◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024

Jurnaliști în Afganistan: frică și „persecuție sistematică”

La un post de radio din provincia Logar, din estul Afganistanului, redactorul spune că verifică totul înainte de a difuza, asigurându-se că „nimic nu este împotriva talibanilor și a politicilor lor”. Verificarea intensă a conținutului este doar unul dintre multele moduri în care jurnaliştii au schimbat modul în care lucrează de când talibanii au preluat puterea. „Lucrăm cu frică. Încercăm să ne asigurăm că nu ne creează probleme pentru noi, pentru colegii noștri și pentru radio”, spune editorul, care a lucrat în jurnalism de aproximativ 10 ani și a cerut să nu fie numit, din motive de securitate. Editorul a adăugat, citat de voanews.com, că mass-media din Afganistan „nici măcar nu poate difuza vocile și plângerile comunităților locale”: „Suntem aici. Nu avem niciun alt loc unde să mergem. Și ne vom continua munca”.

De când talibanii au recâștigat controlul asupra Afganistanului în urmă cu trei ani, aceștia și-au întărit controlul asupra a ceea ce poate și nu poate fi transmis și au crescut restricțiile asupra mass-media. Dar chiar și așa, jurnaliştii riscă detenţie arbitrară sau revocarea licenţelor. „Persecuția sistematică de către talibani a mass-media înseamnă că nu este ușor pentru jurnalişti să-și îndeplinească misiunea de a oferi știri și informații cetățenilor”, a declarat Gul Mohammad Graan, președintele secției din Afganistan a Asociației Reporterilor și Jurnaliştilor din Asia de Sud.

În prezent, Afganistanul ocupă locul 178 din 180 în Indexul Mondial al Libertății Presei. În plus, doar câteva jurnaliste rămân în profesie din cauza regulilor conform cărora trebuie să-și acopere fața la televizor sau nu pot călători fără un tutore apropiat.

Femeilor li se interzice și accesul la surse oficiale, a spus un jurnalist și membru al unui grup de supraveghere a presei din Afganistan, care a cerut anonimatul. Unii au spus că nu au voie să intre în conferințe de presă și în clădirile guvernamentale. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *