◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024

Inițierea copiilor
în universul publicațiilor

În noiembrie 2023 s-a deschis prima școală de benzi desenate din România: European School of Comics / Centrul de Educație și Formare prin Benzi Desenate. La modulele din programa școlii au fost invitați artiști plastici, autori de benzi desenate, jurnaliști și scriitori. Unul din module este dedicat publicațiilor (ziare, reviste, albume). La cursurile acestui modul s-a realizat un parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, în urma căruia Mădălina Corina Diaconu, secretar general al UZPR, a fost invitată să susțină cursurile introductive. Vă întrebați probabil care este legătura benzilor desenate cu ziarele. Ei bine, primele benzi desenate au apărut în ziare. Prin popularitatea lor acestea au început să fie publicate în serieale, apoi în reviste, albume și romane grafice.

Revenind la ziare: am crescut cu ele. Ne-au bucurat sau ne-au întristat, dar au fost alături de noi, de generații. Le căutam și le găseam – și le mai găsim și azi la chioșcurile de ziare, dar parcă din ce în ce mai rar. De aici și întrebarea: copiii noștri văd sau știu ce este un ziar? Citesc sau nu un ziar? Acestea au fost întrebările cu care s-a dat startul modulului dedicat publicațiilor din cursurile mai sus amintite. Ce au răspuns copii si tinerii participanți:

 

„Pentru mine, un ziar este o hârtie din care oamenii află ce se mai întâmplă și ce e nou”  

„Pentru mine, ziarul este câteodată o ființă. Dacă deschizi o carte sau un ziar, ceva din care citești, este ca o ființă. Îți tragi putere prin citit, îți tragi cunoștință și tot ce poți afla” 

„Pentru mine, un ziar este ca o bandă desenată, un fel de știri scrise, unde sunt și alte lucruri înafară de știri” 

„Pentru mine, un ziar înseamnă când este un text, pe care tu trebuie să-l citești și să afli mai multe lucruri, și din acel text, tu înveți ceva”

„Pentru mine, un ziar înseamnă un portal către cunoaștere. Afli din ce în ce mai multe lucruri. Unii oameni care au cultură le-au scris ca să afle și cei care nu știu despre ele”

„Pentru mine, un ziar este o bucată de hârtie în care sunt foarte multe informații pe care noi le citim și apoi dăm mai departe informația”

 

Ați citit câteva impresii alea unui grup de copii cu vârste între 7 și 10 ani. Să vedem în continuare ce au de spus cei de vârste cuprinse între 11 și 14 ani. 

 

„Un ziar este o sursă de informare. Activități care se întâmplă în București, sau în alt oraș”

„Printr-un ziar înțeleg o informație foarte importantă care nu se poate reda fix la acel moment și se poate reda de mai multe ori”

„Da, la mine, în familie, se citește ziarul, de exemplu, bunicii care sunt la țară și nu au conexiune citesc ziare și atunci sunt mereu informați despre noua tehnologie, despre ceea ce se întâmplă”

 

Greu să-i găsim pe elevii de liceu care să stea de vorbă pe marginea acestui subiect, atât de neinteresant într-o lume plină de Facebook, Instagram, TikTok și alte pagini social media. Dar am reușit totuși să ne bucurăm de cuvintele a patru liceene: 

 

„Eu fac parte din revista școlii la liceu și, normal, consider că ziarele sunt importante pentru că, cumva, e mai bine să avem o mărturie scrisă a unor evenimente decât audio sau video. Acum a început era digitalizării și poate e bine să păstrăm anumite lucruri așa cum au fost. Cum sunt cărțile, de exemplu. Prefer să citesc o carte fizic decât să citesc un PDF de pe internet. Așa cred că e și cu ziarele”

„Consider că sunt mai autentice. Eu sunt de părere că ziarele sunt importante, chiar dacă, din păcate, nu mai sunt așa de populare în ziua de azi” 

„Eu cred că ziarele dau informații mai clare și mai sincere decât știrile la tv sau social media”

„Sunt persoane care, într-adevăr, preferă ziarele fizice și alte persoane care preferă ziarele digitale și alte persoane care preferă media vizuală în formă de video, în loc de cuvinte scrise. Într-un fel, ziarele ar trebui să fie continuate în medii în care persoanele preferă să citească ziarul”

*

European School of Comics / Centrul de Educație și Formare prin Benzi Desenate reprezintă un demers innovator, lansat în premieră în România. Acesta include conceptul de școală de benzi desenate European School of Comics cu materiale de învățare, predare și evaluare, o bibliotecă cu benzi desenate Comics Didactic, precum și un laborator de cercetare care studiază rolul, impactul și evoluția folosirii benzii desenate în educație. Centrul organizează ateliere, cursuri de formare, expoziții de benzi desenate, lansări, concursuri, conferințe și dezbateri.

Mihai I. Grăjdeanu

(Revista UZP, nr. 34/2024)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *