◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Conferința Istoricilor din Banat
– Șopotu Vechi – ediția a-III-a

Căminul cultural din localitatea Șopotu Vechi va găzdui, în 19 octombrie 2024, cu începere de la ora 10:30, cea de-a III-a ediție a Conferinței Istoricilor din Banat, ediție dedicată personalității și activității celui care a fost GHEORGHE RANCU BODROG.

Conferința este organizată de către Primăria și Cosiliul Dalboșeț, sub coordonarea istoricului Dr.Dacian Rancu, în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Muzeul Banatului Montan Reșița.

Lucrările se vor desfășura pe două secțiuni:

– Istorie, biserică, școală, tradiții și obiceiuri

– Istoria presei

Manifestarea este onorată de prezența unora dintre membrii Consiliului Director al UZPR –  vicepreședintele Emil Stanciu și secretarul general Mădălina Corina Diaconu.

Secțiunea de presă va fi organizată în cadrul unei întruniri a Clubului de Presă al Banatului de Munte, condus de Dorina Sgaverdia.

Conducerea Uniunii va avea, în 20 octombrie 2024, ora 12:00,  o întâlnire cu membrii Filialei Județene Caraș-Severin a UZPR, la sediul Bibliotecii Germane „Alexander Tietz”, din Reșița.

I.D. Cucu

Președinte Filiala Caraș-Severin a UZPR

Citește mai mult

Australia. Probleme militare…
și nu numai

Alianța AUKUS Alianța AUKUS (Australia, Marea Britanie, SUA) a fost creată în 2021, pentru a aborda preocupările comune generate de ascensiunea militară a Chinei. Prima inițiativă majoră vizează un contract de 245 de miliarde de dolari, pentru a facilita dotarea Australiei cu submarine propulsate nuclear (vezi mai jos). Pe 6 august 2024, Statele Unite și Australia au inițiat discuții la nivel înalt axate pe contracararea ”comportamentului coercitiv” al Chinei și pentru avansarea proiectului submarinelor nucleare în cadrul grupului AUKUS, care include și Marea Britanie, iar Washingtonul vrea intensificarea cooperării în…

Citește mai mult

Putin, Oceanul Arctic
și ecuația puterii în lumea contemporană (II)

În intervalul 2000-2022 (invadarea Ucrainei), doar Rusia a investit, din punct de vedere militar, în Arctica. În bună măsură o controlează și acest control îi permite să blocheze accesul aliaților în Marea Barents și să-și extindă capacitatea de amenințare asupra  „triunghiului Giuk Gap’’, o zonă situată între nordul Marii Britanii, Islanda și Groenlanda. Nucleul proiecției strategice militare a Rusiei este peninsula Kola, un bastion inexpugnabil capabil să ofere un refugiu sigur submarinelor cu propulsie nucleară, înarmate cu rachete balistice. Porturile peninsulei sunt baze ale Flotei de Nord – devenită, în…

Citește mai mult

Elevii din Sectorul 1 vor primi vouchere pentru sport

Primăria Sectorului 1 a început derularea proiectului „Sport pentru fiecare”, un program ce are ca scop dezvoltarea sportului de masă în rândul tinerilor, a anunțat un comunicat al instituției. Programul lansează o alternativă copiilor din Sectorul 1 pentru a-și petrecere timpul liber într-un mod sănătos, indiferent de veniturile părinților, a transmis sursa citată. 250 de lei pe lună pentru practicarea sporturilor, relatează radioromania.ro. Astfel, elevii care învaţă în grădiniţele, şcolile şi liceele de stat din Sectorul 1 vor primi, în acest an şcolar, vouchere pentru practicarea sportului în valoare de…

Citește mai mult

Verticali pentru România. Tabăra din creierii munților

Munții Apuseni oferă o experiență deosebită și plăcută.  Peisajele montane spectaculoase și atmosfera liniștită creează un cadru perfect pentru creativitate și relaxare.         Tabăra oferă oportunitatea de a învăța noi tehnici artistice, de a interacționa cu alți pasionați de pictură și de a petrece timp în natură, departe de agitația cotidiană. Aceasta este o ocazie minunată de a-ți îmbunătăți abilitățile artistice și de a te bucura de frumusețea naturală a MunțilorApuseni. TABĂRA DIN ”CREIERII MUNȚILOR”   Comuna Rimetea, situată în Munții Apuseni, este renumită pentru frumusețea sa naturală și…

