de bună calitate, provocat poate și de constrângerile unui regim politic aberant. Competitorii literari nu se canibalizau între ei. Ba chiar se stabileau legături durabile, fără teama intrigilor și lucrăturilor…

Citește mai mult

Romanați, vatră de istorie
și spiritualitate (de Șerban Cionoff)

S-a spus și, cu siguranță, se va spune că adevăratul temei al triadei Patrie, Patriot și Patriotism, pe care a enunțat-o Aaron Florian îl avem în patriotismul local, adică în dragostea și respectul pentru meleagurile natale. Acolo unde a rămas acel firav izvor pe care Lucian Blaga îl asemăna acelui „fir pe care Parcele îl torc’’. S-a spus, numai că unii dintre noi, prea repede luați de efuziunea euro-atlantismului și a globalizării, uită acest adevăr. Așa încât, se cuvin salutate și promovate valoroasele inițiative care își propun și reușesc să…

Citește mai mult

Breviar sănătate (de Emilian M. Dobrescu)

Alergia care afectează Europa Pe 25 septembrie 2024, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică a avertizat autoritățile despre „creșterea alarmantă a alergiilor provocate de ambrozie, o plantă extrem de agresivă”. Conform estimărilor, 40% din populația Europei va fi alergică la polenul de ambrozie în următorii ani. Ambrozia este una dintre cele mai invazive și agresive plante alergene, iar polenul ei poate declanșa simptome grave, mai spun specialiștii. Alergia la polenul de ambrozie poate să nu dea simptome vizibile în primii ani, însă expunerea repetată crește riscul de sensibilizare. Astfel,…

Citește mai mult

Eveniment cultural vâlcean,
de excepție (de Ion Talpoș)

Duminică, 17 noiembrie 2024, Teatrul Municipal Ariel din Rm. Vâlcea a găzduit un eveniment cultural  de excepție: lansarea revistei „Memoria slovelor” nr.5-6 (24-25),  2024, o revistă a Ligii Scriitorilor Români Filiala ”Gib Mihăescu” Vâlcea. Evenimentul, coordonat de Cristina și Ion Nălbitoru, a prilejuit, de asemenea, prezentarea antologiei „Memoria slovelor”, vol.1, 2024, o publicație anuală prezentată într-un volum de 560 pagini, cu ilustrații color, cuprinzând autori din România și diaspora. Cu acest prilej, în cadrul evenimentului cultural amintit au fost decernate premiile Concursului internațional de poezie și proză, ediția a V-a,…

Citește mai mult

Lumea ciupercilor la Cavinc (de Elisabeta Veress)

Lumea ciupercilor la Cavnic este un subiect fascinant, care îmbină frumusețea naturii cu tradițiile locale și interesul pentru culesul ciupercilor. În această perioadă, pădurile din jurul orașului Cavnic, situat în inima Maramureșului, devin un adevărat paradis pentru iubitorii de natură și pentru cei pasionați de micologie. Culorile toamnei, cu nuanțele lor calde de arămiu, galben și roșu, transformă peisajul într-un tablou impresionant, iar aroma pădurii umede, combinată cu mirosul inconfundabil al ciupercilor proaspăt crescute, creează o experiență senzorială de neuitat. Cavnic, fiind o zonă montană, oferă un habitat ideal pentru…

Citește mai mult

Vernisajul expoziției „Conexiuni” a avut loc la Galeria Arta 1
din Craiova (de Gigi Bușe)

Sâmbătă, 16 noiembrie 2024, grupul ECLECTIC (Cristina Cioplea, Monica Dinca, Rodica Rozalia Jianu, Claudia Mandi, Lidia Petrescu Margelu, Dan Neamu și Dorina Cioplea-Văduva) s-a întâlnit pentru prima dată cu iubitorii de artă vizuală, la vernisajul expoziției „Conexiuni”, care a avut loc la Galeria Arta 1 din Craiova, începând cu ora 17. Gazda evenimentului a fost domnul Emil Bănuți, președintele UAP, Filiala Craiova, curator a fost domnul Marius Tița iar printre participanți s-au numărat și invitații speciali: Mariea Petcu Chioibaș și Adriana Lucaciu – membre UAP Filiala Timișoara. „Ideea unui grup…

Citește mai mult

Centenarul Camilian Demetrescu (de Ileana și Marcel Mateescu)

Camilian Demetrescu este artistul care a creat mai mult în exil decât în propria țară. A fost pictor, sculptor, scriitor, istoric de artă, dar mai ales un maestru spiritual care a luptat mereu spre transcendență și sacru. Faptul că era presat în perioada comunistă să devină informator al Securității și nu a acceptat sub nici-o formă să-și schimbe felul de viață și caracterul frumos, l-a determinat să caute orice ocazie pentru a-și părăsi țara pe care o iubea din străfunduri. El este una dintre personalităţile care au dat exilului românesc…

Citește mai mult

Pe urmele lui Socrate, Pericle şi Sofocle (de Angela Petre)

Zilele acestea, am descoperit  în sfârșit Grecia continentală și am catalogat-o  ca fiind una dintre cele mai fascinante regiuni ale Greciei, graţie în primul rând vestigiilor istoriei sale multi-milenare pe care le-a conservat de-a lungul timpului. Aici, în leagănul civilizaţiei, se află cea mai cunoscută acropolă din lume, Acropola din Atena. Pe vârful dealului, încastrat în piatră se prevede încă de când te apropii complexul unic care avea să prevestească apariţia gândirii şi artei clasice greceşti. Partenonul, o adevărată emblemă a civilizației elenistice este una dintre cele mai celebre edificii…

Citește mai mult

UZPR le urează un cald „La mulți ani!” colegilor care își sărbătoresc ziua de naștere

Adriana Baghiu, Stan Brebenel, Elena Cătuneanu, Andra Chesaru Cobilenschi, Ștefania Ciulea, Niculina Enache, Adrian Fetecău, Paul Iliescu, Leonard Lunguleac, Gabriela Marulea, Ioan Oncea, Cornel Paiu, Mihaela Pavnutescu, Maria Petrescu, Maria Șerban, Rodica Simionescu, Atena Teognoste

Citește mai mult

Festivalul Filmului Polonez „CinePOLSKA”

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Filmului Polonez „CinePOLSKA” va fi inaugurată oficial pe 21 noiembrie, începând cu ora 20.00, la cinematograful „Elvire Popesco” din Bucureşti. Programul festivalului va fi deschis la cinematograful „Elvire Popesco” cu proiecția filmului „Bestia”, regizat de Aleksander Hertz, considerat o capodoperă a cinematografiei mute, informează un comunicat al organizatorilor. Având-o pe Pola Negri în rolul principal, producţia poloneză va fi acompaniată live de muzica formaţiei Amphitrio (Andrei Petrache la pian, Mike Alex la contrabas şi bass electric, Philip Goron la tobe). Cei interesați să vizioneze…

Citește mai mult