Alianța AUKUS (Australia, Marea Britanie, SUA) a fost creată în 2021, pentru a aborda preocupările comune generate de ascensiunea militară a Chinei. Prima inițiativă majoră vizează un contract de 245 de miliarde de dolari, pentru a facilita dotarea Australiei cu submarine propulsate nuclear (vezi mai jos).
Pe 6 august 2024, Statele Unite și Australia au inițiat discuții la nivel înalt axate pe contracararea ”comportamentului coercitiv” al Chinei și pentru avansarea proiectului submarinelor nucleare în cadrul grupului AUKUS, care include și Marea Britanie, iar Washingtonul vrea intensificarea cooperării în materie de securitate cu partenerii din zona Asia-Pacific.
Limitarea accesului adolescenților pe rețelele sociale
Australia a fixat vârsta minimă pentru utilizarea rețelelor sociale între 14 și 16 ani, conform unui proiect de lege care intră în vigoare la finalul lui 2024, a anunțat pe 10 septembrie 2024, premierul Anthony Albanese. Considerând platformele precum Facebook, Instagram și TikTok, un flagel pentru tineri, Albanese a subliniat că măsura include un test de verificare a vârstei la momentul conectării, test ce va fi implementat către finalul lui 2024. „Vreau să văd copiii departe de ecrane și activi în sporturi sau alte activități reale. Știm că rețelele sociale fac rău societății”, a declarat Albanese. Proiectul de lege a primit sprijin din partea opoziției conservatoare, liderul Peter Dutton afirmând că întârzierea aplicării acestei măsuri lasă copiii vulnerabili la riscurile din mediul online. Un proiect de lege similar, care stabilește vârsta minimă la 13 ani pentru accesul la rețelele sociale, a fost aprobat în Senatul SUA în iulie 2024, dar nu a fost încă votat de Camera Reprezentanților.
Modernizarea flotei de sumarine
Pe 26 iulie 2024, Australia a semnat un contract pe patru ani, în valoare de 2,2 miliarde de dolari australieni (1,4 miliarde de dolari), cu constructorul de submarine de stat ASC, pentru a moderniza submarinele din clasa Collins ale Marinei australiene.Contractul va fi „asigurarea directă a siguranţei locurilor de muncă pentru peste 1.100 de muncitori cu înaltă calificare”, lucrările fiind efectuate în oraşele Henderson din Australia de Vest şi Osborne din Australia de Sud. Osborne este locul unde ASC şi BAE Systems din Marea Britanie vor construi împreună flota de submarine cu propulsie nucleară a Australiei, componenta de bază a pactului AUKUS din 2021 dintre Marea Britanie, SUA şi Australia. Până atunci, şantierul naval Osborne era locul în care se realiza o mare parte din întreţinerea flotei australiene de submarine din clasa Collins. Guvernului de centru-stânga al țării va aloca 4 până la 5 miliarde dolari australieni pentru submarine, care sunt planificate să opereze până în anii 2040.
Sinuciderile din Armată
Potrivit raportului final al Comisiei Regale de apărare din țară, care a fost transmis pe 9 septembrie 2024 executivului din Canberra şi prezentat parlamentului australian, cel puţin 1.677 de membri în serviciu sau pensionaţi ai forţelor armate şi-au luat viaţa între 1997 şi 2021, deci o medie oficială de 420 sinucideri pe an.
Cifra totală, care în realitate ar putea fi în jur de 3.000 de sinucideri, echivalează cu „de peste 20 de ori numărul deceselor în serviciul activ în aceeaşi perioadă”, potrivit comunicatului de presă al Comisiei cu privire la acest raport, care include 122 de recomandări, inclusiv crearea unui organism care să ajute la trecerea la viaţa civilă.
Zațul de cafea
Cercetătorii australieni au descoperit că zațul de cafea poate juca un rol esențial în industria construcțiilor și promovează o metodă inovatoare de a produce un beton cu o rezistență cu 30% mai mare, utilizând zațul ars de cafea:
cca 10 miliarde kilograme (10 milioane tone) deșeuri de cafea sunt generate anual, la nivel global și acestea, în mod normal ajung la gropile de gunoi. Ing Rajeev Roychand de la Universitatea RMIT din Melbourne, subliniază impactul negativ pe care deșeurile organice le au asupra mediului. Aceste deșeuri emit cantități semnificative de gaze cu efect de seră, precum metanul și dioxidul de carbon, și contribuie la accelerarea schimbărilor climatice; industria construcțiilor, aflată în plină expansiune la nivel mondial, generează o cerere tot mai mare de beton. Acest material consumă multe resurse, ceea ce poate deveni rândul său o problemă. Există provocări critice și de lungă durată în menținerea unui flux durabil de nisip, din cauza naturii finite a resurselor și a impactului ecologic al exploatării nisipului. Cu o abordare bazată pe economia circulară, am putea preveni ca deșeurile organice să ajungă la gropile de gunoi și, de asemenea, am putea proteja mai bine resursele noastre naturale, cum ar fi nisipul”, a declarat inginerul Jie Li de la RMIT; de aceea, deșeurile de cafea trebuie încălzite la o temperatură de peste 350°C, utilizând niveluri reduse de energie. Această tehnică, numită piroliză, descompune moleculele organice. De acolo, rezultă un material poros bogat în carbon, cunoscut sub numele de biochar. Biochar-ul obținut prin acest proces are proprietatea de a forma legături și de a se integra eficient în matricea cimentului.
Emilian M. Dobrescu, UZPR
Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială
Foto: pixabay.com