◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024
Debut emoționant de stagiune pentru Seratele „Eminescu, jurnalistul” și Teatrul NostruM

Manifestare de tradiție a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, seria de evenimente periodice care se desfășoară sub genericul Seratele „Eminescu, jurnalistul” a prilejuit de fiecare dată întâlnirea publicului cu personalități publice de anvergură și cu lucrări emblematice ale unor mari personalități din Panteonul spiritual al poporului român.

Gazdă a unor evenimente culturale diverse, complexe și relevante, manifestarea UZPR a debutat în stagiunea de toamnă 2024-2025 cu o ediție specială, la care a fost prezent președintele UZPR, Sorin Stanciu. În cuvântul său, Sorin Stanciu le-a mulțumit participanților pentru că se află din nou împreună: „Pe majoritatea vă cunosc, ne știm – eu sunt un abonat al Teatrului NostruM și al Seratelor; voi cere un abonament scris, ca să fiu sigur că mă primiți și data viitoare. Suntem onorați că sunteți tot timpul cu noi la evenimentele acestei inițiative a Claudiei Motea. În acest context îmi fac o datorie de suflet de a vă anunța că am hotărât ca, odată cu această deschidere de stagiune, să acordăm o Diplomă de Excelență pentru Teatrul NostruM, condus de Claudia Motea, «pentru neabătuta ambiție de a fi», alături de Medalia Jubiliară a UZPR. Vă promit că voi fi în continuare alături de Serate și de Teatrul NostruM”.  

În fața unui public numeros, avizat și însetat de frumos, actrița Claudia Motea, coordonatoarea Teatrului NostruM al UZPR, a anunțat deschiderea stagiunii acestui teatru unic și a urat tuturor bun venit la prima ediție din toamna 2024 a Seratelor: „Suntem mândri și bucuroși să fim împreună cu dvs. Teatrul NostruM își face toate repetițiile la sediul UZPR, unde avem și căldură, și energie pozitivă. Mulțumim UZPR, mulțumim colegilor pentru această surpriză extraordinară și cred că este o distincție binemeritată de Teatrul NostruM”.  

Ca de fiecare dată, programul anunțat al ediției care inaugurează noua stagiune a Seratelor „Eminescu, jurnalistul” și a Teatrului NostruM s-a desfășurat la cele mai înalte standarde culturale, marcată de bucuria actului artistic și de emoția unei seri memorabile.

 

Roxana Istudor

Foto: Marius Simion

Citește mai mult

ONU. Criza educației,
abordată într-o manieră total diferită

Pe măsură ce criza globală a educației continuă, secretarul general al ONU, António Guterres, a propus pe 11 iulie 2024 un plan de abordare a crizei într-un „mod complet diferit” și a încurajat fiecare țară să facă totul pentru a crea adevărate societăți de învățare (https://news.un.org/fr/story/2024/07/1146991): șeful ONU a vorbit la un eveniment de educație specială la sediul ONU pentru a face un bilanț al progresului la aproape doi ani după Summitul pentru Transformarea Educației de la New York și cu câteva luni înainte de Summit-ul Viitorului, programat pentru septembrie…

Citește mai mult

Nasul cămilei

Am observat că vremurile complicate scot la iveală idei complexe și adevărate delicii lingvistice, iar timpurile cuminți dau naștere celor mai plate șabloane menite să se repete până la demonetizarea cuvântului sub șuvoiul aparențelor. Nu este neapărat o regulă, după cum pot afirma că nu este deloc o bucurie. Și am descris doar cele mai inofensive simptome. Dacă acceptăm explicația de mai sus (și de ce nu am accepta-o? Suntem de acord cu atâtea năzbâtii cotidiene, încât putem lăsa de la noi, măcar puțin), ne trezim cu o dilemă interesantă:…

Citește mai mult

Festivitatea de premiere
a Concursului Internațional
de Creație Literară
„Universul Cuvintelor”

Sâmbătă, 7 septembrie 2024 a avut loc, la Casa Cărții Iași, Festivitatea de premiere a Concursului Internațional de Creație Literară „Universul Cuvintelor”, ediția a IX-a, adresat elevilor din clasele I – VIII, cu tema „CARTEA”, concurs organizat de Asociația Universul Prieteniei Iași, în parteneriat cu Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare Chişinău – Republica Moldova, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” Cernăuți – Ucraina, Asociația Femeilor Românce din Grecia, Alianța Românilor Italia. Desfășurat pe 8 secțiuni, la concurs…

Citește mai mult

Impactul toamnei
asupra corpului și sănătății mintale

Sosirea toamnei reprezintă o perioadă de tranziție către instaurarea sezonului rece, în care zilele devin mai scurte, iar mintea și corpul încearcă să se adapteze la noile schimbări climatice. În consecință, corpul și mintea pot manifesta fie sentimente de anxietate și stres, fie niveluri scăzute ale energiei, ca urmare a procesului de adaptare la noul sezon. „Fiecare anotimp vine cu specificul său și, odată cu acesta, cu o serie de emoții și stări care ne pot lua prin surprindere. De exemplu, toamna, cu zilele sale mai scurte și lumina solară…

Citește mai mult

Speranța-Doina Cătană : „Arta dirijatului coral”