Citește mai mult

ÎPS. Dr. Timotei  Seviciu – cetățean și ctitor, păstor și părinte

Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc! – spunea, cu ceva vreme în urmă, André Malraux. Religios, în sensul nobil și vital necesar, pașnic și purificator – fac cuvenita precizare. Este un pronostic, dar și o provocare. În egală măsură, „profeția” marelui scriitor francez are și o valoare de avertisment. Dintr-un simplu, dar foarte serios motiv. Nu ne îndoim și nu se mai îndoiește nimeni, trăim vremuri nesigure, pe o planetă din ce în ce mai nesigură. Sunt vremuri de restriște și răscruce. De rătăcire, zavistie și…

Citește mai mult

A şti să primeşti este uneori
mai important decât să dăruieşti

A primi cu adevărat darul care ţi se oferă înseamnă a-i susţine, subtil, celui care oferă starea de deschidere pe care el o iniţializează în acel moment. Dacă cel care dăruieşte va observa că darul său nu este primit cum trebuie (cu bucurie) va suferi, oricât de detaşat ar fi în ceea ce priveşte acţiunea sa de a dărui. Cel cu adevărat generos este cel care ştie să primească dar cel mai important este că cel care primeşte să ştie să fie recunoscător să poată să mulţumească. Există multe moduri…

Citește mai mult

Manifestări culturale prilejuite
de sărbătorirea Zilelor
Comunei Glogova

În perioada 12-13 octombrie 2024 s-a desfășurat ediția a IX-a a sărbătoririi Zilelor Comunei Glogova. În cadrul acestui eveniment s-a desfășurat un ciclu de manifestări culturale organizate de Primăria și Consiliul Local al Comunei Glogova. Printre acestea amintesc de acordarea a patru titluri de cetățean de onoare al comunei, vernisarea expoziției de pictură „Colecționar de Cotidian”,  lansări de carte și program artistic susținut de elevii Școlii Generale „Nicolae Caranda” și de artiști consacrați.     Sâmbătă, 12 octombrie 2024, am participat, alături de Primarul Comunei Polovragi, Gheorghe Epure, fratele său Petre…

Citește mai mult

Grădina Botanică din Craiova: oaze de culoare și cunoaștere, în inima Olteniei

Grădina Botanică din Craiova reprezintă un adevărat paradis verde, o bijuterie ascunsă în inima Olteniei, care atrage iubitorii de natură, cercetătorii și vizitatorii dornici de relaxare. Acest loc spectaculos, cu o suprafață de aproximativ 17 hectare, oferă o combinație perfectă între frumusețea naturală și educația științifică, fiind una dintre cele mai impresionante grădini botanice din România. Grădina a fost fondată în anul 1952, la inițiativa reputatului profesor universitar Alexandru Buia, un nume respectat în lumea botanicii românești. Scopul principal al acestui proiect a fost crearea unui spațiu destinat cercetării și…

Citește mai mult

România continuă
să se îndatoreze într-un ritm alert

După cum arată raportul BNR, datoria totală externă a României la data de 31.08.2024 a ajuns la 182,5 miliarde de euro. Din acest total, 87,7 miliarde de euro aparține administrației publice. Față de 31.12.2023, datoria externă a administrației publice a crescut cu 10,8 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, lunar, administrația publică a crescut datoria externă cu 1,35 miliarde de euro. Raportat la un PIB estimat pentru anul 2024 la 350 miliarde de euro, rezultă că datoria externă a României este de 52,1 %. Și asta la 31.08.2024. Deasemenea, serviciul…

Citește mai mult

Google va folosi reactoare nucleare pentru alimentarea centrelor sale de date pentru AI

Google a semnat un acord pentru a folosi mici reactoare nucleare cu scopul de a genera cantitățile mari de energie necesare pentru alimentarea centrelor sale de date pentru inteligență artificială (AI). Compania a transmis că a semnat acest acord cu Kairos Power și că această companie îi va permite să înceapă să folosească primul mic reactor nuclear în acest deceniu și să aducă mai multe reactoare online până în anul 2035. Cele două companii nu au oferit detalii cu privire la valoarea acordului sau la locul în care vor fi…

Citește mai mult

Proiectul „City Break
la Constanța”, desfășurat
până în 2025

Românii de pretutindeni sunt invitați să profite de ofertele de pe litoral, în orice weekend din perioada 15 octombrie-15 aprilie 2024, în cadrul programului „City break la Constanța”, a anunțat Asociaţia Patronală Resto Constanţa. Programul include pachete la preţuri reduse, disponibile numai prin agenţiile de turism, relatează Radio România. Printre punctele de atracție turistică se numără cherhanalele cu preparate din peşte proaspăt, degustări de vinuri la cramele dobrogene, preparatele cu specific turcesc, tătăresc, grecesc sau macedonesc, plimbări pe mare sau la cetăţile antice din Dobrogea, a transmis președința organizației, Corina…

Citește mai mult