◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Continuăm, cu încredere în noi înșine

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România s-a afirmat constant ca o voce distinctă, din ce în ce mai puternică, de referință, pentru breasla noastră, în societate și în peisajul cultural românesc. Prezența Uniunii noastre, în calitate de organizator principal sau în cea de partener, la manifestări și evenimente de avergură, la nivel național sau internațional, inițiativele sale proprii de utilitate publică au fost tot mai vizibile, conferindu-ne un plus de recunoaștere, la variate niveluri. Desfășurarea recentă a Adunării Generale a UZPR, din iulie 2024, s-a constituit ca o dovadă în plus…

Citește mai mult

Victor Eugen Mihai – VEM și Proiectul „Ceci n’est pas un Magritte”, premii mondiale pentru fotografia de artă

Artistul fotograf băcăuan Victor Eugen Mihai – VEM, fostul secretar general de redacție al „Deșteptării”, a reușit să uimească lumea artei vizuale cu proiectul său inovator „Ceci n’est pas un Magritte”. În mai puțin de un an de la lansare, lucrările au adunat peste 100 de distincții internaționale, proiectul fotografic devenind unul dintre cele mai premiate din istoria recentă. Printre distincțiile obținute se numără șase dintre cele mai importante premii mondiale, consacrând astfel talentul și viziunea artistului român pe scena globală.
„Ceci n’est pas un Magritte” este o incursiune în lumea artei suprarealiste, generată de influența inconfundabilă a lui René Magritte. „Am dorit să creez ceva care să depășească limitele obișnuite ale fotografiei și să ofere privitorilor o experiență vizuală care să îi provoace să gândească și să simtă altfel” – declară Victor Eugen Mihai – VEM.  Artistul reinterpretează temele și stilurile suprarealiste, aducându-le într-un context modern prin intermediul fotografiei. Fiecare imagine este o invitație la introspecție și la descoperirea unor noi perspective asupra realității. „Citatele vizuale celebre ale lui Magritte sunt recontextualizate, recitate asemenea unor reflecții asupra relației artei vs. realitatea pe care o știm și, adeseori, o trecem la indexul zilei – afirmă criticul de artă Maria Bilașevschi,…

Citește mai mult

Noi urgențe pentru sănătatea Europei și a lumii

Alcoolul: riscuri pentru sănătate Alcoolul nu este sănătos, chiar şi în doze moderate – aceasta este concluzia la care a ajuns Societatea Alimentară Germană (SAG): „nu există o cantitate de alcool care să nu prezinte riscuri”, precizează experţii SAG, menţionând că şi dozele mici pot creşte riscul de îmbolnăvire, accidente şi răniri. În total, au fost identificate peste 200 de consecinţe negative asupra sănătăţii. Pe termen lung, alcoolul nu numai că ameninţă cu dependenţa, dar poate provoca şi boli precum cancerul (în cea mai mare parte cancer de sân şi…

Citește mai mult

Papa Ioan Paul al II-lea

Papa Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, a fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522. S-a născut în Polonia, pe 18 mai 1920, la Wadowice, părinții săi fiind de origini modeste . Tatăl său, Edmund, era ofițer în retragere, iar mama, Emilia, casnică.  Când avea aproape 9 ani și-a pierdut mama, iar la vârsta de 21 de ani  a rămas orfan și de tată. Era în plin război mondial când țara fusese deja ocupată de armatele lui Hitler. A fost un copil cuminte,…

Citește mai mult

Contra dictaturii!

Primele triburi de pe glob care au profesat politica au fost canibalii. Cel care nu era de acord cu opţiunile lor politice era consumat fără milă de către obşte. Cam o astfel de politică se practică şi în statul (tribul) independent Republica Moldova. Zilele trecute, un individ, om simplu, dar avid de o carieră politică, văzând ascensiunea lui Dodon în sondaje (la noi trădarea de neam e apreciată înalt de către popor), mă întreabă: – Cui aş putea să mă adresez ca să mă înscriu în partidul lui Dodon? –…

Citește mai mult

Apostol Mărgărit – ctitorul școlilor românești din sudul Dunării, în a doua jumătate a secolului XIX

