Europa suferă de o criză majoră în domeniul sănătății, cu deficit cronic de personal, salarii mici și ore suplimentare care determină greve în Germania, Slovenia și Suedia. Între timp, în Franța, o reformă controversată a educației în medicină îi pune pe studenți și pe doctori în fața unor opțiuni complicate.
Spitalele se confruntă cu o penurie de personal, salarii mici și niveluri în creștere ale orelor suplimentare, cu un impact inevitabil asupra îngrijirii pacienților.
Potrivit Euronews, în Suedia, lucrătorii din domeniul sănătății au intrat în grevă pentru prima dată în ultimii 16 ani, pentru a protesta față de programul de lucru și de salariul scăzut. 13.000 de asistenți medicali calificați au părăsit profesia, lăsând o gaură neagră finanțată de contribuabili de peste 60 de milioane de euro, potrivit unui raport al Consiliului Național Suedez de Competență în Sănătate.
Spitalele publice se confruntă cu provocări paralele, inclusiv o populație îmbătrânită, care va avea nevoie de mai multă asistență medicală și dificultăți în înlocuirea lucrătorilor din domeniul sănătății care se pensionează, deoarece profesia nu este atât de atractivă ca înainte.„Există o creștere a cererii, în principal din cauza a patru factori principali: îmbătrânirea populației, creșterea multimorbidității și a afecțiunilor cronice, restanțe acumulate în perioada pandemiei de COVID-19 în ceea ce privește lista de așteptare, dar și așteptările crescute ale pacienților”, a explicat Tomas Zapata, consilier regional pentru forța de muncă din domeniul sănătății și furnizarea de servicii la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) Europa, care a adăugat că sectoarele de sănătate ale țărilor europene se confruntă cu o „criză a forței de muncă”, evidențiată de grevele diferitelor tipuri de profesioniști din domeniu.
Sănătate mintală precară, sprijin profesional inadecvat
Un raport regional publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) Europa în septembrie 2022 a avertizat despre o „bombă cu ceas” care amenință sistemele de sănătate din Europa și Asia Centrală. Raportul evidențiază, de asemenea, sănătatea mintală precară în rândul celor din profesia medicală afectați de ore lungi de lucru, sprijin profesional inadecvat și lipsuri grave de personal. În unele țări, peste 80% dintre asistente au raportat o formă de suferință psihologică cauzată de pandemia COVID-19. Potrivit raportului, nouă din 10 asistente se gândeau să renunțe la locul de muncă.
Ca urmare, mii de medici din spitalele universitare de stat din Germania au inițiat o grevă, după ce negocierile colective cu directorii spitalelor au eșuat, medicii și stomatologii care lucrează în serviciul public de sănătate din Slovenia au intrat în cea mai lungă grevă a medicilor din țară, iar în Franța, vor fi cu 1.510 mai puține locuri pentru medicii juniori în această toamnă. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com