În august anul trecut, președintele iranian a fost de acord să ceară agențiilor guvernamentale să retragă plângerile împotriva jurnaliștilor. Cu toate acestea, persecuția continuă – organizația Reporteri fără frontiere (RSF) a documentat patru cazuri de intimidare legală împotriva a șapte jurnalişti de la începutul mandatului președintelui.
Președintele Masoud Pezeshkian, succesorul lui Ebrahim Raisi, a fost de acord să emită un decret pentru ca instituțiile guvernamentale să își retragă plângerile împotriva jurnaliștilor. Asociația Jurnaliștilor Iranieni, sindicatul care a propus inițiativa, a fost încurajată de opiniile reformiste ale președintelui în timpul campaniei sale electorale. Deși președintele a fost de acord și a emis un decret pentru ca guvernul să retragă aceste plângeri, doar trei ministere și-au anunțat respectarea măsurii, iar persecuția reporterilor a continuat, potrivit rsf.org. „Speranța fragilă stârnită de decizia președintelui Pezeshkian a fost de scurtă durată. Persecuția jurnaliștilor din Iran – arestarea, interogatoriul, condamnarea și intimidarea acestora – continuă netulburată. Președintele ar trebui să se asigure că cererea sa este respectată și că aceasta se extinde la toate autoritățile și agențiile din Iran, fără excepție”, susține Jonathan Dagher,
șeful biroului RSF pentru Orientul Mijlociu.
Peste 100 de jurnaliști au fost interogați, reținuți sau închiși de la începutul mișcării de protest declanșată la 16 septembrie 2022, după moartea lui Mahsa Amini, aflată în custodia poliției la Teheran – 16 dintre ei rămân în închisoare, din cauza muncii lor, alături de alți 19 jurnaliști care au fost închiși înainte de începerea protestelor. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com