Puțină lume mai știe astăzi despre un om de excepție care a contribuit la reînvierea naționalității, educației și religiei ortodoxe în limba română din sudul Balcanilor în a doua jumătate a secolului XIX. Și mă refer aici la Apostol Mărgărit, un personaj nedrept uitat de istorie astăzi. El a fost un fel de Spiru Haret pentru aromânii din Balcanii de sud, în acea epocă de prigoană împotriva limbii române. Apostol Mărgărit s-a născut pe 5 august 1832, în satul Avdella din Grecia actuală, atunci făcând parte din Imperiul Otoman. Mărgărit…

Citește mai mult

Spotlight Festival 2024: un weekend strălucitor care a transformat centrul Bucureștiului

În weekendul trecut, intre 11 și 13 octombrie 2024, Bucureștiul a devenit scena unui spectacol fascinant de lumină și artă vizuală, odată cu desfășurarea celei de-a noua ediții a Spotlight Festival, unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului. Organizat de Primăria Municipiului București și ARCUB, festivalul a transformat centrul capitalei într-un tărâm magic, unde arta luminii a prins viață prin instalații și proiecții captivante.   O călătorie luminată pe Calea Victoriei Principalul traseu al evenimentului a fost, ca de obicei, Calea Victoriei, care a devenit o promenadă de…

Citește mai mult

Aspecte peisagistice tunisiene 

O călătorie în Tunisia, țara situată în partea de nord a Africii, pe coasta Mării Mediterane, înseamnă începutul unei noi cunoașteri atât peisagistice, cât și umane, manifestate în multitudinea aspectelor sale: istorice, arheologice, culturale, gastronomice. Peisajul Tunisiei este unul contrastant, cu suprafețe întinse de deșert, munți, podișuri, câmpii, lacuri, cascade. Cum este și firesc, marea fascinație a constituit-o deșertul, pe care l-am văzut pentru prima dată. Am parcurs cu autocarul drumuri lungi, fie asfaltate, fie bătătorite. Am călătorit înclusiv pe șoseaua Paris-Dakar pentru a ne deplasa la locul unde se…

Citește mai mult

Raport. Lacurile și râurile Europei, sufocate de
chimicale poluante

Un raport asupra stării apelor de suprafață și subterane ale Europei crește presiunea asupra executivului UE de a lua măsuri. Doar 37% dintre lacurile și râurile europene îndeplinesc criteriile pentru o stare ecologică bună și peste două treimi sunt afectate de niveluri excesive de poluanți chimici, avertizează Agenția Europeană de Mediu (AEE). În plus, aproape un sfert din apele subterane, care furnizează două treimi din apa potabilă a Europei, nu au reușit să atingă pragul legal pentru starea chimică bună, nitrații și pesticidele din agricultură fiind responsabile pentru o poluare…

Citește mai mult

Teatrul ca formă
de exprimare a societăţii

A explica înţelesul teatrului ca „expresie a publicului”, parte componentă a societăţii, în primul rând trebuie să acceptăm un dat de facto, că în acest context două unităţi sunt de facto: prima, realitatea socială în care omul e deopotrivă subiect şi obiect (deci: contextul, timpul, spaţiul, dramaturgul, regizorul, spectatorul), de partea cealaltă, piesa de teatru (mesaj, cod, valoare), ca realitate fictivă instituită de subiectivitatea creatoare (autor, regizor, actor). În acest sens, spectacolul de teatru apare ca însuşi nucleul întregului proces, „confirmată astfel de sensul desfăşurării lui şi de poziţia privilegiată…

Citește mai mult

Conferința internațională „EGIPT-ROMÂNIA, EGIPT-EUROPA. Dialogul Științelor. Punte spațio-temporală interdisciplinară și transdisciplinară între civilizații și culturi”

În perioada 17-18 octombrie 2024, orele 10:00 – 20:00, Universitatea Hyperion din București și CESPEOM (Centrul pentru Studierea si Promovarea Egiptologiei, Orientului și Mediteranei) organizează în sistem hibrid Conferința internațională „EGIPT-ROMANIA, EGIPT-EUROPA. Dialogul Științelor. Punte spațio-temporală interdisciplinară și transdisciplinară între civilizații și culturi.” Conferința  se va desfășura sub patronajul Rectorului Universității Hyperion din București Prof. univ. dr. Sever SPÂNULESCU, sub auspiciile Excelenței Sale dl. Moayad Fathallah ELDALIE, Ambasadorul Egiptului în România și este cea de-a 4-a ediție din seria conferințelor internaționale East-West Dialogue. Date logare videoconferință: ID video meeting meet.google.com/eok-sdvw-xxi…

Citește mai mult