◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

NICOLETA DABIJA- Amfitrioană și muză de suflet la Casa Muzeelor din Iași

Undeva în spatele sufletului/ e o fereastră/prin ea iubirea vede /și vindecă… Iată cu ce versuri luminoase ne întâmpină Nicoleta Dabija în lumea ei! Recent am avut o a doua întâlnire cu ea, la Iași, grație unei călătorii în care am fost călăuzită de un spirit  Wildenian, de a îmbina utilul cu plăcutul. Mi-a făcut mare plăcere să revăd Iașiul, să mă întâlnesc și să îmbrățișez oameni frumoși ca Gianina Poroșnicu, Ștefan Pintilie, Cristina și Daniel Avatajiței, Albert Lozneanu, Benjamina Ides Vladcovschi, Radu Ghilaș și Ionel Pintilii, dar cireașa de pe tort a fost Nicoleta Dabija, care mi-a arătat o lume aparte ce trăiește în Casa Muzeelor din Iași. ”Haide să-ți prezint această Casă în care vor exista cinci muzee!”, mi-a spus ea de la bun început și cu un zâmbet entuziast al inimii, am urmat-o prin acest labirint mare al culturii și artei. În Salonul I.L.Caragiale ne-am fotografiat împreună chiar în Oglinda marelui dramaturg, am pășit smerit în Muzeul Teatrului Evreiesc , aflând că la Iași a fost de altfel primul teatru evreiesc din lume.  În Muzeul Poeziei mi-a rămas sufletul la o rochie pe care era scris un poem al Anei Blandiana și întâlnindu-l pe Lucian Dan Teodorovici, directorul acestei instituții, n-am rezistat să nu-i dăruiesc o carte de buzunar cu poezii eminesciene mai puțin cunoscute. Săgeata spre Muzeul Pogromului arăta spre un subsol unde, ajungând, mi-am imaginat un spectacol după cartea mea ”Shalom, Israel!”care vorbește tocmai despre Pogromul de la Iași din 1941. Aceștia sunt doar câțiva pași printr-o lume nouă a Iașiului, în care oameni ca Nicoleta Dabija constituie o temelie de bază pentru incantația minunată acestui oraș, o muză de suflet a Casei Muzeelor pe care o invit la un dialog prin acest interviu, pentru voi, dragi cititori.

Jurnalistă, scriitoare, realizatoare de emisiuni tv, iar în prezent muzeograf, toate acestea într-o simbioză perfectă dominată de iubirea pentru cultură și artă. Care este cea mai importantă profesie dintre toate acestea? Există o interferență între ele, dragă Nicoleta Dabija?

Toate fac parte din mine și sper că iubirea de cultură le ține în simbioza despre care vorbești. Cea mai importantă profesie este cea pe care o practic acum, de muzeograf, pentru că sunt la început și îmi place să-i descopăr „dedesubturile”, cu precizarea că scrisul e aproape un mod de a fi și niciodată nu l-am putut număra între meseriile pe care le-am încercat. Să fiu scriitoare nu a fost o alegere, ci un fel de a da sens vieții mele, de a învia prin cuvinte fantomele neliniștite dinăuntrul meu. Interferențe există, într-un fel, toate se bazează pe scris și pe documentare, cercetare.

Despre ce vorbește Casa Muzeelor din Iași? Câte muzee cuprinde? Vorbește-ne puțin despre logistica acestui loc minunat, te rog.

Casa Muzeelor este un proiect nou și foarte important pentru Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Nefiind gata, nu vorbește încă, dar sunt convinsă că va transmite un mesaj și acesta nu va fi deloc de neglijat. Într-o lume în care nevoia de cultură, de valorificare a trecutului trec tot mai mult în marginea interesului tuturor, Iașul va avea curând cinci muzee noi: Muzeul Pogromului de la Iași, Muzeul Teatrului Evreiesc, Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poeziei și Muzeul Copilăriei în Comunism. Nu e puțin lucru! Exceptând Muzeul Poeziei, creat de artistul Ion Barbu și Muzeul Pogromului de la Iași, care va fi realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, celelalte trei muzee sunt amenajate de o comisie internă, stabilită de conducerea MNLR Iași. 

Oare există o artă de a fi Muzeograf?

Nu știu dacă există o artă, însă știu că e o meserie frumoasă, care se poate face bine dacă ești serios și responsabil. Îți mai trebuie respect pentru istorie și patrimoniu, o cultură și, desigur, creativitate pentru a face proiecte frumoase și a atrage mereu publicul spre muzeu.

Când este inaugurarea Casei Muzeelor? Ce evenimente pregătiți pentru deschiderea acesteia?

Inaugurarea va fi pe 29 iunie 2021, în ziua comemorării a 80 de ani de la Pogromul de la Iași. Atunci vor fi deschise publicului cele cinci muzee numite mai sus  și tot atunci vor fi vernisate și expoziții temporare, în sălile de la parter dedicate acestora. 

Cum este colaborarea cu alte instituții culturale pentru realizarea unui bun demers al activităților muzeografice?

Colaborarea este importantă și e limpede că trebuie să existe parteneri pentru toate proiectele culturale, educative ale unui muzeu. Iar noi chiar ne bucurăm de fiecare partener dispus să ne fie alături în activitățile cultural-educative desfășurate în muzeele noastre.

Cuvântul tău cel mai potrivit pentru această profesie de Muzeograf?

Respect pentru patrimoniu.

Ce te inspiră cel mai mult? Câte cărți ai scris și publicat până în prezent? 

Cred că din experiențele puternice, esențiale precum iubirea, moartea, vine inspirația,  ori ele o alimentează cel mai bine. Cărți de autor mi-au apărut șase, dintre care una este un volum de interviuri cu scriitorul Liviu Antonesei. Mai am și câteva traduceri din limba italiană.

Ce-ți place cel mai mult la un om?

Bunătatea. Cred, asemenea lui Beethoven, că bunătatea e semnul adevăratei superiorități umane.

Un mesaj cititorilor UZPR…

Să citească mult și să prețuiască oamenii și valorile lor dintotdeauna.

Interviu de Claudia Motea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *