◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Slănic-Moldova, 220 de ani de existență!

Despre locurile în care astăzi se află cunoscuta stațiune balneoclimaterică Slănic-Moldova se pomeneşte prima dată în hrisovul dat de Constantin Cehan Racoviţă, la1 ianuarie 1757, când întreaga vale a Slănicului „şi cu tot dealul de unde se scoate sare” fãcea parte din moşia singurului domn din epoca fanariotă, născut dintr-o familie curat românească, la Racova (Vaslui) şi care a ocupat în două rânduri scaunul Moldovei.  Primele mărturii și descrieri ale stațiunii apar în lucrarea ,,Din Moldova. Tablouri și schițe din 1850”, al cărei autor este Wilhem de Kotzebue (1813-1887), prozator, traducător…

Citește mai mult

1. Ultimul bal

„E sâmbătă seara, sunt singur şi trist/Beau bere cu gândul la tine”- cam aşa sună începutul unui şlagăr pe care-l cânta în anii 80 în spectacolele Grupului VOUĂ Marian „Tedy” Tudoroiu. 19 este ora la care am început să scriu aceste prime rânduri. Se lasă seara… Este sâmbătă, 17 iunie 2021… Nu beau bere acum… Poate după ce voi închide laptop-ul. Când scriu, nu mă ating de alcool… Aşa cum fac şi înaintea spectacolelor cu Grupul VOUĂ (pentru că tot l-am invocat şi, fiindcă, după aproape patru decenii de activitate, încă…

Citește mai mult

Ideea de zbor la români între mit și crez

În anul 2004 Ministerul Apărării Naționale a hotărât ca „Ziua Aviaţiei şi a Apărării Antiaeriene” să fie pe data de 20 iulie, ca zi unică pentru a sărbători, atât aviaţia militară, cât şi cea civilă, pentru a coincide cu sărbătoarea creștin-ortodoxă a Sf. Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, patron al forţelor aeriene şi al aviaţiei române (ales de pionierii aviaţiei din ţara noastră în 1913). Până în 2004, „Ziua aviaţiei” se sărbătorea la două date diferite: la 17 iunie şi la 20 iulie. La 17 iunie 1910 a avut loc zborul…

Citește mai mult

Sport și carte în orașul Nadiei. La doi pași de „un petic de Elveție”

Sâmbăta trecută, jurnalistul Ștefan Olteanu a lansat „Nadia «Miss Perfect», povestea unei mari campioane”, carte pe care o puteți găsi și la chioșcurile de presă ale SC Deșteptarea. Podul peste Cașin a rămas în urmă. În față e orașul Nadiei. Așa că întrebarea vine în mod firesc: „De câte ori ai trecut podul ăsta în perioada Nadiei, nea Fănică?”. Ștefan Olteanu zâmbește. Nu are răspuns. Sau are: „Într-o seară, întors acasă după o zi întreagă petrecută la Onești, la antrenamentele Nadiei, soția mi-a cerut buletinul. «Vreau să văd dacă mai locuim împreună,…

Citește mai mult

MILENARIUM – Dicționar Enciclopedic al scriitorilor români la începutul mileniului al III-lea, vol. I, coordonator Gheorghe A.Stroia

Un eveniment editorial de mare importanță pentru cultura și literatura română – apariția Dicționarului Enciclopedic al scriitorilor români la începutul mileniului al III-lea – MILENARIUM, volumul I, coordonatorul acestei lucrări de excepție fiind neobositul editor și talentatul scriitor Gheorghe A.Stroia. Publicat la Editura Armonii Culturale din România, 2021  (pagini 538), volumul în cauză este elaborat în baza unui nou proiect al Revistei Armonii Culturale din Adjud, obiectivul având menirea de a înregistra, promova și a face mai bine cunoscut publicului cititor despre opera literară și biografia unor scriitori români contemporani…

Citește mai mult

Documente medievale, în expunere la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită publicului să vadă, începând cu data de 21 iulie 2021, ora 10.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2), o nouă expoziție care valorifică deosebita colecție de documente medievale. „Pergamente din colecția Muzeului Municipiului București” vor putea fi studiate pe îndelete fiind prezentate de MMB, care este beneficiarul unei Colecţii de documente foarte valoroase și variate. Este vorba despre acte din cancelariile cârmuitorilor Ţării Româneşti, începând cu cea de-a doua domnie a lui Dan al II-lea (1428 iun. – aug.) și continuând cu Basarab…

Citește mai mult

Gabriela Ruse, de neoprit! 9 victorii consecutive în circuitul WTA și calificare pe tabloul principal de la Palermo

Jucătoarea română de tenis Elena Gabriela Ruse a reuşit să acceadă pe tabloul principal de simplu al turneului WTA de la Palermo (Italia), dotat cu premii totale de 189.708 de euro, după ce a învins-o pe Camilla Rosatello (Italia), cu 6-1, 6-0. Gabriela Ruse, de neoprit! 9 victorii consecutive în circuitul WTA și calificare pe tabloul principal de la Palermo Ruse (23 ani, 133 WTA) a câştigat în exact o oră disputa cu Rosatello (26 ani, 369 WTA). Românca obţinuse o altă victorie facilă în primul tur, 6-1, 6-3 cu germanca Jasmin Jebawy, transmite Agerpres. Ruse şi-a asigurat…

Citește mai mult

Plecare șocantă de la Românii au Talent. Vedeta a făcut anunțul trist: ”Renunț. Detalii mai încolo”

Fanii show-ului ‘Românii au talent’ au parte de o surpriză neplăcută! O vedetă de la PRO TV a decis să își ia adio de la emisiunea preferată de foarte multe persoane. Anunțul trist a luat prin surprindere telespectatorii. Ce vedetă și-a luat adio de la Românii au talent. Anunțul șocant Florin Călinescu pleacă de la ‘Românii au talent’! Starul nu a făcut vreo mărturisire cu privire la decizia dură pe care a luat-o în urmă cu puțin timp, dar telespectatorii nu și-au putut ascunde tristețea în momentul în care au auzit…

Citește mai mult

China: Toţi pentru unul, unul peste toţi. Chinezii, de la mic la mare, obligaţi să gândească la fel ca preşedintele Xi Jinping

Tovarăşii din conducerea Partidului Comunist Chinez par a fi pe cât de nemulţumiţi, pe atât de îngrijoraţi: în ciuda reducerii la tăcere a oricărei forme de opoziţie internă, Partidul încă e îngrijorat că nu se bucură de loialitate deplină din partea supuşilor săi şi că aceştia nu sunt suficient de bine ţinuţi în frâul ideologic. Prin urmare, Partidul Comunist a emis noi instrucţiuni referitoare la doctrină şi la „lucrul cu munca politică” şi care vizează nu doar membrii de partid, ci „întreaga societate, în ansamblul ei”. Practic, noile idei doctrinare…

Citește mai mult