În perioada 15-18 octombruie 2024 între orele 10,00 -20,00, în incinta complexului Deva Mall. Etajul 3 Salle d”Or, organizatori, Consiliul Județean Hunedoara, Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” din Deva și Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara se desfășoară „Salonul Hunedorean al Cărții” ediția a XXIII-a.
Prilej deosebit, ca înt-o perioadă frumoasă de toamnă autentică, scriitori, poeți, jurnaliști, iubitori de cultură și artă, cititori de toate vârstele și profesii diverse, să se întâlnească, într-un spațiu generos, pentru ca într-o lume a cărților să poată socializa să aibă oportunitatea de a dialoga deschis despre fenomenul creativ și fascinația cuvântului scris cu multă trudă și sudoare.
Deschiderea oficială a Salonului de carte, ora 10,00, și cuvântul de salut pentru participanți și nu numai la acest eveniment de excepție a aparținut domnului Costel Avram, administrator public al Consiliului Județean Hunedoara, care a asigurat că în toate demersurile sale Biblioteca Județeană ca o instituție de utilitate publică în slujba comunității va avea în continuare tot sprijinul necesar, logistic-material, al Consiliului Județean Hunedoara, prin domnul Laurențiu Nistor, președinte. De asemenea, un cuvânt de salut a fost adresat din partea Instituției Prefectului de către domnul Constatin Fulga, subprefect.
Prezentarea editurilor participante, peste 80, din țară și străinătate, pe diverse domenii, ne-a fost adusă la cunoștință de domnii Sebastian Bara, manager, Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” Deva și Tiberiu Vințan, implicați trup și suflet, oameni de cultură cu notorietare în comunitate.
Pentru prima zi menționăm lucrările prezentate de editura Cetate-Deva. Cine-i ăla Lupu? de Avram Lupu, Avram Iancu – caracterul European al Revoluției de la 1848-1849, de Gheorghe Firezack, Editura Universitas-Petroșani, Din istoria exploatării și valorificării zăcămintelor de sare din România, de Dumitru Fodor, Mircea Georgescu, Măcelul de la Lupeni, din 6 august 1929, Alfabetul relatărilor despre greva minerilor de Marian Boboc, Editura Școala Ardeleană-Cluj-Napoca, România în Uniunea Europeană, de Vasile Pușcaș.
Ziua a doua, unde am fost prezent fizic, s-a dovedit a fi o zi plină și luminată spre înserat de invitați și personalități marcante ale vieții social-culturale din România.
Editura Emia-Deva a deschis caravana prezentărilor cu albumul monografic al Comunei Ribița în secolul XXI, autor Liviu Lazăr. Au continuat Alexandru Crăciun, cu Viața Citatelor, Virgil Iovuța cu Aforisme, Maria Sângerean cu Memoria Clipei – Haiku, Paulina Popa, 700 de poeme. Antologie subiectivă, Editura Librex-București, Cristian Moșneanu, Nicolae Iorga și francmasoneria, Editura Vatra veche din Târgu Mureș, manager și editor colegul nostru de breaslă Nicolae Băciuț, o prezență inedită printre standurile de cărți pe care știu cât de mult le prețuiește, Sarabanda și alte povestiri, de Dumitru Hurubă, Nichita Stănescu. Întoarcerea lui Ehghidu, antologie critică, Ziua Limbii Române la Viena,antologie, ambele de Nicolae Băciuț și Transilvania plângând. Poeme, Nicolae Crepcia, Revista „Vatra veche”.
Ora 16,00.
Surpriza plăcută și frumoasă, o adevărată sărbătoare a cărților, a constituit-o Casa de Editură Exclusiv-Vulcan, județul Hunedoara, director, editor și jurnalist de vocație europeană și amfitrion bine documentat ne prezintă în serial aparițiile recente: Vise de toamnă, versuri de Mariana Alexandru, Nevindecabilă, versuri de Anca Ciolca, Băcița Mărioara de la Stâna Ștefanu-Dumitru Gălățan-Jieț, Universul Iubirii, versuri, Carmen Pinte, Arderea din cuvânt, versuri, Maria Sângerean-Sibioara, Claudiu Serea, Fluturele, Câte ceva despre oameni. Antologia Festivalul de poezie „Ioan Dan Bălan”, Petrila 2024, Elisabeta Bogățan, Răsăritul dorului și Lacrima sărutului, de seniorul presei hunedorene Dorel Neamțu, Mirela Cocheci (prezentată de cărășanul de neuitat Ionel Bota, poet, critic literar, membru USR, președinte Clubul Mittel Europa), Sofisme surdo-mute, versuri, deținătoare a Marelui premiu pentru poezie la Concursul Internațional de Creație „Eminescu, un vis în așteptare” ediția 2023, organizat sub egida UZPR de către Asociația Cultural-Umanitară „Luceafărul de Vest” din Timișoara. Toți trei membri ai Filialei UZPR „Mihai Eminescu” din Timișoara.