Ghidul dirijorului pentru corurile creștine, intitulat Arta dirijatului coral, semnat de profesoara SPERANȚA-DOINA CĂTANĂ, este prefațat de trei specialiști: prof. dr. Lucian ONIȚA (artist liric, dirijor al mai multor coruri, inclusiv al corului „Voces Timisiensis” al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara), prof. dr. Emima Stan (solistă și violonistă, dirijor și profesor de religie la Liceul Pro Deo din Cluj-Napoca), Ioan Pribac (actor liric, solist operă din Timișoara). Speranța Cătană anticipează textul despre arta dirijatului coral cu explicațiile cuvenite în eseul „Arta slujirii lui Dumnezeu prin muzică”. Cititorii au înțeles că este…

Citește mai mult

Începe Festivalul
„Rapsodii de toamnă”

Festivalul de Romanțe și Poezie „Rapsodii de toamnă” va avea loc la Câmpulung Muscel în perioada 30 septembrie – 3 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din orașul marelui dramaturg Tudor Mușatescu. Mariana Filipescu, directorul festivalului, a informat că, în cadrul evenimentului, în sediul Cercului Militar Câmpulung, pe 1 octombrie,  se va desfășura concursul de recitare la secțiunea Poezie, iar pe 2 octombrie va avea loc concursul  de interpretare a romanței, eveniment care are loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. Precizăm că la această a XVIII-a ediție s-au înscris concurenți…

Citește mai mult

Marele Premiu al Concursului Național de Haiku 2024 a ajuns în Bacău

Poeta băcăuană Mihaela Băbușanu, membră a Filialei Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), a primit Marele Premiu la Concursul Național de Haiku „Dumitru Radu” (organizat în memoria poetului Dumitru Radu). Poemele au fost jurizate de autori cunoscuți de haiku din România. Ediția inaugurală a acestui concurs s-a desfășurat în iulie-august 2019, la un an de la moartea celui care a fost Dumitru Radu și la 83 de ani de la nașterea sa, și a fost inițiată și susținută de prof. haijin Cezar-Florin Ciobîcă. De atunci, concursul s-a desfășurat…

Citește mai mult

Conferința Națională „Take Ionescu”, de la Sinaia, ediția a IV-a, „Avram Iancu

Conferința „Take Ionescu”, ediția a IV-a, s-a desfășurat anul acesta la Sinaia, între 13 și 14 septembrie 2024, într-un cadru deosebit, plin de însemnătate istorică. Evenimentul a căpătat o importanță aparte datorită celebrării celor 200 de ani de la nașterea unei figuri simbolice pentru istoria României – Avram Iancu. Eroul național, cunoscut drept „Crăișorul Munților”, a fost omagiat de către participanți, într-un eveniment care a reunit istorici, academicieni, oameni de cultură și pasionați de istorie. Această ediție a fost marcată de discuții profunde despre impactul pe care Avram Iancu l-a…

Citește mai mult

Regalul florilor de gând

O zi de toamnă mohorâtă avea să ascundă sub umbrela ruginie a toamnei, un eveniment de mare anvergură: lansarea volumelor de versuri „Așezăminte sufletești”, autor Mioara Baciu și „Sfinte simplități”, autor: preot Ionel Rusu. Ambii autori au venit din orașul de la Dunăre, Galați. Evenimentul a avut loc la „Casa Alexiu” din cadrul Muzeului de Istorie „Carol I” din Brăila, moderat fiind, de Dr. Brândușa Ilie, muzeograf, serviciul Cercetare, Documentare, Valorificare. Gălățenii, veniți în număr impresionant, au adus cu ei bucuria de-a fi părtașii unei seri de neuitat. Nimic nu…

Citește mai mult

Municipiul Drăgășani, centru de cultură de importanță națională, locul unde s-a scris istoria contemporană a jurnalismului românesc

Nu întâmplător a fost ales muncipiul Drăgășani loc pentru desfășurarea întâlnirii conducerii Uniunii Ziariștilor Profesioniști cu filialele din sudul țării noastre și membrii acestora. Președintele UZPR Sorin Stanciu, sunt sigur, în activitatea sa îndelungată de jurnalist cunoștea istoria culturii din orașul de la poalele dealului Viilor și Olt. În cadrul promisiunii de a întări legătura conducerii UZPR cu filialele, „președintele Sorin Stanciu, însoțit de vicepreședinții Dan Constantin, Claudius Dociu, Emil Stanciu, precum și de secretarul general Mădălina Corina Diaconu, s-au întâlnit, la Drăgășani, cu șefi de filială și membri ai…

Citește mai mult

Porți deschise la Muzeul Național Cotroceni, de Zilele Europene ale Patrimoniului

Organizate anual la inițiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene, Zilele Europene ale Patrimoniului vor prilejui, sâmbătă, vizite gratuite și fără programare prealabilă la Muzeul Național Cotroceni. Porțile instituției vor fi deschise în intervalul orar 10:00 – 18:00, anunță Radio România Cultural. Publicul este invitat să parcurgă un traseu expozițional care va include Saloanele Regale ale Palatului – Holul de Onoare, Sufrageria Germană, Salonul de Vânătoare, Salonul Florilor, Biblioteca Regelui Ferdinand, Salonul Cerchezși Sufrageria Regală Cotroceni – aflate la etajul 1 – și Pivnița Mică, caree găzduiește expoziția…

Citește mai mult