Iată un proverb vechi extrem de valabil „în viața noastră cea de toate zilele”. Se spune că o bună documentare, în orice domeniu, asigură succesul aplicării unor decizii eficiente. Documentarea pertinentă trebuie să fie însoțită de investigații minuțioase, care includ și verificarea informațiilor. Eludarea voită a bunei documentări îi plasează pe unii autori dubioși în sfera: corupției, șantajului, subestimării și chiar a mitei. Scopul acestui demers mârșav poate fi unul politic, economic sau al unor profitori. În condiții normale, analizele complexe ale unor fenomene sociale, politice, economice sau interumane sunt esențiale pentru a elabora strategii pozitive și de perspectivă pentru comunitățile noastre sau pentru armonia relațiilor interumane.
Răuvoitorii, care pot fi și șantajiști, nu vor să țină cont de astfel de reguli deontologice profesionale, iar acțiunile lor demolatoare sunt devastatoare pentru anumite persoane sau un grup de oameni drepți și cinstiți. În spațiul public apar foarte multe informații false, care sunt luate „drept bune” de naivii democrației. În acest fel, în comunitățile noastre se propagă tot felul de informații, care sunt derutante și generează o imagine falsă despre unii semeni de-ai noștri. În unele țări dezvoltate, verificarea informațiilor din cel puțin trei sau patru surse este „literă de lege”. O acuzație adresată împotriva cuiva trebuie să fie însoțită și de punctul de vedere al celui acuzat. În acest fel se construiește echilibrul într-o speță sau alta, iar cel care primește astfel de informații poate să judece în mod nepărtinitor cele două declarații sau alte argumente riguroase colaterale. Nerespectarea acestor reguli „atrage după sine răspunderea juridică” în fața instanței de judecată. În popor se spune că la noi există un fel „de bucurie” în momentul când apar în spațiul public informații defăimătoare sau umilitoare despre anumite persoane. Această stare de fapt degradantă este comparată de multe ori cu zicala celebră: „Să moară și capra vecinului!”. Astfel de oameni se hrănesc de fapt cu „iluziile” oferite de o sumedenie de informații false neverificate sau construite unilateral cu scopul tendențios de a „anihila” o persoană sau alta.
„Cineva trebuie să răspundă !” sau „Cineva trebuie să fie țapul ispășitor !” sunt două metode în spatele cărora se ascund informații acuzatoare adresate unui om nevinovat, căruia îi sunt „aruncate-n cârcă” greșeli sau fapte pe care le-au săvârșit unele „persoane protejate”. Atât de bine sunt concepute aceste informații acuzatoare încât ele sunt acceptate cu nonșalanță de către cei care asistă la astfel de „condamnări nedrepte”. Nimeni nu mai ține cont de proverbul „ Nu tot ce zboară se mănâncă !”. Dramatice sunt situațiile în care „prietenii” comentează cu mare satisfacție informațiile contrafăcute, care au ajuns la urechile lor, fără să se gândească că ele ar trebui mai întâi verificate și abia apoi să fie supuse unei judecăți de valoare drepte.
Prin spațiul public există și „purtători” de informații false, care sunt preluate de la „radio șanțul”. De câte ori au ocazia, acești „papagali” umani repetă în mod mecanic informațiile false în care sunt menționate și anumite persoane publice. În momentul când îi întrebi dacă au dovezi: martori, documente scrise, înregistrări audio sau video despre faptele celor menționați, „papagalii” umani „dau în colțuri” și-ți răspund cu un ușor tremur în glas: „ N-am dovezi, dar am auzit !”…că tot ce zboară se mănâncă ?”.
Dumitru Țimerman / UZPR