O zi de toamnă mohorâtă avea să ascundă sub umbrela ruginie a toamnei, un eveniment de mare anvergură: lansarea volumelor de versuri „Așezăminte sufletești”, autor Mioara Baciu și „Sfinte simplități”, autor: preot Ionel Rusu. Ambii autori au venit din orașul de la Dunăre, Galați.
Evenimentul a avut loc la „Casa Alexiu” din cadrul Muzeului de Istorie „Carol I” din Brăila, moderat fiind, de Dr. Brândușa Ilie, muzeograf, serviciul Cercetare, Documentare, Valorificare.
Gălățenii, veniți în număr impresionant, au adus cu ei bucuria de-a fi părtașii unei seri de neuitat.
Nimic nu i-a oprit, nici ploaia rece și tăioasă, nici drumul alunecos și încețoșat, nici calamitatea care s-a abătut asupra județului Galați. Cultura se pare că le este leac pentru ieșirea din cotidian.
Cu sala arhiplină, cu entuziasmul la reverul sufletelor, cei doi autori au sunat clopoțelul începerii unei seri ce mustea de bunăvoie și entuziasm.
Gălățenilor veniți în număr atât de mare li s-au alăturat gazdele, scriitori brăileni, cititori și simpatizanți ai autorilor. Era firesc să-i onorăm cu prezența, având în vedere că evenimentul s-a desfășurat în orașul cu salcâmi, orașul lui Fănuș Neagu și al Marelui Panait Istrati.
Lansarea a decurs ca un spectacol neregizat, totul a venit de la sine, precum Dunărea când își poartă liniștită apele spre vărsarea în mare.
Invitații gălățeni care au onorat evenimentul au fost oarecum prezenți pentru ambii autori de versuri: Ghiță Nazare, Daniela Gumann, Georgeta Muscă-Oană, Antoaneta Crudu, Marin Oanea, Adrian Talagă, Sebastian Golomoz, Mioara Ardieleanu, colegi de serviciu, prieteni, vecini, jurnaliști și redactori TV.
Brăilenii au adus cu ei aerul boem al centrului vechi al orașului făcând popas, vreme de vreo trei ore, la „Casa Alexiu”, fiindu-le alături fraților de dincolo de Siret: Valentin Popa, Sibiana Mirela Antoche, Mioara Custură, Angela Burtea, Adriana Ene, Florentina Antoche, Doina Focșa.
Poezia, regina serii de 15 septembrie 2024, a fost acompaniată de muzică populară: Carmen Vasilica Nedelcu, Galați; Marin Oanea, cantautor, Galați; Radu Ilie, chitară, Brăila.
Au curs râuri de cuvinte alese, s-a recitat poezie din ambele volume de versuri. Scriitoarea Daniela Gumann ne-a devoalat atât de cald și de frumos, ce se află între coperțile celor două volume de versuri, invitându-ne să le citim ca pe o rugăciune, atunci când timpul ne permite. Profesorul Ghiță Nazare și jurnalista Mioara Ardieleanu au semnalat apariția celor două volume, prezentându-le fiecare așa cum au simțit, când le-au citit.
După un maraton de muzică populară, în care sala, mai, mai să se prindă în horă, am fost anunțată de moderatoare să citesc din scurta mea prezentare. A urmat lecturarea a două poezii din volumul autoarei Mioara Baciu, de către Florentina Antoche, cadru didactic în municipiul Brăila.
Spre finalul evenimentului „S-a Dat Cezarului Ce-i Al Cezarului”, adică, cuvântul celor doi autori de versuri. Fiecare a încântat auditoriul, spre deliciul publicului, dornic să-i cunoască și din altă perspectivă.
A urmat sesiunea de autografe, fotografia de grup și botezul reușitei în spuma revărsândă a șampaniei.
Cu permisiunea moderatoarei am dorit să împărtășesc trăirile mele celor prezenți în sală: „Atâta pace sufletească la un eveniment de lansare de carte, nu am simțit niciodată! Atâta frăție și iubire mai rar mi-a fost dat să trăiesc!”
Într-o clipită ne-am prins în „Hora Unirii”, gălățeni și brăileni, ca semn al prieteniei dintre participanții din cele două orașe dunărene.
Prin ochiul meu de jurnalist, evenimentul de dublă lansare de carte a fost o lecție de prietenie și solidaritate, de „simplitate și eleganță”, cum l-a definit scriitoarea și jurnalista Angela Burtea.
Evenimentul nu a fost constrâns de timp, s-a întins cât tot ce-a fost de spus și ascultat s-a săvârșit. S-a tras cortina peste această seară memorabilă, plecând cu toții mai bogați sufletește, mai descătușați de rutina zilnică, mai încărcați spiritual.
Sibiana Mirela Antoche
– scriitoare și jurnalistă –