La marșul victoriei din Piața Marii Adunări Naționale, Igariok și adepții lui au încălcat din nou legea. Așa cum se întâmplă de altfel de mulți ani încoace, dar nu-l trage nimeni la răspundere, fiindcă legile din țara aceasta nu sunt făcute pentru el, ci pentru alții. Așa că și-a pus așa-numita panglică Sf. Gheorghe în piept, l-a îmbrăcat pe fiul său în uniformă militară sovietică și cu gândul că Putin îi va vedea „patriotismul” tocmai de la Kremlin și-i va spune: „Bravo, Igariok!”, a ieșit la paradă. Aici l-au așteptat cu nerăbdare alți trădători de neam: Voronin, Batrâncea, Greceanâi, dar și alți spălați pe creier, care își vând țara pentru o sticlă de vodcă sau un pahar de vin. Se vede că în mintea lor atât costă demnitatea unui om.
Și să nu credeți că la această manifestare au fost aduși în mod organizat numai bătrâni rusofili, ci și tineri, probabil, repetenții țării, care au știut să zâmbească frumos în fața camerelor de filmat și au fluturat steagurile roșii ca niște copii docili.
La întrebările ziariștilor, aceștia n-au știut să-și justifice prezența în Piața Marii Adunări Naționale, îndemnându-i pe reporteri: „Puneți mâna pe carte și învățați istoria!” Dar ascultându-le răspunsurile, putem concluziona că până și istoricii noștri nu cunosc nimic în comparație cu acești învățăcei. Unul dintre ei a afirmat că poartă panglica funestă pentru că: „Sfântul Gheorghe a fost moldovean!” Iată un lucru curios. Probabil că nici Marele Mucenic nu știe că s-o fi născut în Republica Moldova, ori cine știe, o fi chiar din același sat cu Igariok și află acest lucru abia acum, de la tânărul „expert în istorie”. Dar, la aceeași întrebare, vrând să-l imite pe Dodon, altul a răspuns: „De-atâta!”. Iar o doamnă, indignată că s-a interzis prin lege purtarea acestei panglici, s-a revoltat: „Cum o făcut Maia Sandu așa drept – că n-am dreptul!”
Totuși, oricare ar fi justificările acestor indivizi, în frunte cu episcopul de Bălți – Marchel, care a purtat și el simbolurile agresive ale războiului (rușine!!!), nu ne rămâne decât să ne rugăm pentru ei. Dumnezeu să-i lumineze, că vorba lui Lăpușneanu este în cazul dat cea mai actuală: „Proști, da` mulți!”
Doina DABIJA / UZPR Chișinău