◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024
Dâmbovița, Potlogi. La Palatul Brâncovenesc s-a desfăşurat  Forumul Naţional Cultural „Brâncoveniana”, ajuns la a VI-a ediție

Forumul Național Cultural „Brâncoveniana” organizează, anual, din 2019, de ziua martiriului, în Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, județul Dâmbovița, o cinstire binecuvântată de Biserica noastră și de Academia Română.

Astfel, în data de 17 august 2024, la Potlogi a avut loc cea de a VI-a ediție a Forumului Național Cultural „Brâncoveniana”, în cadrul căruia a fost inclus și Concursul de poezie creștină și patriotică „Sub crucea Sfântului martir Brâncoveanuˮ.

Lucrările au fost deschise de primarul comunei Potlogi, Viorel Drăghici, prof. Valentina Vasile, directorul executiv al manifestării  şi de prof. univ. dr. George Coandă, președinte de onoare al Forumului.

În alocuțiunea sa, prof. Valentina Vasile le-a mulţumit tuturor invitaţilor, apreciind participarea la această ediție a unor nume importante din viața culturală, literară și ştiinţifică  din țară. La prezidiu s-au aflat: prof. univ. dr. George Coandă, primarul  Viorel Drăghici,  preotul Marian Şerban și Doina Mândru, directorul Palatului Brâncovenesc de la Mogoşoaia.

În mesajul adresat de Înalt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon s-a vorbit și despre dimensiunea europeană a marelui voievod în încercarea sa de a coagula forțele Europei creștine. Edilul-șef al comunei Potlogi, Viorel Drăghici, a urat bun venit în Palatul Brâncovenesc tuturor celor prezenți, subliniind că la 310 ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni, spiritul domnitorului Constantin Brâncoveanu i-a unit pe participanți la Palatul Potlogi. Au urmat comunicări științifice, luări de cuvânt și momente artistice. Între cei care au luat cuvântul îi amintim pe jurnaliştii Liviu Mihaiu şi Florenţ Mocanu, Daniel Comăniţă, preşedintele Fundaţiei „Renașterea Pietroșiței – Ruralia”, profesorul  Honorius Moţoc, fost inspector şcolar al Inspectoratului Școlar Județean (IŞJ) Dâmbovița sau prof. dr. Cornel Mărculescu.

Cu această ocazie, membrii Ansamblului  Folcloric „Zestrea Satului” și elevii Centrului de Arte Carmina Burana au susţinut un program artistic foarte frumos, apreciat de publicul prezent şi de organizatori. Evenimentul a fost structurat în două părți, după cum urmează: Comunicarea de lucrări științifice pe teme creștine și brâncovenești; „Simpozionul Constantin Brâncoveanu și Moștenirea Sa”; – Gala de premiere a concursului de poezie creștină și patriotică  „Sub Crucea Sfântului Martir Brâncoveanu”.  

Forumul a fost inițiat de Cenaclul Cultural-Literar „George Coandă”, Societatea Scriitorilor Târgovișteni, sub auspiciile Consiliului Județean Dâmbovița, Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, Consiliului și Primăriei Potlogi, în parteneriat cu Arhiepiscopia Târgoviștei, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România ( Filiala „Ion Heliade Rădulescu”) și Filiala „Mihai Viteazul” Dâmbovița a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Concursul Forumului și-a desemnat câștigătorii.  Dintre aceștia îi amintim pe: Georgian Ionuț Zamfira (Ocnița – Dâmbovița)  a primit Trofeul „Brâncoveniana”, dar și Premiul special al președintelui de onoare al forumului, George Coandă. Geta Lipovanciuc (Chișinău – Republica Moldova) a câștigat Premiul I şi Premiul special al Arhiepiscopiei Târgoviștei. Maria Anastasiu (Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea) – premiul II și Premiul special acordat de Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” –Târgovişte. Gheorghe Varganici (Fălticeni, județul Suceava) a primit Premiul III și Premiul special al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni. Emil Dinga (București) a câștigat Premiul special „Ștefan Neagu”, acordat de Primăria Comunei Potlogi.

Premiile speciale au fost oferite de: asociații culturale, unele instituții și reviste din județul Dâmbovița și din Capitală. Dintre premiile speciale decernate, amintim doar două: Premiul special acordat de Filiala „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a ajuns la Irina Anghel (București) și Premiul special acordat de Revista „Gazeta Munteniei” (Târgoviște) i-a revenit lui Mihai Bogdan Belu (Comuna Nucşoara, județul Argeș).  

În concluzie, Forumul și-a îndeplinit rațiunea pentru care a fost inițiat și organizat, în mod special pentru valorificarea tradițiilor istorice și retrezirea sentimentului patriotic.

