„Jurnalismul a fost clipa mea de libertate întreaga viață”
La împlinirea a fix 30 de ani de când Dumitru V. Marin pornea prima televiziune din România după Revoluție la Vaslui, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a organizat un eveniment online de omagiere, în cadrul căruia profesorului și jurnalistului cu o impresionantă carte de vizită i-a fost acordată distincția „Prestanță în jurnalism”.
„Am vrut să deschid lumea mare pentru vasluienii mei”
Parcursul în presă al lui Dumitru V. Marin începea în anul 1957 și, în timp, chiar dacă televiziunea a căpătat prim-planul activității sale jurnalistice, nu a uitat de prima dragoste, gazetăria. Alături de zecile de ziare și reviste la care a colaborat, Dumitru V. Marin a inițiat și două publicații pe care le-a susținut în paralel cu televiziunea și care au acumulat zeci de articole, de la sute de colaboratori din țară și din străinătate. Imediat după Revoluția din 1989, la Vaslui, un jurnalist decidea „să aducă lumea la ai săi”, cum a spus în cadrul evenimentului UZPR. Pas cu pas, pornind de la aproape nimic, mai precis de la cele mai rudimentare mijloace – „un televizor, o cameră de luat vederi și câteva becuri cu lumină albă” – a fost edificat un difuzor de anvergură care a reușit să se mențină neîntrerupt în atenția publicului pe care l-a slujit. „Am realizat sute de interviuri, inclusiv cu Papa Ioan Paul al II-lea, cu patriarhii României, am stat de vorbă cu peste 1.000 de personalități, printre care nouă președinți de stat, 14 prim-miniștri, nenumărați oameni iluștri din toate domeniile. Am făcut toate acestea pentru că am ascultat o chemare. Într-un fel, jurnalismul m-a găsit”, mărturisește Dumitru V. Marin.
Doru Dinu Glăvan, președinte al UZPR: „Forța redutabilă de a aduna și păstra detaliile unei epoci”
Deschizând evenimentul omagial, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan, a argumentat marcarea celor 30 de ani de la înființarea primului post tv de după 1989 și omagierea lui Dumitru V. Marin, subliniind că această personalitate de calibru a presei românești „a abordat toate formele jurnalismului și a manifestat o forță redutabilă de a aduna și păstra detaliile unei epoci, pentru contemporani și pentru posteritate”: „Îl onorăm astăzi pe profesorul Dumitru V. Marin pentru impresionantul său drum în presă, pentru contribuția de excepție la patrimoniul mass-media și pentru vocația profesională, care au făcut peren și prețios efortul său de o viață pentru întreaga breaslă și pentru publicul destinatar al unor materiale de certă valoare. Ne bucurăm că domnul profesor, care a făcut parte din conducerea centrală a Uniunii noastre la un moment dat, este alături de noi în ziua și la ora la care în urmă cu trei decenii punea bazele unui mare proiect de presă, care a rezistat și a evoluat neîntrerupt”.
Daniela Gîfu, membru al Consiliului Director: „Un permanent deschizător de idei”
Despre anvergura profesorului Dumitru V. Marin a vorbit Daniela Gîfu, membru al Consiliului Director al UZPR, apropiată de activitatea profesională a celui în jurul activității căruia s-a coagulat evenimentul Uniunii. Remarcând „momentul aniversar, în care se poate face și o frumoasă și consistentă retrospectivă și, de asemenea, de la care se pot proiecta acțiuni viitoare”, Daniela Gîfu a remarcat că Dumitru V. Marin „nu doar aduce publicului evenimentul sau știrea, ci le și tălmăcește, cu o savoare unică a discursului, cu o ținută profesională distinctă și, remarcabil, fiind un permanent deschizător de idei”. Ca o surpriză din partea UZPR, Daniela Gîfu a anunțat apelul UZPR la primarul Vasluiului, pentru a i se decerna lui Dumitru V. Marin titlul de „Cetățean de onoare” al orașului”: „Uniunea consideră că este momentul să fie remarcate calitatea de însuflețitor al presei locale și naționale, implicarea și profesionalismul pe care le-a manifestat, în decenii de prodigioasă activitate, Dumitru V. Marin, aspecte care, în viziunea UZPR, îl îndreptățesc la acordarea titlului de Cetățean de onoare”.
Răzvan Onesa, membru al Consiliului Director: „Pilon de rezistență în fața disoluției”
Pentru a sublinia pentru membrii UZPR din țară, precum și pentru publicul larg, anvergura profesională a celui premiat de UZPR, Răzvan Onesa, membru al Consiliului Drector al Uniunii și coordonator al Filialei TVR a UZPR, a menționat că Dumitru V. Marin este, neîndoielnic, „unul dintre reperele activității susținute în presă, pilon de rezistență în fața disoluției care s-a abătut asupra domeniului”. „Cred că ar fi foarte important pentru jurnaliștii de toate vârstele să ne dezvăluiți cum ați rezistat, cu verticalitatea intactă, în această breaslă volatilă și în aceste timpuri pline de provocări pentru mass-media”, a punctat Răzvan Onesa. „Chiar dacă a fost de o mare temeritate, un adevărat act de curaj, a porni o televiziune imediat după Revoluție a fost ceva ce trebuia făcut. Personal, jurnalismul a fost clipa mea de libertate întreaga viață. Nu am fost un jurnalist comod și nu am avut numai prieteni, dar am reflectat adevărul și oamenii au nevoie de adevăr”, a răspuns Dumitru V. Marin.
Ovidiu Zanfir, secretar al UZPR: „Un creator ce pare veșnic tânăr”
Aducând în discuție impresionanta activitate publicistică a lui Dumitru V. Marin, care a editat peste 40 de volume în care a inclus discuții cu peste 600 de personalități, Ovidiu Zanfir, secretar al UZPR, s-a referit la miile de pagini pe care ziaristul omagiat de UZPR le pune la dispoziția contemporanilor și a posterității, „îmbogățind patrimoniul presei și publicisticii românești”: „Ca un exponent al generației tinere din UZPR, vreau să remarc impactul pe care o operă de un asemenea calibru îl poate avea asupra parcursului în breaslă al celor care decid să facă presă și consider că Dumitru V. Marin este nu doar un exemplu de urmat, ci și un creator ce pare veșnic tânăr și de la care putem învăța că această profesie nu are vârstă, ci doar vocație”.
Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea distincției prin care Dumitru V. Marin este omagiat „pentru pentru implicarea sa în viața cultural-publicistică, pentru performanța admirabilă în breasla jurnaliștilor, de-a lungul unei remarcabile cariere, la 30 de ani de la înființarea Grupului de presă CVINTET -TE-RA”.
În acest context, președintele Doru Dinu Glăvan a anunțat că Dumitru V. Marin va fi invitat într-un cadru mai larg, să detalieze toate palierele efortului său constant și apreciabil, care i-a consolidat un binemeritat renume într-o profesie nobilă și frumoasă, dar solicitantă, în care nu pot rezista toți cei care se așază la start la un moment sau altul.
Roxana Istudor
Vicepreședinte UZPR