◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.01.2025

Aniversarea poetului național
cu ocazia împlinirii a 175 de ani
de la nașterea sa, în
Arhiepiscopia Râmnicului – de Cristian Ovidiu Dinică

În fiecare an, data de 15 ianuarie este rezervată sărbătoririi lui Mihai Eminescu și a zilei culturii române. Împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului a prilejuit Arhiepiscopiei Râmnicului Vâlcea ocazia organizării unor manifestări deosebite. Acestea au început cu Sfânta Liturghie ținută în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae”.
Slujba a fost un moment solemn de comemorare și rugăciune pentru spiritul poetului național.In cuvântul de binecuvântare împărtășit cu acest prilej,de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, al Arhiepiscopul Râmnicului, s-a accentuat contribuția poetului Mihail Eminescu în apărarea valorilor naționale și a autonomiei bisericești. Mihai Eminescu, fiind un simbol al culturii și identității naționale române, a avut o influență semnificativă asupra împlinirii vieții spirituale și culturale ale României.
Poetul și opera sa au influențat evoluția culturii naționale, au contribuit la consolidarea identității naționale, ceea ce a fost important pentru dezvoltarea spiritualității naționale dar și la afirmarea Bisericii Ortodoxe Române în contextul autocefaliei. În acest an se împlinesc și 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei bisericii ortodoxe romane. Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române a fost recunoscută oficial pe 25 aprilie 1885. Această recunoaștere a marcat o etapă importantă în istoria Bisericii Ortodoxe Române, permițându-i să-și exercite puterea bisericească deplină, independent de alte Biserici Ortodoxe.
Autocefalia a permis Bisericii Ortodoxe Române să-și stabilească propria organizare și să introducă limba națională în cult dar și să se bucure de o mai mare libertate în gestionarea activității sale interne. În 1919, cele trei Biserici autocefale din România s-au unificat, iar în 1925, Biserica Ortodoxă Română a fost ridicată la rangul de Patriarhie.
Autocefalia a fost un pas esențial pentru consolidarea identității naționale și spiritualității românești, contribuind la perpetuarea culturii și tradițiilor ortodoxe românești.
Manifestarea a continuat cu reprezentația„Nepotul meu se crede Eminescu” care a fost o inițiativă culturală remarcabilă și a adus în prim-plan opera lui Mihai Eminescu într-un mod inovator și emoționant. Prin recitările de poezii și interpretările muzicale, acest spectacol a reușit să păstreze vie amintirea și relevanța poetului național.
Din distribuția spectacolului au făcut parte: Magda Catone, Rareș Prisecariu, Mihai Bercaru și Iosif Constantinescu, scenariul aparținând lui Călin-Liviu Georgescu.S-a remarcat copilul Rareș Prisecariu care cu o uimitoare memorie și simț artistic a recitat poemul Luceafărul dar și multe alte poezii din universul eminescian.
Actorii au reușit să capteze spiritul și profunzimea operei eminesciene, oferindu-le spectatorilor o experiență bogată în emoție și reflecție. Un astfel de spectacol nu doar că onorează memoria lui Eminescu, dar și inspiră noi generații să descopere și să aprecieze frumusețea și profunzimea literaturii românești. E o dovadă a puterii artei de a conecta trecutul cu prezentul și de a aduce poeziile nemuritoare ale lui Eminescu mai aproape de inima fiecărui român.
In rândul spectatorilor am întâlnit reprezentanți ai consiliului județean vâlcea, persoane ale mediului cultural din municipiu, membri ai Forumului Cultural al Râmnicului,și alte asociații din cultura și educație cu toți cetățeni ai județului Vâlcea..
UNESCO a recunoscut universalitatea operei eminesciene, subliniind importanța sa pentru cultura mondială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *