◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

,,ÎNVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viață”

Primaria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti (CSMB), in parteneriat cu Asociatia ”Sanatate pentru Comunitate” si Centrul Medical Neolife, va derula, incepand din luna august  2019, un amplu program de screening pentru cancerul colorectal – ,,INVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viata.”

In cadrul acestui proiect, un numar de 1500 de bucuresteni aflati in grupa de risc – persoane cu varste peste 50 de ani – vor beneficia, cu titlu gratuit, de teste medicale specifice in depistarea cancerului colorectal. In functie de evolutia si rezultatele programului, Primaria Capitalei, Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti si institutiile partenere iau in calcul posibilitatea extinderii acestuia pana la 5000 de beneficiari.

Programul va avea la baza o metoda de screening non-invaziva importanta si eficienta care, din pacate, nu a ajuns sa fie cunoscuta la nivel national, Testul imunochimic FIT.

Beneficiarii vor efectua testele FIT in baza unor vouchere, iar probele vor fi aduse catre laboratoarele specializate din cadrul Centrului Medical Neolife. In eventualitatea aparitiei unei suspiciuni, persoanele vor fi directionate catre medicii specialisti in vederea efectuarii unei endoscopii sau colonoscopii si a analizelor anatomopatologice. Tot acest parcurs este oferit cu titlu GRATUIT, costurile necesare derularii programului fiind suportate integral de catre institutiile partenere.

Proiectul urmeaza a fi implementat in baza unui Regulament care va a fi publicat in perioada urmatoare pe site-ul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, www.cs-mb.ro.

Mentionam ca in anul 2018, cancerul colorectal a insemnat 13,3% din totalul cancerelor noi diagnosticate in tara noastra, fiind depasit doar de cancerul pulmonar, cu 13,6%. Numarul deceselor cauzate de aceasta maladie a depasit 6.000 de persoane in anul 2018. Cu toate acestea, Romania ramane una din putinele tari din Uniunea Europeana fara un program de screening pentru cancerul colorectal.

Conform specialistilor, supravietuirea in cazul pacientilor care au descoperit boala in stadiu incipient, localizat, este de 90%, in timp ce procentul coboara la 70% daca boala este identificata cand s-a intins pe o regiune mai mare. In cazul in care diagnosticul se pune intr-un stadiu avansat al bolii, rata de supravietuire este de cel mult 20%.

 ,,INVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viata” este un program care propune cresterea gradului de constientizare in randul populatiei cu privire la importanta existentei unui stil de viata sanatos si cunoasterea factorilor de risc.

Implementarea acestui program urmareste Planul Global al OMS pentru prevenirea si controlul bolilor netransmisibile 2013 – 2020 si are la baza strategia nationala privind NCD (Non-communicable diseases, aici fiind incluse cancerul, diabetul si bolile cardiovasculare).

Asociatia ”Sanatate pentru Comunitate”, promotorul programului ,,INVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viata” a derulat in ultimii cinci ani campanii de informare, prevenire si navigare de pacienti, avand parteneriate cu institutii si asociatii umbrela din tara si strainatate (European Cancer Patient Coalition, Digestive Cancers Europe, Lung Cancer Europe).

Centrul Medical Neolife, partener oficial al acestui program, este una din clinicile medicale de referinta din Romania si spatiul est european. In cadrul clinicii, sunt aplicate cele mai avansate protocoale europene in tratamentul bolilor si, in mod special, al neoplasmelor. Echipe multidisciplinare de medici romani si straini fac posibila, acum si in Romania, o medicina de 5 stele pentru pacientii clinicii. In decursul celor 5 ani de existenta in Romania, peste 120.000 de persoane au fost tratate prin tehnici si echipamente revolutionare de diagnostic si tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *