◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Aniversarea a 101 ani a Viceamiralului Rtr. MIRCEA CARAGEA, veteran de razboi

               Viceamiralul MIRCEA CARAGEA a fost sărbătorit astăzi, la împlinirea a 101 ani de Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București

               Veteranul de război MIRCEA CARAGEA a fost sărbătorit de comunitate, în cadrul proiectului „Vieți Centenare“, astăzi, la împlinirea a 101 ani.

               Alexandra Dobre, Directorul General al Centrului pentru Seniori al Municipiului București l-a vizitat acasă pe cel care a scris o pagină frumoasă din istoria poporului român pentru a-i aduce un omagiu la împlinirea vârstei de 101 ani. Îmbrăcat la patru ace, în uniformă militară, veteranul de război a depănat povești din timpul celei de-a doua conflagrații mondiale, care i-au marcat destinul pentru totdeauna.

               La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai Direcției Calitatea Vieții Personalului din cadrul MApN.

Vădit emoționat de cadourile de suflet pe care le-a primit, omul, care altădată se lupta cu furia valurilor și cu armele inamice, a lăcrimat atunci când i s-a cântat „La mulți ani“, când a primit tortul aniversar, un superb buchet de flori și o plachetă din partea Primarului General, doamna Gabriela Firea. La plecare, a salutat vizitatorii cu expresia marinărească „Bun cart înainte!“.

Domnul Viceamiral (rtr.) Mircea CARAGEA s-a născut la 18 ianuarie 1919 în comuna Șelaru, județul Dâmbovița.

              Tânărul Mircea Caragea a ales o meserie grea, dar frumoasă, Marina. S-a format în cadrul Şcolii Navale „Mircea cel Bătrân”, sub îndrumarea comandorului Petre Popescu-Deveselu, instituție pe care a absolvit-o în 1940.

               Domnia să este ultimul membru de echipaj rămas în viață dintre cei care au efectuat, în calitate de cadet, voiajul inaugural al navei-școală „Mircea”, în 1939.

Cariera și-a început-o ca ofițer pe nave militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, executând numeroase misiuni pentru apărarea litoralului românesc.  A fost martor la scufundarea distrugătorului rus „Moskva“, supranumit „Titanicul Mării Negre“.

Cariera sa în Marină a continuat cu funcţia de director de tir pe distrugătorul „Regina Maria“ , iar ulterior a participat la Operaţiunea 60.000, cea mai mare acţiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor şi a civililor din Crimeea.

               De-a lungul carierei, a îndeplinit numeroase funcţii la bordul navelor, dar a fost şi comandant al portului militar Hârşova (1944 – 1945), precum şi profesor de Artilerie la Şcoala Navală din Turnu Măgurele.

               În anul 1947, la vârsta de 28 de ani, tânărul ofiţer a fost trecut în rezervă. Ca să supravieţuiască, a fost nevoit să lucreze ca muncitor necalificat în construcţii, iar în anul 1955 a fost angajat grafician, la Muzeul de Artă Populară şi Folclor, apoi la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, de unde a ieşit la pensie, în anul 1982.

               În prezent, Mircea Caragea este senior al Careului Marinarilor „Căpitan-comandor Alexandru Dumbravă“, înființat cu scopul de a promova aspecte de marinărie şi de a transmite tradiţiile Marinei Române către noile generații.

               La 27 august 2015, domnul Mircea Caragea, pe atunci Contraamiral (rtr.), a donat navei-școală „Mircea“ jurnalul personal de bord, scris în primul său voiaj de cadet al Şcolii Navale, care a coincis cu primul voiaj de practică pe Nava Școală “Mircea”. „Jurnalul se remarcă prin caligrafia impecabilă, frază șlefuită și limbajul marinăresc al epocii și a devenit un exponat valoros al muzeului Academiei Navale“, au fost aprecierile celor prezenți.

               „Viața fiecărui om este o poveste. Poveștile oamenilor au scris istoria. Istoria secolului de Unire își are încă eroii printre noi” – sunt gândurile transmise de doamna Primar General, Gabriela Firea, și înscrise pe plachetele onorifice decernate tuturor seniorilor centenari, beneficiari ai proiectului „Vieți Centenare“, lansat oficial în decembrie 2018. De atunci, 100 de seniori, care au împlinit 100 de ani și care au domiciliul stabil sau reședința în București, au primit din partea Primăriei Capitalei, prin CSMB, un premiu în bani, alături de o plachetă onorifică drept „omagiu adus vieții și contribuției avute în dezvoltarea societății și a comunității și o recunoaștere a respectului și prețuirii  față de seniorii bucureșteni”.

              „Este o onoare pentru noi să îi omagiem și să îi premiem pe acești oameni minunați care au învins obstacole și au ajuns la astfel de vârste venerabile, a fost un privilegiu să îi cunoaștem personal pe mulți dintre dânșii și să le aflăm poveștile unor vieți care ne pot fi exemple și modele demne de urmat“, a declarat Alexandra Dobre, Director General CSMB.

Înscrierile continuă pentru toți seniorii bucureșteni care au împlinit vârsta de 100 de ani și care au domiciliul stabil sau reședința în București.

Toate detaliile legate de Proiectul VIEȚI CENTENARE le puteți găsi pe: http://www.cs-mb.ro/proiect-vieți-centenare.

Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București, derulează următoarele proiecte: „Vieți Centenare“, „Împreună de-o viață“ destinat celor care aniversează 25, 50 sau 75 de ani de căsătorie,  „Lumina ochilor, cea mai importantă. Ochelari pentru vârsta a treia“ și „Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață“.

               Biroul de Presă

Centrul pentru Seniori al Municipiului București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *