Alcoolul: riscuri pentru sănătate
Alcoolul nu este sănătos, chiar şi în doze moderate – aceasta este concluzia la care a ajuns Societatea Alimentară Germană (SAG): „nu există o cantitate de alcool care să nu prezinte riscuri”, precizează experţii SAG, menţionând că şi dozele mici pot creşte riscul de îmbolnăvire, accidente şi răniri. În total, au fost identificate peste 200 de consecinţe negative asupra sănătăţii.
Pe termen lung, alcoolul nu numai că ameninţă cu dependenţa, dar poate provoca şi boli precum cancerul (în cea mai mare parte cancer de sân şi cancer de colon), boli ale sistemului cardiovascular, leziuni ale tractului digestiv, diabet, precum şi deteriorarea abilităţii cognitive, Alzheimer sau alte tulburări neurocognitive.
Cafeaua espresso reduce riscul de demență
Un nou studiu, realizat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Verona (Italia) sugerează că un consum de doar o cafea espresso pe zi ar putea avea un impact semnificativ asupra reducerii riscului de a dezvolta demență, în special Maladia Alzheimer. Autorul principal al studiului, profesorul Mariapina D. Onofrio, și echipa sa au studiat efectele consumului de espresso asupra creierului. Cercetările indică faptul că anumiți compuși găsiți în espresso descompun în mod activ unele proteine, prevenind astfel daunele pe care le provoacă neuronilor și ulterior declinul cognitiv.
La persoanele sănătoase, proteinele joacă un rol crucial în stabilizarea structurilor creierului. Cu toate acestea, la cei afectați de boli neurodegenerative, aceste proteine se pot aglomera împreună în fibrile dăunătoare care perturbă funcția neuronală, ducând la tulburări cognitive caracteristice demenței. Experimentele de laborator efectuate ca parte a studiului au demonstrat că un espresso pe zi contracarează în mod eficient formarea acestor fibrile.
Un alt studiu cheie, întreprins în Florida (SUA) în 2012, a urmărit persoanele cu insuficiență cognitivă ușoară (probleme de gândire și memorie dincolo de îmbătrânirea normală): acestora li s-a monitorizat nivelul de cofeină și capacitatea cognitivă în următorii doi până la patru ani. Cercetătorii au descoperit că persoanele care nu au dezvoltat demență au avut de două ori mai multă cofeină în sânge decât cei care au făcut-o.
Noua variantă de Covid
O nouă variantă „mai puternică” de Covid se răspândește în Europa și în lume, după cum avertizează experții că „abia începe” (New ‘more contagious’ Covid variant spreads through Europe (msn.com)): tulpina XEC a fost detectată pentru prima dată în Germania în iunie 2024 și până la final de august 2024 a fost identificată, de asemenea, în 15 țări de pe trei continente.
Potrivit experților, tulpina ar putea deveni varianta dominantă în câteva luni când vremea se va răci. Directorul Scripps Research Translational Institute din California, Eric Topol, a spus că XEC „abia acum începe în întreaga lume și aici”. Vorbind pentru Los Angeles Times, el a adăugat: „Și asta va dura multe săptămâni, câteva luni, înainte să se instaleze cu adevărat și să înceapă să provoace un val.
Virusul Oropouche
21 de americani care au călătorit în Cuba în august 2024 au fost infestați cu virusul Oropouche, pentru care nu există tratament. Acest virus provoacă o boală febrilă rapidă numită febră Oropouche, care se transmite prin înțepătura unei insecte și provoacă în multe cazuri decesul.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Atlanta (SUA) a anunțat că până la 16 august 2024 au fost raportate 21 de cazuri în rândul călătorilor americani care s-au întors din Cuba: simptimele includ febră și dureri de cap, musculare și articulare. Trei pacienți au fost internați în spital și nu au fost raportate decese. Boala Oropouche a provocat două decese în2024. În prezent, nu există tratamente sau vaccinuri pentru boala menționată.
Emilian M. Dobrescu
Foto: pixabay.com