◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.10.2024
Finlanda. Starea națiunii

Avioane pentru supravegherea frontierei Finlanda va achiziţiona două avioane de supraveghere de la compania americană Sierra Nevada Corp pentru 163 de milioane de euro (174 de milioane de dolari) pentru a putea patrula lunga sa graniţă de est cu Rusia, a anunţat pe 27 iunie 2024 Garda de Frontieră finlandeză. În 2023, Finlanda a închis toate punctele de trecere pentru călători de-a lungul frontierei sale de 1.340 km cu Rusia pe o perioadă nedeterminată, după ce aproximativ 1.300 de migranţi din ţări precum Siria şi Somalia au sosit pe această…

Citește mai mult

Studiu. Jurnalismul soluțiilor poate reaprinde interesul pentru profesie al studenților dezamăgiți de industria media

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Adelaide, Australia, și mai multe universități din SUA a descoperit că jurnalismul soluțiilor ar putea juca un rol în reangajarea studenților dezamăgiți de media, întărirea abilităților lor de relatare și creșterea recrutării în profesie. Jurnalismul de soluții este raportarea riguroasă a răspunsurilor la probleme, mai degrabă decât raportarea doar asupra problemelor în sine. Doctorand la Universitatea din Adelaide, Katherine Roff, care a făcut parte din echipa de cercetare, spune că jurnalismul de soluții este construit pe patru „piloni”, utilizați în…

Citește mai mult

Mii de americani au participat la „Romanian Weekend at The Wharf”, cel mai mare festival românesc din SUA

În pofida vremii caniculare, mii de oameni din toată America au fost prezenţi timp de trei zile la spectacolele de dans şi concerte, expoziţii, degustări de bucate tradiţionale şi vin, demonstraţii meşteşugăreşti de sculptură în lemn şi olărit din cadrul celei de-a treia ediţii a celui mai mare festival românesc din Statele Unite al Americii, „Romanian Weekend at The Wharf”, ce s-a desfăşurat pe încântătoarea promenadă The Wharf din Washington, DC, conform unui comunicat al Ambasadei României în SUA. Organizat de Ambasada României în S.U.A. şi Institutul Cultural Român din…

Citește mai mult

Guvernul estimează
un deficit bugetar de peste 8% pentru anul 2024!

Cel puțin asta rezultă din declarația prim-ministrului Marcel Ciolacu, el răspunzând la o întrebare pusă marți referitor la deficitul bugetar și creșterea taxelor și impozitelor ca soluție pentru reducerea acestuia: ,,Am ajuns cu Comisia la un dialog şi, normal, cu următoarea Comisie o să parafăm acordul să avem pe şapte ani intrarea în deficitul asumat de la Maastricht de 3%, cu 0,74% scădere anual. Aceasta arată că nimeni nu doreşte să majoreze niciun impozit şi nicio taxă” Dacă facem calculul, respectiv 7 ani cu 0,74% reducere a deficitului pe an,…

Citește mai mult

Moartea Romanovilor

În noaptea de 16/17 iulie se împlinesc 106 ani de la moartea Sfinților Țari Mucenici Romanov. După ce a fost obligat să abdice, în februarie 1917, țarul Nicolae al II-lea și familia sa au fost trimiși, la ordinele guvernului provizoriu condus de Alexandr Kerenski, în Siberia de Vest, la Tobolsk. Ceilalți monarhi europeni care erau rude de aproape atât cu țarul, cât și cu țarina, deși îi căiau verbal pentru soarta crudă la care au fost supuși, nu au făcut nimic concret pentru a-i salva.Prizonieri ai guvernului provizoriu erau Țarul…

Citește mai mult

Turcia lui Erdogan
– ,,arbitrul strategic’’ în Mediterana Orientală (I)

Războaiele din Ucraina și Gaza, conflictele din Caucaz, Libia, Sahel – din Mali până în Sudan – precum și criza continuă din strâmtoarea Taiwan au un numitor comun: schimbarea în sens restrictiv a strategiei geopolitice a Statelor Unite, din ultimul deceniu cu extindere în următorul. Simplificând lucrurile, sistemul de priorități al Americii se deplasează spre Pacific. Această modificare de paradigmă a generat un proces de redistribuție a sferelor de influență la nivel planetar având în prim plan rivalii, mai vechi și mai noi, ai Washingtonului. Nu avem de-a face cu…

Citește mai mult

Schimbarea climei prelungește durata zilelor

Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte durata zilei cu câteva milisecunde, se arată într-un studiu citat de Agerpres. Antarctica, Groenlanda precum şi numeroşi gheţari se află „în regiunile polare”, a explicat Surendra Adhikari, coautor al studiului. Apa rezultată din topirea gheţarilor sub efectul încălzirii climei se regăseşte în mare parte ”în regiunile ecuatoriale”, iar această schimbare în distribuţia maselor pe planetă ”are impact asupra felului în care se roteşte Terra”. Ceea ce înseamnă: puţin mai lent. „E ca atunci…

Citește mai mult

Studiu. Încălcările grave
ale drepturilor copiilor,
în creștere alarmantă

Încălcările grave ale drepturilor copiilor au crescut cu 21% în 2023 din cauza înmulţirii războaielor în lume, lăsându-i pe cei mai tineri la voia „policrizei care se agravează”, potrivit unui raport al ONG-ului Kidsrights, citat de Agerpres. Studiul organizaţiei, care acordă premiul internaţional pentru pace al copiilor, atribuit în trecut Gretei Thunberg sau Malalei Yousafzai, subliniază că aproape 8.000 de copii au fost ucişi în Israel şi în Fâşia Gaza din octombrie 2023 până acum şi că aproape 2.000 de copii au fost ucişi sau răniţi în Ucraina din 2022…

Citește mai mult

Bicentenarul nașterii eroului național Avram Iancu, celebrat printr-un spectacol folcloric

Un spectacol folcloric va fi organizat în Cetatea Aradului vineri, 19 iulie, pentru a se marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu. Cetatea seculară va fi deschisă de Armată de la ora 19:00, când pe scenă vor urca numeroşi artişti cunoscuţi la nivel naţional, precum Mioara Velicu, Constantin Enceanu, Sava Negrean Brudaşcu, Tudor Furdui Iancu, Oana Bozga Pintea, Gelu Voicu, Andreea Voica, Bogdan Toma, Florentina şi Petre Giurgi. De asemenea, vor participa Ionuţ Langa, Rodica Ardelean-Oniţa, Petrică Paşca, Edi Motan, Roxana Suciu, Alexandru Pop Zărăndean…

Citește mai mult

Seri de cinema în aer liber, la Brașov

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber va poposi din nou în Brașov, între 23 și 28 iulie, în Parcul Nicolae Titulescu. Proiecțiile vor începe în fiecare seară la ora 21:30, iar selecția de filme include producții internaționale premiate și apreciate de critici, multe dintre acestea fiind în premieră în România, relatează radioromania.ro. Accesul publicului la eveniment este gratuit, notează Radio România Cultural. Pe lângă filmele de excepție, Caravana Metropolis va oferi un program divers de activități culturale. . Filmele din programul Caravanei Metropolis – cinema în aer liber de…

Citește mai mult

Festivalul Serile Filmului Românesc, ediția a XV-a

Filme în premieră şi producţii de referinţă care aniversează, la rândul lor, 15 ani de la lansare, vor fi prezentate în cadrul celei de-a XV-a ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc, care va avea loc în perioada 31 iulie – 4 august, la Iaşi, informează un comunicat al organizatorilor. „Când festivalul nostru prindea contur, în urmă cu 15 ani, cinematografia românească era marcată de debutul unor filme ce aveau să devină repere culturale. Credem că ele continuă să inspire şi astăzi generaţii de cineaşti şi iubitori de film şi merită…

Citește mai mult