◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Drapelul tricolor – icoană sfântă în biserică

Însemnul României, simbol al naţiunii noastre, de neam şi de ţară, de identitate şi spiritualitate românească, drapelul tricolor este păstrat cu sfinţenie, ca o icoană sfântă, în biserica ortodoxă din Cicârlăul Maramureşului.

Este drapelul, după cum scriu documentele, care a insoţit delegaţii românilor la Marea Adunare de la Blaj din timpul Revoluţiei de la 1848, după care a intrat in inventarul bisericii din localitate, fiind consemnat în registre apoi în anii 1858, 1866, 1870, devenind simbol al luptei românilor pentru dreptate si unitate naţională.

Sub acelaşi tricolor, la Cicârlău, în noiembrie 1918 s-a format Consiliul Naţional Român şi Garda Naţională, stindardul însoțind delegaţii la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

În decursul timpului, al celor 100 de ani de la înfăptuirea marelui ideal al românilor, „icoana” tricoloră din biserică, ce are o istorie cu adevărat impresionantă, a fost martoră la marile evenimente ale parohiei şi comunităţii.

A rezistat vremii şi vremurilor, a fost si este respectat de localnici dincolo de starea perfectă în care se află – de altfel, drapelul este confecţionat din mătase de calitate.

În aceste zile de toamnă, la Cicârlău, am fost martor la resfinţirea steagului care a însoţit istoria şi a fost prezentat publicului și numeroşilor invitaţi, la concertul „Cântecele Unirii”.

                                                                    Adrian Marchiş – UZPR

(Revista UZP nr. 12)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *