◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
David Popovici, nominalizat la titlul de cel mai bun tânăr sportiv european în 2021

Înotătorul David Popovici e unul din cei cinci finaliști care luptă pentru Premiul Piotr Nurowski, o distincție acordată de Asociația Comitetelor Olimpice Europene (EOC) pentru cel mai bun tânăr sportiv european din 2021, informează Comitetul Olimpic și Sportiv Român. „Ţineţi-mi pumnii!”, a scris Popovici pe Facebook. Ceilalți patru nominalizați ai EOC sunt Sky Brown din Marea Britanie (skateboarding), Adriana Cerezo Iglesias din Spania (taekwondo), Viktoria Listunova din Rusia (gimnastică artistică) și Adriana Vilagos din Serbia (atletism). Votul și ceremonia de premiere vor avea loc în timpul seminarului EOC din Samorin,…

Citește mai mult

WTA, pregătită să se retragă din China dacă nu este clarificată situația tenismenei Peng Shuai

Asociația internațională de tenis feminin (WTA) este pregătită să-și retragă turneele din China dacă nu există un răspuns adecvat la acuzația lui Peng Shuai că ar fi fost agresată sexual de fostul vicepremier al Chinei, anunță directorul executiv Steve Simon, citat de presa americană. WTA, care are zece evenimente programate în China pentru 2022, în valoare de zeci de milioane de dolari, este dispusă să le retragă. „Suntem la o răscruce cu relația noastră cu China. Suntem cu siguranță dispuși să ne retragem și să ne confruntăm cu toate complicațiile…

Citește mai mult

Cristian Tabără: „Încă nu am obosit, dar osteneala îmi dă târcoale” – interviu realizat de Ioan Vasiu

Ioan Vasiu: – Puțini dintre cei care vă apreciază activitatea știu când și unde ați debutat ca jurnalist. Vă rog să detaliați puțin acest capitol din biografia dumneavoastră. Cristian Tabără : – Mi-am început activitatea de jurnalist la „Forum Studenţesc”, în Timişoara, înainte de 1989, când eram student la Facultatea de Mecanică. M-au prins acolo evenimentele din 1989, am participat la proteste, am pierdut colegi şi m-am decis să rămân în presă. Am scris la „Gazeta de Vest” şi am colaborat şi cu ziarul „Timişoara”. La revenirea în Oradea, oraşul…

Citește mai mult

Gratuitate la Muzeul Literaturii, de Ziua Națională

Expoziţia de bază a Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) şi cele cinci case memoriale vor putea fi vizitate gratuit pe 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României. La mansarda sediului muzeului din Strada Nicolae Creţulescu va fi deschisă şi noua expoziţie interactivă „Bucureştiul lui Eliade”, un proiect al MNLR în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Bucureşti, informează MNLR, într-un comunicat postat pe Facebook. „Expoziţia este structurată pe şapte teme mari. Dincolo de arheologia urbană a numelor de străzi, de trasee ale personajelor şi al tramvaiului 14,…

Citește mai mult

Tinerii au încredere în oamenii de știință și mass-media internaționale ca surse de informații corecte

Tinerii sunt adesea văzuți ca având o viziune sumbră asupra lumii, prea conectați la rețelele sociale și îngrijorați de criza climatică, printre alte probleme presante. Dar un studiu global comandat de agenția ONU pentru copii UNICEF pare să schimbe acest clișeu, reflectând o imagine a copiilor care cred că lumea se îmbunătățește cu fiecare generație, chiar dacă ei resimt anxietate din cauza încălzirii globale. Studiul intergenerațional de referință, realizat pentru UNICEF de Gallup pentru Ziua Mondială a Copilului, a chestionat două grupe de vârstă din 21 de țări – cu…

Citește mai mult

Jurnaliștii se revoltă împotriva puterii militare din Sudan: „Libertatea presei a devenit țintă”

Jurnaliştii sudanezi au manifestat împotriva liderilor militari care au preluat puterea printr-o lovitură de stat, cerându-le să respecte libertatea presei şi să elibereze mai mulţi editori şi reporteri pe care i-au reţinut. Grupul național de susținere a presei spune că a documentat cazuri de forță excesivă folosită împotriva reporterilor și a caselor de presă de la lovitura de stat, relatează voanews.com. Jurnaliştii din Khartoum au organizat un protest tăcut, cu pancarte pe care scria „Avem nevoie de presă liberă” și „Jurnaliştii reținuți să fie eliberați”. Amru Shaban, secretarul general al…

