„Zid ești credincioșilor, Născătoare de Dumnezeu, fecioară, și apărătoare tuturor celor ce aleargă la tine. Preacurată, căci tu te-ai mutat la ceruri, ca să fii cea mai aproape, pentru toți care cântă ție. Bucură-te, ceea ce ești plină de har, care întru Adormirea ta nu ne lasă pe noi” (Maica Domnului)
În această dumnezeiască zi de august mai fierbinte ca oricând credincioșii cu mic cu mare iau cu asalt lăcașurile de cult pentru a participa cu toată ființa lor la slujbele religioase întru comemorarea Adormirii Maicii Domnului. Este un moment înălțător de rugăciune, meditație profundă și reculegere, prilej deosebit de a aduce mulțumiri „Reginei Cerului”. Datina spună că cine se roagă la Sfânta Fecioară este ferit de necazuri, de boli și alte încercări ale vieții și este răsplătit în schimb cu alinare . împliniri și binecuvântat în toate.
Ca un om simplu și cu credință în Dumnezeu și iubire de semeni, cu toată atmosfera caniculară, chemarea Maicii Domnului mi-a dat puterea și mi-a călăuzit pașii spre a fi prezent și a mă bucura împreună cu cei aproape 300 de credincioși la slujba religioasă oficiată de ÎPS IOAN, Mitropolitul Banatului, la biserica din Parohia Timișoara, Calea Aradului, strada Orșova, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, cartier în care locuiesc și eu.
„După Revoluția din decembrie 1989, Centrul eparhial a înființat parohii noi în cartierele mari ale orașului Timișoara și a numit preoți care au construit biserici frumoase și încăpătoare, pe lângă care au ridicat așezăminte social-filantropice și case parohiale. Parohia Calea Aradului și biserica Adormirea Maicii Domnului fac parte, așadar din rândul acestor așezăminte bisericești ale Timișoarei, ridicate cu trudă și jertfă, din dragoste curate față de Dumnezeu”( IPS IOAN din prefața cărții monografice Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului”.
O carte-document, care se constituie ca o primă pagină de istorie 1999-2024, trăită și scrisă de preot stravrofor Iosif Hânda, care este unul dintre ctitorii acestei zidiri dumnezeiești. Cartea este o bijuterie literară, scrisă cu sinceritate și de la izvoare, care ne relevă și latura spiritual-culturală a „Creatorului” este un dar de suflet, un semn de prețuire și recunoștință a părintelui poet și publicist de notorietate (autor a două volume de poezii („Ție, Doamne”, 2016 și „Cărarea dintre drumuri” 2022) Iosif Hânda față de toți aceia care au donat o cărămidă de lacrimă și sudoare și l-au susținut zi de zi pentru zidirea acestui nou lăcaș de închinare al Timișoarei. Versurile înserate pe coperta a patra a cărții sunt esențiale și pline de smerenie și reverberație sentimentală în tot ceea a dorit preotul paroh Iosif Hânda.
Lași aici tot ce-ai trudit/ Iei cu tine fapta bună/ Pe semeni de i-ai iubit/Vei primi în cer cunună/ Un bine oricât de mic/ Ce în urmă l-ai lăsat/ Nu va fi nerăsplătit/ De Cerescul împărat!
Într-un entuziasm „călduros”, cartea rece tipărită la Editura Eurostampa 2024 Timișoara a fost bine primită de credincioși și de iubitorii de spirit tânăr și încă liberi în opțiunea lor că poetul este creația lui Dumnezeu și mesagerul care prin harul său ne-aduce mai aproape cerul și adevărul.
P.S. Din mulțimea celor care au contribuit, unii au dobândit calitatea de Ctitori ai Bisericii. Menționați cu majuscule, în interiorii cărții, pentru dărnicia lor, îi amintim pe: Doru VATA, Ctitor principal, Dan BĂJĂNESCU, Ioan BÂTEA, pr. Iosif HÂNDA, Ciceronis CUMPĂNĂȘOIU, Nicolae OPREA, Florea VLAD, Mariana ENE, MARTINECZ, Ioan HOTICO și mulți alții, ărora cu siguranță Dumnezeu le-a scris numele în Cartea Vieții Sale, iar noi, credincioșii, le mulțumim tuturor pentru harul și jertfa lor cotidiană pe altarul de suflet, credință și iubire de semeni și de Dumnezeu. Mă retrag temporar spre casa din sufletul meu, iluminat de magia și fascinația îngerilor ce m-au înconjurat și îmbrățișat, binecuvântându-mă ca pe-o mireasmă de crini risipită de zare.
Dumitru Buțoi / UZPR Timișoara