În masivul Făgăraș, pentru evitarea producerii de accidente montane, toate traseele turistice care acced în creasta masivului sunt închise și așa vor rămâne până la primăvară.
Conform Șefului Serviciului Public Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, acum alertă de avalanşă pentru munții Făgăraş este de gradul 2 pe o scară de la 1 la 5.
La altitudini mai mari de 1800 m, în partea superioară se întâlnește un strat de zăpadă instabilă. Pe versanții cu expunere sudică și
estică, regăsim structuri de plăci de vânt recente, dar în profunzime și din ultimele săptămâni, precum și cruste de gheață. Chiar și o supraîncărcare slabă poate duce la alunecarea stratului instabil de la suprafață, declanșând avalanșe de dimensiuni medii, în unele cazuri putând fi angrenate și straturile inferioare.
La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă este relativ consolidat.
Un risc crescut îl reprezintă depozitele de zăpadă de pe văi și din alte zone adăpostite. Pe pantele suficient de înclinate, declanșarea de avalanșe de mici și medii dimensiuni sunt posibile atât spontan, dar și la supraîncărcări slabe cu turiști sau schiori.
Salvamontiștii fac apel la toți cei care vor să practice schiul off piste, cât și la iubitorii de drumeții montane să evite deplasarea la altitudini peste 1600 m deoarece există riscul producerii de avalanșe. Totodată, cei care se deplasează la altitudini mici, sub 1600 m, în zonele împădurite, să fie atenți deoarece, din cauza încărcării copacilor cu zăpadă și chiciură, există riscul dezrădăcinării și a prăbușirii copacilor.
Amintim că Drumul Național 7C -Transfăgărășan, este închis circulației auto din zona Capra județul Argeș până la Bâlea Cascadă, județul Sibiu.
În caz de nevoie, serviciul Salvamont poate fi solicitat să intervină prin Serviciul Unic de Urgenţe 112 sau Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0SALVAMONT-0725826668.
Constantin PAŞOL