 

Florenţ Mocanu

 jurnalist, membru premiat al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România , membru al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni

Citește mai mult

Apel la jurnalism la cele mai înalte standarde: „Comunitățile merită să învețe despre implicațiile autocrației asupra vieților noastre”

Zeci de grupuri pentru drepturile civile și jurnalism îndeamnă mass-media și jurnaliștii să raporteze despre creșterea autoritarismului și a amenințărilor la adresa democrației.
Un grup de zeci de organizații pentru drepturile civile, drepturile consumatorilor și jurnalism a lansat o scrisoare prin care le cere instituțiilor de știri să raporteze cu acuratețe și fără „scuze” despre alegerile din SUA și starea democrației. Condusă de Free Press, coaliția mai include Hearken, Media Matters for America, MediaJustice, National Hispanic Media Coalition și PEN America.
Acoperirea mass-media poate invita la implicarea publicului și la o participare solidă la procesul democratic. „Atacurile la adresa democrației sunt în creștere în întreaga lume, iar mass-media trebuie să ia în serios amenințările aferente și să pună protecția democrației mai presus”, se arată în scrisoarea citată de freepress.net. „Acum este momentul ca instituțiile de știri să fie la înălțimea ocaziei: trebuie să refuze să acopere politica zgomotoasă, care pune profitul deasupra înțelegerii de către oameni a modului în care drepturile noastre fundamentale sunt în pericol – inclusiv libertatea pe care jurnaliștii și mass-media o prețuiesc. Lăsate necontrolate, retorica și acțiunile liderilor autoritari delegitimizează procesul democratic. Unii lideri politici  încalcă statul de drept și susțin violența sau răzbunarea împotriva criticilor. Comunitățile…

Citește mai mult

Inteligența artificială
în jurnalism – modele de (in)adaptare

Compania de onsultanță de comunicare strategică Vero a lansat un studiu care a oferit o analiză detaliată bazată pe un sondaj efectuat în rândul a zeci de jurnalişti din Indonezia, Filipine, Tailanda și Vietnam, care a relevat atitudinile organizațiilor media din aceste țări cu privire la utilizarea inteligenței artificiale (AI) în activitatea lor.
Cercetarea a arătat diferențe notabile: în Indonezia și Tailanda, 95% dintre jurnaliști au o înțelegere semnificativă a tehnologiei (Tailanda prezintă, de asemenea, o rată de adaptare de 95%, reflectând integrarea efectivă a AI în munca de fiecare zi a redacțiilor).
Vietnam are o perspectivă pozitivă asupra inteligenței artificiale în journalism – 78% dintre jurnaliști sunt familiarizați cu inteligența artificială și 100% exprimă atitudini pozitive față de adaptarea la impactul tehnologiei.
Jurnaliştii din Filipine, pe de altă parte, au exprimat o atitudine contrastantă: în timp ce 90% dintre cei chestionați sunt familiarizați cu inteligența artificială, doar 52% au integrat-o în activitatea lor. Filipine a prezentat cea mai scăzută rată de impact pozitiv  – acest lucru este pus pe seama utilizării pe scară largă a limbii englezei în jurnalismul local. „Acest context lingvistic poate face ca AI să pară mai amenințătoare pentru munca jurnaliștilor”, arată autorii cercetprii de piață.

Gestionarea sarcinilor „consumătoare…

Citește mai mult

Reportaj. O zi la Comrat: Complicata memorie găgăuză

Am fost la Chișinău, în această primăvară, ca invitată în comisia de susținere a tezei de abilitare pentru coordonare de doctorate în psihologie a profesoarei Zinaida Bolea. În programul colegilor de la Universitatea de Stat din Moldova, am liberă o zi.  Planific s-o petrec la Comrat, capitala Găgăuziei. La mica petrecere în onoarea colegei care și-a susținut cu brio teza, îmi devoalez planul unora dintre istoricii prezenți. „Cum?”, se miră ei. Plec cu autobuzul din autogara Chișinău-Sud, după orarul afișat pe internet. „Singură?! Nu, e periculos”, zic ei. Nu mă…

Citește mai mult

Dialog între știință și credință la Simpozionul ,,Dimitrie Ghika-Comănești”

Într-o atmosferă aureolată de legătura tainică dintre știință și credință, în Sala Coloanelor a Palatului ,,Ghika” din orașul Comănești, a avut loc, sâmbătă, 3 august, cea de-a XIII-a ediție a Simpozionului Științific și Cultural ,,Dimitrie Ghika Comănești – In memoriam”.   Atât la ediția de anul acesta, cât și la cele anterioare, prezența atât de apreciată și aplaudată a unor reputate personalități academice și universitare din România și Republica Moldova, au contribuit din plin la creșterea nivelului științific al comunicărilor prezentate de participanții la aceste simpozioane, printre aceștia numărându-se cadre…

Citește mai mult

Inițierea copiilor
în universul publicațiilor

În noiembrie 2023 s-a deschis prima școală de benzi desenate din România: European School of Comics / Centrul de Educație și Formare prin Benzi Desenate. La modulele din programa școlii au fost invitați artiști plastici, autori de benzi desenate, jurnaliști și scriitori. Unul din module este dedicat publicațiilor (ziare, reviste, albume). La cursurile acestui modul s-a realizat un parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, în urma căruia Mădălina Corina Diaconu, secretar general al UZPR, a fost invitată să susțină cursurile introductive. Vă întrebați probabil care este legătura benzilor desenate…

Citește mai mult

Creșterea, din nou,
a inflației este un trend
sau o conjunctură?

Inflația s-a reaprins în iulie, crescând la 5,4% de la 4,9% cât a fost în luna iunie, dar întrebarea care se pune este dacă acest lucru este un trend sau doar o conjunctură? Mulți economiști și analiști spun că este doar o conjunctură, iar în perioada care urmează inflația va scădea în continuare. De altfel, chiar și BNR este de aceiași părere din moment ce a scăzut rata dobânzii de politică monetară de 2 ori în ultimele 5 săptămâni,  de la 7% ajungând la 6,5%.  Oare chiar să fie o…

Citește mai mult

Petru Tomici (1949-2024)

Pe data de 9 mai, la Novi Sad s-a stins din viață jurnalistul și publicistul Petru Tomici, la vârsta de 75 de ani. În îndelungata și rodnica sa activitate jurnalistică a figurat la un loc de cinste acest om cumpătat și responsabil, publicist renumit, un expert în politica externă și un autor al numeroaselor eseuri. Petru Tomici s-a născut la Sân-Mihai în data de 7 august 1949, unde a terminat școala elementară. liceul l-a absolvit la Vârșeț, iar Facultatea de Științe Politice la Belgrad. Toată viața sa a fost dedicată…

Citește mai mult

Țările baltice. Soluții în pas cu vremurile

Intensificarea controalelor la frontiere pe fondul crizei migranților De la începutul crizei la granița UE-Belarus în 2021, migranții au făcut aproape 150.000 de încercări de a trece ilegal în Polonia, Lituania sau Letonia, arată o analiză dedicată acestui scop (Poland, Baltics step up border controls amid migrant crisis (msn.com), postat pe 16 iunie 2024): la scurt timp după ce Uniunea Europeană a impus runde succesive de sancțiuni Republicii Belarus pentru alegerile prezidențiale pe care opoziția le-a denunțat drept frauduloase, mii de migranți din Orientul Mijlociu și Africa au început să…

Citește mai mult

Antim Ivireanul. O viață, un profil moral și ecumenic devotat cunoașterii și educației

Antim Ivireanul a avut o influență semnificativă asupra literaturii și religiei în Țara Românească. Iată câteva aspecte relevante. Literatura Antim Ivireanul a fost un prolific autor și traducător. A scris și a tradus numeroase lucrări religioase, precum și opere de morală și educație. A contribuit la dezvoltarea limbii române, folosind-o în scrierile sale și promovând-o în tipărituri. A înființat prima tipografie din București, unde s-au produs primele cărți în limba română și slavonă. Lucrările sale au avut un impact durabil asupra culturii și literaturii române. Religia Antim Ivireanul a fost…

Citește mai mult

Forţele armate
din Europa de Est se luptă să recruteze tineri

Forţele armate din fostele ţări comuniste din Europa de Est, acum membre ale NATO, întâmpină dificultăţi în a atrage tineri, aşa că apelează la strategii inovatoare de recrutare, în contextul în care invazia rusă din Ucraina a readus în atenţie potenţiala ameninţare pe care o reprezintă Moscova pentru întreaga regiune, relatează aGERPRES. La fel ca majoritatea statelor foste satelit ale URSS care fac acum parte din Alianţa Nord-Atlantică, Republica Cehă a ratat ani de zile obiectivele de recrutare şi s-a străduit să menţină nivelul trupelor. Acest lucru a lăsat unităţile…

Citește mai mult

Sărbătoare de suflet, credință
și iubire

„Zid ești credincioșilor, Născătoare de Dumnezeu, fecioară, și apărătoare tuturor celor ce aleargă la tine. Preacurată, căci tu te-ai mutat la ceruri, ca să fii cea mai aproape, pentru toți care cântă ție. Bucură-te, ceea ce ești plină de har, care întru Adormirea ta nu ne lasă pe noi” (Maica Domnului)   În această dumnezeiască zi de august mai fierbinte ca oricând credincioșii cu mic cu mare iau cu asalt lăcașurile de cult pentru a participa cu toată ființa lor la slujbele religioase întru comemorarea Adormirii Maicii Domnului. Este un…

Citește mai mult