„Salonul artiştilor româno-americani”, de la New York – ediţia a treia – se deschide, vineri, cu expoziţia „Antisimetric: Perspective româno-canadiene în arta contemporană” în Galeria „Brâncuşi” a ICR New York, informează organizatorii, citați de Agerpres.
„Cea de-a treia ediţie a Salonului nostru anual este cu totul specială deoarece marchează o premieră, întrucât prezentăm, pentru prima dată, o expoziţie dedicată creaţiei vizuale româno-canadiene. Acest proiect evidenţiază diversitatea sensibilităţilor contemporane prin prezentarea unui grup de cinci artişti româno-canadieni – Mona Ciciovan, Cătălin Domniţeanu, Carmen Smutneac, Costin Tuţă, Vasile Trif şi Ica Pas (1931-2020), care explorează conceptul de antisimetrie, invitând la o reflecţie asupra dialogului artistic dintre două culturi, română şi canadiană, şi subliniind în acelaşi timp contrastele creative şi diferenţele de fuziune dintre cele două identităţi ale acestora. Lucrările provoacă vizitatorii la un dialog asupra temelor generale ale expoziţiei, propunând noi perspective asupra realităţilor contemporane”, se arată în comunicat.
Potrivit organizatorilor, fiecare dintre cei cinci artişti contribuie cu propriile practici şi viziuni artistice prin care abordează teme fizice, metafizice, spirituale, sociale şi existenţiale, oferind o perspectivă asupra complexităţii experienţei umane. Lucrările lor – de la sculpturi care provoacă la reflecţie la picturi captivante – evidenţiază atât naraţiunile individuale, cât şi cele colective care modelează modul în care înţelegem lumea de astăzi şi promit să creeze conexiuni între diferite puncte de vedere şi experienţe trăite.
„Salonul artiştilor româno-americani” este un program permanent, cu frecvenţă anuală, care a fost lansat de Institutul Cultural Român din New York în anul 2022 cu scopul de a oferi o platformă de promovare pentru creaţiile artiştilor români din diaspora americană. Inspirat de bogata tradiţie a saloanelor de artă, programul aduce an de an în faţa publicului american, printr-o expoziţie colectivă, opere remarcabile create în comunitatea artistică românească din diaspora de peste Ocean, punând în evidenţă atât elementele culturale de contact şi metisaj, cât şi trăsăturile marcate de identitatea românească a artiştilor.
Foto: Facebook