◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024

Sfințirea Muzeului preot Iosif Rafiroiu, în vatra satului Mărtănuș

Praznicul „Adormirii Maicii Domnului” al Bisericii Ortodoxe cu același nume din satul Mărtănuș, județul Covasna, care aparține de Protopopiatul Sfântu Gheorghe, a fost dublat de un eveniment istoric pentru micuța comunitate românească formată astăzi din doar 16 familii de români, însumând aproape 50 de suflete de creștini-ortodocși pe care-i păstorește cu multă dragoste și râvnă duhovnicească, preotul paroh Dumitru Trofin – fost cadru militar care din armata țării a trecut în armata Domnului, convins fiind că aceasta este misiunea pe care i-a încredințat-o Dumnezeu.

Românii veniți de prin împrejurimi pentru a fi alături de enoriași la hramul bisericii au luat parte la un eveniment istoric atât pentru comunitate, dar și pentru vatra satului Mărtănuș: sfințirea muzeului sătesc, aflat în imediata apropiere a Bisericii Ortodoxe. Mai exact, într-o cameră în care, cu mulți ani în urmă, cei mai vârstnici învățau tainele cifrelor și a literelor pe băncile din sala de grădiniță. Folosită mai apoi ca depozit, camera a fost transformată, după îndelungi lucrări de restaurare încheiate recent, într-un muzeu al satului unde vizitatorii pot vedea o colecție impresionantă de obiecte bisericești, casnice, articole vestimentare, oale, lămpi, o frumoasă ladă de zestre, un fuior, un război de țesut, și alte obiecte de suflet păstrate cu sfințenie de la străbunii satului, multe vechi de peste 100 și chiar 200 de ani. 

Creștinii prezenți încă de la primele ore ale dimineții la Sfânta Liturghie în străbuna Biserică Ortodoxă care anul acesta împlinește 228 de ani de la zidire, s-au bucurat de prezența preacucernicului părinte protopop Teodor-Florian Mocanu, a îndrăgitului arhidiacon Bartolomeu Trofin din Episcopia Sălajului, care au slujit alături de părintele paroh Dumitru Trofin, pr. Dorin Cucu (Sf. Gheorghe) și pr. Runceanu Sabin-Mihail (Brețcu). Prezența preacucernicilor părinți la evenimente de mare importanță pentru enoriașii bisericii, au darul de a-i mângâia, de a le aduce nădejde, de a le întări credința și speranța zilei de mâine, de a nu se simți abandonați în inima țării.

Muzeul Parohiei Ortodoxe din Mărtănuș preot Iosif Rafiroiu (1893-1976) a fost înființat pentru a cinsti memoria celui care i-a păstorit cu toată dragostea în cei pese 30 de ani de grele încercări prin care a trecut comunitatea românească în perioada anilor 1925-1960. Hirotonit în noiembrie 1925 de Mitropolitul Nicolae Bălan, pr. Iosif Rfiroiu le-a fost atât părinte spiritual cât și învățător susținând deopotrivă școala, cultura și credința, lăsând în urmă un model de statornicie și jertfelnicie demn de urmat, fiind cunoscut în istoria locului ca „primul învățător român din comuna Araci județul Treiscaune”, așa cum ne înformează în monografia scrisă în anul 1938 „pentru obținerea gradului prim”.

Muzeul, înființat la inițiativa Consiliului Parohial, împreună cu preotul paroh Dumitru Trofin, prin binecuvântarea Preasfințitului Andrei – Episcopul Covasnei și Harghitei, are drept scop păstrarea vie a memoriei străbunilor, conservarea istoriei locului prin prezentarea unor aspecte legate de obiceiurile, tradițiile și ocupația românilor, în speranța că Biserica Ortodoxă din Mărtănuș „Adormirea Maicii Domnului” va intra într-un circuit turistic având în vedere că este unul dintre cele mai importante și mai vechi Monumente Istorice din județul Covasna.  În apriga încercare de a ține aprinsă flacăra credinței și a românismului, în această vatră strămoșească pe cale de dizolvare din cauza actualelor tendințe demografice: în ultimul deceniu având loc zeci de înmormântări și nicio naștere, sute de plecări în neagra străinătate și nicio întoarcere…

 

Mihaela Aionesei (Târgu Secuiesc)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *