Unele dintre cele mai sărace familii din Los Angeles au primit asistență în numerar de 1.000 de dolari pe lună, ca parte a unui proiect pilot de 12 luni, lansat cu aproape trei ani în urmă. Banii puteau fi folosiți după cum credeau de cuviință cei care i-au primit.
O nouă cercetare a constatat că programul finanțat de oraș a fost covârșitor de benefic.
Participanții la program au experimentat o serie de beneficii financiare, potrivit unei analize realizate în colaborare de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania. Dincolo de asta, a constatat studiul, inițiativa le-a oferit oamenilor timp și spațiu pentru a face schimbări mai profunde în viața lor – de la obținerea de locuri de muncă mai bune până la evadarea din relații abuzive. „Dacă ești prins în deficitul financiar, ești și prins în lipsa timpului – nu ai timp pentru tine, nu ai timp pentru copiii tăi…”, a declarat dr. Amy Castro, co-fondatorul Centrului de Cercetare a Venitului Garantat al Universității din Pennsylvania, citată de latimes.com.
Programul de asistență economică Los Angeles – sau BIG:LEAP – a plătit 38,4 milioane de dolari în fonduri ale orașului pentru 3.200 de rezidenți care aveau cel puțin un copil, trăiau sub nivelul federal de sărăcie și au trecut prin dificultăți legate de pandemia de COVID-19. Participanții au fost selectați aleatoriu dintre aproximativ 50.000 de solicitanți și au primit plăți pentru 12 luni începând cu 2022. Orașul a plătit cercetătorilor 3,9 milioane de dolari pentru a ajuta la studiu și la sondaje pe parcursul proiectului.
Cercetătorii au descoperit că participanții au raportat o creștere semnificativă a economiilor și au mai multe șanse să poată acoperi o urgență de 400 de dolari. De asemenea, beneficiarii de venit garantat au avut mai multe șanse să-și asigure un loc de muncă cu normă întreagă sau cu normă parțială ori să caute un loc de muncă mai degrabă decât să fie șomeri.
De asemenea, potrivit raportului, într-un oraș cu chirii mari și în creștere, participanții au raportat că venitul garantat a funcționat ca „o măsură preventivă împotriva lipsei de adăpost”, ajutându-i să compenseze costurile de închiriere și, de asemenea, a prevenit sau a redus incidența violenței partenerului.
Persoanele care s-au luptat să-și mențină sănătatea din cauza programelor de lucru inflexibile sau neregulate și a lipsei de îngrijire au raportat că venitul garantat le oferă plasa de siguranță de care aveau nevoie pentru a menține comportamente mai sănătoase, se mai arată în cercetare.
Beneficiarii de venit garantat au avut și mai multe șanse să-și înscrie copiii la sporturi și cluburi.
BIG:LEAP a fost unul dintre cele mai mari dintre cele peste 150 de programe-pilot cu venit garantat lansate la nivel național în ultimii ani. Pe de altă parte, în ciuda rezultatelor pozitive ale cercetării, programe precum BIG:LEAP au ridicat preocupări în rândul unor grupuri de contribuabili: „Este pur și simplu greșit ca guvernul orașului să ia taxele plătite de oamenii care încearcă să-și plătească propriile facturi și să transfere acești bani altor persoane alese de guvern pentru a-i primi. Programele cu venit garantat pot fi finanțate în mod voluntar de către organizații și fundații de caritate, nu forțat”, spune Howard Jarvis, de la organizația Taxpayers Assn. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com