◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

În Valea Almăjului – cultură, tradiții, jurnalism și recunoștință

La 20 de ani distanță de la ultimul eveniment de acest fel, sâmbătă 18 septembrie, Căminul Cultural din Dalboșeț, județul Caraș-Severin a fost gazda unuia dintre cele mai importante momente sărbătorești, „Fiii satului”, la care au participat localnici, numeroși invitați din Valea Almăjului, oaspeți din țară dar și din străinătate.

Incinta clădirii aflate încă în renovare a fost ambientată pentru a-și întâmpina goștii, la intrare, cu o expoziție de carte veche, reviste editate de condeieri populari dar și modele de straie tradiționale, vechi de peste 100 de ani, aduse special din zestrea Muzeului de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș.

S-a vorbit mult despre istoria și însemnătatea comunei așezată  în sudul Banatului, în apropierea pârâului Nera, despre ilustre figuri care au contribuit la dezvoltarea  așezării, pornind de la volumul recent apărut la Editura Uniunii Ziariștilor din România, intitulat „Dalboșeț-studiu monografic” semnat de profesoara octogenară Icoana Budescu. Așa cum a prezentat în cuvântul său autoarea, ediția a doua apare ca urmare a identificării de noi documente și date precum și fapte de viață demne de consemnat despre istoria localității, schimbările demografice, situația învățământului și a culturii. Cartea a fost reeditată la 15 ani distanță de la prima apariție, la sugestia și susținerea unui fost elev, plecat în Marea Britanie și stabilit la Cardiff. Doctor în psihologie, Nistor Becia nu a uitat nicio clipă de plaiurile natale, locul unde s-a format ca om, nu a uitat Dalboșeţul copilăriei sale și nici pe diriginta din școala generală, căreia i-a încredințat dorința sa: „visul meu este ca acest volum să fie tradus în limba engleză și publicat apoi în Marea Britanie, astfel încât monografia satului meu să rămână veșnică și oricine, oriunde în lume să poată accesa pe internet această carte cu informații de suflet. Dar cel mai important, fiica mea și nepoții care vor urma și care nu sunt sigur că vor fi vorbitori de limba română, vor putea să înțeleagă astfel, rădăcinile și originea lor românească!”

 

„Aceasta este explicația faptului că de la un om și o carte, s-au pus lucrurile în mișcare”, a subliniat președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan, prezent la eveniment și care în semn de apreciere a activității de peste 30 de ani desfășurată de publiciști locali și cadre didactice cu mare vizibilitate în viața comunității a oferit distincția „Credință și loialitate” din partea UZPR, membrilor: Gheorghe Rancu, Pavel Panduru, Nicolae Sitaru și Nicolae Andrei. „De asemenea, trebuie evidențiată contribuția acestor oameni de cultură condeieri, în promovarea scrisului la reviste culturale inedite, pentru slujirea cu devotament a actului jurnalistic pus în slujba publicului larg”.

Un alt emoționant moment al festivității a însemnat acordarea titlului de „Cetățean de onoare” unora dintre cei mai merituoși „fii ai satului” care, pentru acest prilej, s-au întors acasă în satul în care s-au născut și mediul în care s-au format. 

Astfel, în numele Consiliului Local, primarul comunei Dalboșeț, Florin Curița, a înmânat distincțiile unor medici, dascăli și persoane cu notorietate în viața publică și au devenit ”Cetățean de onoare”: prof. Icoana Budescu, conf.univ.dr. Florina Maria Băcilă, dr. Crenguța Imbrea, jurnalista Nina Curița, dr. Paul Purea, dr. Iosif Bădescu, prof. Gheorghe Rancu, Ovidiu Tiberiu Predescu, prof. Iosif Băcilă, dr. Mihai Băcilă, dr. Păun Fuicu, dr. Zeno Gheorghe Andrei, dr. Dinicu Budescu și psiholog dr. Nistor Becia, președinte al recent înființatei Filiale UZP din Marea Britanie, cel care astfel, și-a împlinit visul de a sprijini reeditarea monografiei satului natal pentru a putea fi tradusă  în engleză și introdusă într-o bază internațională de carte documentară.  La finalul manifestării s-a propus ca la anul viitor fiecare dintre laureații distinși să planteze un copac, ca formă simbolică de contribuție la stabilitate și perenitate pe aceste meleaguri.

Adriana Baghiu / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *