A fost haiduc în tinereţe, consilier al lui Tudor Vladimirescu, a pus bazele primului ziar românesc şi a creat drapelul tricolor. A inventat tocul cu rezervor, a fost membru titular al Academiei Române din 1870, fondator al colegiilor naţionale din Bucureşti şi Craiova, a organizat învăţământului naţional românesc şi a fost primul român care a călătorit cu trenul. Iată doar câteva din lucrurile care se pot spune despre Petrache Poenaru.
Haiduc şi pandur
Petrache Poenaru s-a născut în 1799, în judeţul Vâlcea (d. 1875, București). Şi-a făcut studiile la Craiova, la Şcoală Obedeanu (cea mai veche instituţie de învăţământ din Oltenia, ctitorită în 1759 de boierul Constantin Obedeanu şi oficializată ca şcoală publică, prin hrisov domnesc, de Alexandru Ipsilanti, la 26 aprilie 1775.
La nici 22 de ani, tânărul grămătic Petrache Poenaru, lasă călimară cu cerneală de-o parte şi intră într-o ceată de haiduci, animat de dorinţa de mai bine pentru neamul sau.
La prima lupta însă, ceilalţi haiduci îşi dau seama că tânărul Poenaru nu are nicio legătură cu lumea armelor, neștiind să mânuiască nici hangerul, nici pistolul. Aflând că e un intelectual ei îl prezintă, spre amuzament, lui Tudor Vladimirescu.
Tudor este încântat însă de inteligenţă şi potenţialul ieşit din comun al tânărului şi-i propune să i se alăture, lucru primit cu entuziasm de Poenaru. Ajunge, în numai câteva săptămâni, consilierul de taină al lui Tudor Vladimirescu şi şef al cancelariei sale.
„Foaia de propagandă”, primul ziar românesc
Conştient că o lupta se câştigă nu numai prin înălţimea idealurilor şi forţă armelor, ci şi printr-o bună popularizare a cauzei, Petrache Poenaru îi propune lui Tudor Vladimirescu tipărirea unui ziar care să răspândească în rândul românilor dorinţele şi scopurile armatei de panduri. Tudor acceptă şi astfel ia naştere primul ziar românesc „Foaia de propagandă”.