În concluzie, putem spune că Valea Jiului, prin oamenii săi minunați, poate constitui un pilon, un nucleu de spirit care să poată susține vertical, cu voluptate, orizontul cultural românesc.
Ora 17,00 Editura Bookzone din București, prin prezentarea reputatului și îndrăgitului actor dar și poet de o remarcabilă sensibilitate și ironie subtilă Horațiu Mălăele, ne-adună și mai mult și mai mulți în jurul microfoanelor, captivați de vocea inconfundabilă a maestrului. Cărțile expuse, Tristețea ploilor, Tehomir, O poveste cam ciudată și alte două povestiri, Poezii și vorbe-n vânt ne-au convins că merită să le avem în biblioteca personală.
Ora 18,00. Editura Agnos din Sibiu ne-a oferit un moment de meditație profundă și reevaluare a sentimentelor față de semenii noștri cu care suntem într-o permanentă comuniune de viață și socializare. Preot Constantin Necula, prin cărțile În vremea aceea și Împăcarea cu tine însuți și preot Francisc Doboș (Editura Bookzone-București) 200 de întâmplări din viața Părinților, Romeo Petrașciuc și poetul Dumitru Cristănuș, cu Cerul pământului, versuri, au încheat apoteotic o zi care va râmâne în sufletul meu și am convingerea că și în al celor prezenți ca o secvență memorabilă că nimeni nu este singur pe acest pământ, că tot ceea ce facem noi cu credință și iubire facem să rămână ceva ca un punct de plecare și sprjin spiritual pentru generațiile viitoare.
Pentru a ne susține toate aceste aprecieri, redăm un pasaj edificator din alocuțiunea rostită de domnul Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva: „Salonul Hunedorean al Cărții este un veritabil dar pe care Biblioteca Județeană îl face iubitorilor de lectură din județ, este evenimentul cultural-educativ cel mai îndrăgit, cel mai așteptat, un eveniment pe care îl pregătim cu profesionalism cu bucurie și cu un respect deosebit față de prietenii noștri fideli – cititorii. An de an, numărul acestora crește, dar acest lucru se datorează printre altele și Salonului Hunedorea al Cărții. Salonul este cu fiecare an ce trece mai bogat, mai aproape de cititori, invitației noastre îi răspund de la an la an tot mai multe edituri din județ și din țară”.
P.S. Desigur, nu au lipsit repriza de socializare și sesiunea de autografe în compania multor cunoștințe din domeniul cultural- artistic-jurnalistic.
Gelu Dobrescu, renumit autor de romane, poetele Camelia și Maria Ardelean, poeții Dumitru Dumitrescu, Valentin David, Ion Machidon, prezent cu Editura „Amurg sentimental” din București, cu o serie de cărți recente reprezentative; Când Dumnezeu este lângă tine, de Dragoș Alexe, Istoria preoceselor verbale a Societății Literare „Al. Vlahuță”, de la Liceul „Decebal” din Deva, autor Miron Țic, din Ilia-Deva, Călăuze divine, de Gabriela Alef Machidon, Antologia Concursului de creație literară „Vara visurilor mele”, organizat de revista „Amurg sentimental”, poet și istoric Mihai Istudor, Sorin Micuțiu, Cristina Zainea, Loredana Juglea, poet și jurnalist, redactor, Ziarul Văii Jiului. Mulțumim tuturor celor implicați în organizarea impecabilă a acestul eveniment de excepție. Simpozionul Hunedorean al Cărții continuă cu lucrări de referință, sub semnul unei toamne mai frumoase ca niciodată!
Dumitru Buțoi / UZPR, Filiala „Mihai Eminescu” Timișoara
Foto: Mirela Cocheci