Citește mai mult

Jurnaliștii, intimidați de forțele de ordine la granița Poloniei cu Belarus

Mai mulți jurnaliști care lucrează în zona de frontieră cu Belarus raportează încercări ale autorităților poloneze de a-i intimida, relatează BalkanInsight. Oameni în uniforma armatei poloneze au atacat trei fotojurnalişti care lucrau în Wiejka, un sat de lângă Michalowo, în regiunea Podlaskie, lângă graniţa cu Belarus, se arată într-un comunicat publicat de Clubul de presă polonez. Cei trei jurnalişti sunt Maciej Nabrdalik, un câştigător World Press Photo, ale cărui fotografii au apărut în The New York Times, Maciej Moskwa, de la colectivul de documentare Testigo, şi Martin Divisek, de la…

Citește mai mult

„O recunoaştere a valorii informaţiei”. Google va plăti pentru conținut al AFP

Google şi Agence France-Presse (AFP) au convenit asupra unui acord pentru ca gigantul internetului să plătească agenţiei de presă internaţionale, cu sediul la Paris, pentru conţinut online, relatează agenţia DPA. Preşedintele-director general al AFP, Fabrice Fries, a declarat că acordul este „o recunoaştere a valorii informaţiei”. „Acest acord cu Agence France-Presse demonstrează disponibilitatea noastră de a găsi un teren comun cu editorii şi agenţiile de presă în Franţa pe tema drepturilor conexe”, a declarat, la rândul său, directorul general al Google France, Sebastien Missoffe. Acordul pe cinci ani este primul…

Citește mai mult

Festivalul Multiart pentru deţinuţi, la Teatrul Nottara

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Multiart pentru deţinuţi va avea loc pe 24 noiembrie, la Teatrul Nottara, anunță Administraţia Naţionalî a Penitenciarelor. Anul acesta, festivalul reuneşte artişti şi trupe de actori-deţinuţi de la Penitenciarele Bucureşti-Rahova şi Bucureşti-Jilava. Unităţile penitenciare participante au dezvoltat colaborări cu actori şi regizori, iar reprezentaţiile vor avea loc de la ora 17:30. Festivalul va deschide porţile spectatorilor invitaţi cu vernisajul unei expoziţii de obiecte decorative confecţionate de persoanele private de libertate, custodiate în unităţi ale sistemului penitenciar. Evenimentul va debuta cu spectacolul trupei de teatru…

Citește mai mult

Jurnalistul Dostoievski ridica în presă aceleași probleme care îl preocupau în celebrele sale romane

Foarte mulți dintre titanii literaturii mondiale au fost și jurnaliști redutabili. La 200 de ani de la nașterea marelui Fiodor Dostoievski, o scurtă trecere în revistă a publicisticii sale este mai puțin impresionantă cantitativ, dar păstrează, neîndoielnic, acei germeni speciali care deosebesc întotdeauna scriitorul în lumea gazetarilor. „În 1847, sărac și neglijat după un succes inițial, Dostoievski a scris patru eseuri pentru «Petersburg News»; în anii 1860-1865, la întoarcerea din închisoare, s-a cufundat în jurnalism, publicând mai întâi revista «Time», care a fost suprimată după trei ani, apoi la «Epoch»,…

Citește mai mult

M-am născut cocoşat

De când mă ţin minte, nu am avut niciodată o locuinţă a mea. Toată viaţă am umblat dintr-un colţ în altul, fără să-mi cunosc rostul, aşa cum nu mi-am cunoscut nici părinţii. Nu ştiu unde m-am născut, care este numele meu sau ce vârstă am. Dar, pe unde nu am fost, lumea m-a strigat întotdeauna: cocoşatul. La începutul acestei ierni, am găsit o cocioabă părăsită la marginea unui sat şi m-am mutat acolo, mulţumindu-i pământului că nu voi mai dormi sub cerul liber. Însă oamenii acestor locuri n-au fost prea…

Citește mai mult

Aproape jumătate dintre tinerii bosniaci vor să emigreze

Un nou sondaj al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, UNFPA, arată că aproximativ 47% dintre bosniacii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani iau în considerare emigrarea, fie temporară, fie definitivă, dezamăgiți de lipsa de perspective în țară, relatează BalkanInsight. Potrivit sondajului, „respondenții care tind să exprime aspirații mai mari de migrație sunt: persoane cu vârsta între 18 și 24 de ani; bărbați; cei cu studii medii; respondenții șomeri care nu își caută un loc de muncă și persoane care sunt angajate în prezent cu normă parțială; cei…

Citește mai mult